Kvikmenu i Android 16 får helt nyt design

Google arbejder på et redesign af notifikationspanelet og sektionen Kvikmenu, som ventes at blive lanceres i næste års Android 16-software.

Sektionen Quick Settings – eller det, som Google i Danmark kalder for Kvikmenu – i Android har stort set været uændret siden Android 12. Sektionen består af otte store genvejsknapper arrangeret i et 2×4-gitter, hvilket giver færre genvejsknapper end tidligere, hvor Kvikmenu bestod af et 3×3-gitter.

En tidlig version af et redesign af Kvikmenu og notifikationspanelet er dog nu blevet afsløret i Android 15 QPR1 (Quarterly Platform Release 1) af Android Authority.

Android 15 QPR1 er den seneste betaudgave af Android 15, hvor det er lykkedes Mishaal Rahman fra Android Authority at grave nye funktioner frem, som dog først ventes at lanceret officielt i Android 16.

Se også: Google annoncerer fem nyheder i Android

Notifikationspanel får helt nyt design

I Android 16 ser det ud til, at notifikationspanelet vil blive ændret til at være et element, der ligger oven på det indhold, man ellers har åbent. Den app, man har åben, er altså fortsat synlig, selv om man kigger på notifikationer.

Notifikationspanelet opfører sig også lidt anderledes. Panelet med notifikationer dukker stadig op, når man swiper ned en enkelt gang fra toppen, men panelet optager nu kun omkring den øverste halvdel af skærmen, hvor det i Android 14 optager hele skærmen.

Sådan ser panelet for notifikationer og Kvikmenu aktuelt ud i den stabile udgave af Android 15. Foto: Android Authority

Hvis man swiper ned en ekstra gang, optager notifikationspanelet hele skærmen. Overraskende nok får man ikke genvejene i Kvikmenu at se ved at swipe endnu en gang ned – noget, der nok vil være til stor irritation blandt mange.

Sådan ser panelet for notifikationer og Kvikmenu ud i den nye betaudgave af Android 15. Ændringerne ventes at blive lanceret i Android 16. Foto: Android Authority

Det fulde panel for Kvikmenu, som man i øjeblikket kun får adgang til ved at swipe nedad med to fingre, har øverst en ny skyder til indstilling af lysstyrke. Nedenunder finder man et 2×2-gitter med pilleformede genveje sammen med tekstbeskrivelser.

Under disse finder man et et 4×2-gitter med mindre genveje, der kun indeholder ikoner. Du kan swipe mod venstre at få se flere genveje på en ekstra side.

Med de nye ændringer betyder det, at man kan have mellem 12 og 16 genveje per side i Kvikmenu, hvilket er en betydelig forøgelse i forhold til tidligere.

Se også: Google bekræfter, hvornår Android 15 kommer

Kommer først om et år

Meget kan nå at ændre sig, før vi får det ændrede notifikationspanel at se i en færdig udgave af Android 16, som først vil se dagens lys om et års tid.

Google har endnu ikke offentliggjort den færdige udgave af Android 15 til nogle telefoner, men det ventes at ske i løbet af oktober måned. Først derefter begynder arbejdet med Android 16