Apple, Google og Microsoft vil have login uden password

Apple, Google og Microsoft vil af med de gode gamledags og besværlige passwords. Password-fri login på de mest populære platforme er på vej.

Apple, Google og Microsoft vil have login uden password

På World Password Day (den 5. maj) annoncerede techgiganterne Apple, Google og Microsoft, at de vil gøre de har planer om at gøre de besværlige lange passwords til noget der hører fortiden til.

Læs også: Guide: Sådan laver du en stærk adgangskode

Login uden password på alle platforme

I en fælles indsats har techgiganterne Apple, Google og Microsoft torsdag morgen meddelt, at de har forpligtet sig til at implementere understøttelse af login uden brug af passwords på tværs af alle de platforme de er på, herunder mobil, desktop og browser, i løbet af det kommende år. Det betyder i praksis, at passwordløs autentificering er på vej til alle større platforme i en ikke alt for fjern fremtid: Android- og iOS-mobiloperativsystemer, Chrome-, Edge- og Safari-browsere samt Windows- og macOS-desktopmiljøerne.

“Ligesom vi designer vores produkter til at være intuitive og effektive, designer vi dem også til at være private og sikre,” siger Kurt Knight, senior director of platform product marketing hos Apple. “Samarbejdet med branchen om at etablere nye, mere sikre logonmetoder, der giver bedre beskyttelse og eliminerer de sårbarheder, der er forbundet med adgangskoder, er centralt for vores forpligtelse til at udvikle produkter, der giver maksimal sikkerhed og en gennemsigtig brugeroplevelse – alt sammen med det mål at beskytte brugernes personlige oplysninger.”

Google password
Google viser hvordan login uden brug af password kan fungere.

En hurtigere og simplere måde at logge ind på

En login-proces uden adgangskode vil lade brugerne vælge deres telefoner som den primære autentifikationsenhed til apps, websites og andre digitale tjenester, som Google beskriver i et blogindlæg, der blev offentliggjort torsdag. Det vil være nok at låse telefonen op med det, der er indstillet som standardhandling – indtastning af en pinkode, tegning af et mønster eller brug af fingeraftryksoplåsning – for at logge ind på webtjenester uden at skulle indtaste en adgangskode, hvilket er muligt ved hjælp af en unik kryptografisk token kaldet en passkey, der deles mellem telefonen og webstedet.

Indtil videre har Apple, Google og Microsoft alle sagt, at de forventer, at de nye login-funktioner bliver tilgængelige på tværs af platforme i løbet af næste år, selv om der ikke er blevet annonceret en mere specifik plan.

Læs også: Nyt om Hackerangreb, It- & Cybersikkerhed