Fokus: Er elbilerne vejen frem?

Er elbiler den rigtige vej frem mod grønnere omstilling af transportsektoren? Hvilke udfordringer er der? Vi tager et kig på de batteridrevne biler.

De fuldelektriske biler vinder større og større markedsandele herhjemme. Og vi forstår det godt, for de er spændende, skønne at køre i og har flere andre fordele. Men er elbiler overhovedet den rigtige vej frem mod en grønnere omstilling af transportsektoren? Velkommen til denne uges Fokus.

Elbiler er blot et af temaerne i denne omgang af Fokus. Er du i tvivl om hvad Fokus er? Teknofil hedder vores kanal på Youtube, hvor vi hver uge bringer en Fokus-video, hvor vi samler op på den forgangne uges tech-nyheder, kommer med gode tips, snakker om nyeste gadgets, smart home, fremtidens teknologi og meget meget mere. I denne omgang af Fokus handler det om elbiler, Metas metavers samt en genvej til en billigere smartphone. Hele videoen kan du se herover. I denne artikel kigger vi på et af temaerne i Fokus, nemlig de batteridrevne biler.

Se også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Er elbilerne den rigtige vej at gå?

Spørger du Toyota, er svaret helt sikkert nej. Kigger man derimod rundt hos de fleste andre bilproducenter, satses der stort på elbilerne, hvor de fleste har fremlangt deres planer for, hvornår deres bilsortiment udelukkende skal være elektrisk. Hos forbrugerne har elbilerne også vundet indpas. Siden sidste år har elbilerne hver måned øget deres andel af nyindregistreringer herhjemme, hvor det toppede i september.

I september satte elbilerne nemlig rekord herhjemme, med den hidtil højeste andel elbiler over en hel måned, nemlig 22,4 procent af det samlede bilsalg. Denne tendens opleves verden rundt. Så der er hos forbrugerne og bilproducenter interesse for elbilerne.

I juli 2021 foreslog EU-Kommissionen, at CO2-udledningen fra diesel- og benzinbiler i 2030 skal være nedbragt med 55 procent i forhold til i dag, mens der i 2035 skal ske en reduktion på 100 procent. Og her forventes elbilerne at spille en stor rolle – men hvilke fordele og udfordringer er der ved elbiler?

Fordele ved elbiler:

Der er mange fordele ved elbiler, men de største er:

  • Ingen drivhusgasser (forudsat at den strøm, de oplades med, er grøn)
  • Støjfri (ingen motorstøj)
  • Lavere driftsomkostninger og billigere over tid, bl.a. pga. mindre vedligeholdelse og færre sliddele.

Udfordringer ved elbiler

Der er flere udfordringer ved elbiler, som skal løses. En af de helt store udfordringer handler om, hvad der skal ske med alle de gamle benzin- og dieselbiler. Da mange lande vil udfase benzin- og dieselbiler og nogle bilproducenter vil stoppe med at lave dem typisk fra 2030 for at nå klimamål, vil rigtigt mange skaffe sig af med deres biler i de næste årtier.

Den enorme bortskaffelse af biler er et stort problem, fordi de ikke nødvendigvis bliver genbrugt. Når bilerne ikke længere overholder kravene til at kunne køre i fx EU, vil en stor del af dem blive eksporteret til Østeuropa, Asien og Afrika.

Uden for EU vil de i forvejen gamle diesel- og benzinbiler få forlænget deres levetid med op til 20 år mere, hvor de vil fortsætter med at forurene i lande, der ikke er lige så langt fremme klimapolitisk. Vores forurenende bilpark flyttes altså bare til andre dele af verden.

Den nærliggende løsning på dette vil være, at EU forpligter sig til ikke at sende de gamle diesel- og benzinbiler ud af EU, og at det bliver lovpligtigt for EU-borgere at genbruge deres biler forsvarligt i deres hjemland. Men hvordan problemet vil blive håndteret ved man altså ikke endnu. 

Er elbilen den rigtige vej frem? Elbilernes potentiale afhænger af, at vi kan få grøn strøm leveret til batterierne, og hvordan udsigten til det ser ud, må vi hellere gemme til en anden dag. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at elbilerne er kommet for at blive.

Se også: Alle elbiler i Danmark i 2021

Andre nyheder og temaer i Fokus

Denne uges Fokus byder på mere end elbiler. Vi kigger på et godt tip til købe af ny mobiltelefon, ja og nej til metavers og svarer på gode spørgsmål fra seerne. Se hele videoen herover.