Android P forhindrer apps i at aflytte dig uden din viden

Ondsindede Android-apps kan i dag optage alt hvad du siger ved at køre i baggrunden uden at du ved det, men det er slut i den næste version, Android P.

Android P forhindrer apps i at aflytte dig uden din viden

Du tænker muligvis ikke over det, men så snart du giver en app tilladelse til at anvende din telefons mikrofon, kan den teknisk set blive ved med at optage alt hvad du siger i baggrunden uden at du ved det – og det kan i teorien bruges til ondsindede formål.

Læs også: Android P lukker ned for kameramisbrug

Denne praksis vil Google sætte en stopper for i den kommende version af Android kaldet Android P, som ventes at blive vist frem ved Google I/O den 8. maj.

Hjemmesiden XDA-developers har nemlig opdaget nye ændringer i Androids åbne kildekode kaldet Android Open Source Project (AOSP). Samme hjemmeside opdagede i går, at Android P også vil forhindre apps i at anvende kameraet, når en Android-mobil er i dvaletilstand i baggrunden.

Android P aflytning
Så snart du giver en app lov til at optage lyd, kan den i teorien optage løs i baggrunden uden du ved det. Det stopper i Android P. Foto: Mobilsiden.dk

En Android-app kan gå over i en dvaletilstand, hvor den indbyggede Android-batterisparefunktion kaldet Doze begrænser dens ydeevne og holder den kørende i baggrunden.

I denne tilstand har apps hidtil kunnet optage lyd uden at brugeren er opmærksom på det – forudsat at appen tidligere har fået tilladelse til at anvende mikrofonen som vist på ovenstående billede. I Android P får apps ikke længere lov til dette, og dermed kan du vide dig helt sikker på, at medmindre du selv har sat en app til at optage lyd, så bliver der ikke på noget tidspunkt optaget noget.

1.000 populære apps har lyttet i baggrunden

Ændringen sker formentlig som følge af den stigende opmærksomhed på privatlivets fred. Avisen New York Times kunne sidste år afsløre, at mere end 1.000 populære Android-apps optager lyd i baggrunden uden brugerens viden med henblik på at annoncering. En app der hører ejermanden snakke om indkøb af en ny computer kan altså i teorien få præsenteret målrettede annoncer om netop computere, fordi en app har lyttet med på, hvad der blev snakket om og solgt disse data til annoncenetværk.

Men det bliver altså snart slut, når Android P først bliver udgivet som betaudgaver inden længe og senere hen udrullet som en færdig version sidst på året.