Pas på: Softwareopdatering gør Google Pixel-telefoner ubrugelige

Systemopdateringen til Google Play fra januar måned gør de seneste års Pixel-telefoner mere eller mindre ubrugelige, så folk er nødt til at nulstille deres telefoner.

Pas på: Softwareopdatering gør Google Pixel-telefoner ubrugelige

Ejere af Google Pixel-telefoner rapporterer om talrige problemer med deres telefoner, efter telefonerne har fået installeret Google Play-systemopdateringen for januar måned.

Opdateringen giver problemer med alt fra at få adgang til telefonens interne lager og tage skærmbilleder og til åbne kameraet og apps. Fejlen rammer en lang række Pixel-modeller: Pixel 5, 6, 6a, 7, 7a, 8 og 8 Pro, så det lader ikke til at være begrænset til bestemt hardware.

Hvad der helt nøjagtigt forårsager problemerne, ved vi ikke, men der er formentlig tale om et problem i Google Play-systemopdateringen fra januar måned. Google har hverken fundet frem til årsagen eller rettet fejlen endnu, lyder det.

Læs også: Test af Google Pixel 8 Pro – Google udfordrer de bedste

Pixel-ejere må nulstille deres telefoner

De fleste forslag på løsninger fra de ramte telefonejere løser ikke problemerne. Nogle fortæller, at de har valgt at foretage en fabriksnulstilling og dermed også mistet al data. Disse løsninger kommer fra ramte brugere og ikke fra Google selv. Google har indtil videre anerkendt, at der er et problem og meddelt, at de undersøger sagen nærmere.

”Jeg forstår ikke, at dette ikke bliver blæst stort op og tvinger Google til at ordne det. At bruge så mange penge på en telefon, og så bliver den ubrugelig af en opdatering – det er meget irriterende,” skriver en ramt ejer på Googles supportforum.

Se også: Priser på Google Pixel 8

Hvad er Google Play-systemopdateringer?

Google Play-systemopdateringerne er separate opdateringer i forhold til de månedlige sikkerhedsopdateringer og de årlige Android-systemopdateringer. Man kan ikke installere Google Play-systemopdateringerne manuelt – det sker helt automatisk i baggrund.

Google introducerede systemopdateringer af Google Play i Android 10 som en måde at levere vigtige sikkerhedsopdateringer og forbedringer samt beskyttelse af systemkomponenter til enheder, der ikke har de nyeste Android-opdateringer, samt de telefoner, der ikke længere får opdateringer fra producenten.

De kommer direkte fra Google og går uden om producentens egne opdateringskanaler. Det gør, at de kan være med til at holde telefoner med gamle Android-versioner kompatible med moderne apps og Google-tjenester. De bidrager også til at holde telefoner sikrere i længere tid.

Når det kommer til Pixel-telefonerne, ser det ud til, at Google har påbegyndt en udrulning af januar-opdateringen af Google Play-tjenesterne i faser, så det endnu er ikke alle Pixel-ejere, der har fået den problemfyldte opdatering.

Hvis man stadig har en ældre opdatering (den seneste er fra 1. november 2023), er det en god idé at beholde den og udskyde opdateringen, indtil problemet er løst.

Se også: Priser på Google Pixel 8 Pro

Skete også for få måneder siden

Nu ved vi endnu ikke, hvad det nuværende problem skyldes, men en fejl i lagringen, der opstod i forbindelse med en Play-opdatering, har én gang tidligere gjort Pixel-telefonerne helt ubrugelige. Det var efter opdateringen i oktober 2023. Da rettede Google problemet med adgang til medielagringen og gentagende genstart med en opdatering, der kom 7. november 2023. På det tidspunkt havde mange ramte ejere dog valgt selv at ordne problemet ved at nulstille deres telefoner og samtidig miste al data.

At dette er sket to gange på så kort tid, bør vække lidt bekymring hos ejerne af Pixel-telefoner, der ikke kan bruge de pågældende funktioner, så længe fejlen i opdateringen ikke er løst.

Det underminerer tilliden til Googles kvalitetssikring og skaber en del usikkerhed omkring Googles procedurer for at teste og godkende opdateringer, inden de sendes ud til slutbrugerne.

Se om din Google Pixel-telefon er ramt

Fejlene lyder så alvorlige, at man nok næppe er i tvivl, hvis man er blandt de berørte. Men hvis du alligevel er nysgerrig og vil tjekke, om din telefon har modtaget den den fejlramte januaropdatering, kan du nemt få svar på netop det.

Du skal blot gå til Indstillinger > Om telefonen > Android-version. Ved afsnittet “Systemopdatering til Google Play” kan du se, om du har opdateringen fra november, januar eller en tredje måned.

Hvis du har januaropdateringen og oplever problemer, er der ikke meget andet at gøre end at nulstille telefonen. Hvis du har novemberopdateringen bør du undgå at installere systemopdateringer for at undgå at få januaropdateringen.

Læs også: Google Pixel 9: Rygter, specifikationer, billeder og pris