Google vil revolutionere spilindustrien med Stadia

Google træder officielt ind i spilindustrien, som de med deres spilstreaming-tjeneste, Stadia, meget vel kunne revolutionere.

Google vil revolutionere spilindustrien med Stadia

I går aftes præsenterede Google en ny streamingtjeneste. Ikke til TV-serier, film eller musik, men en platform dedikeret til streaming af spil. Det lyder som noget fra fremtiden, men søgegiganten er klar med tjenesten allerede i år. Den har fået navnet Google Stadia og vil i fremtiden kunne lade os spille spil i 8K-opløsning på vores TV, uden at have brug for en konsol.

Med Google Stadia vil man kunne streame spil fra både smartphones, tablets, bærbare computere, stationære computere, Chromecast og TV. Man behøver derfor slet ikke investere i nyt hardware til at trække de tunge spil, fordi Googles egne datacentre trækker læsset. Så selv en billig bærbar uden dedikeret grafikkort vil kunne spille krævende spil, så længe den er tilsluttet et fornuftigt WiFi. Google oplyser, at man kan streame spillene i 4K-opløsning med en 25 Mbit/s forbindelse.

Når Google Stadia kommer på markedet senere i år, vil der være understøttet op til 4K-opløsning, HDR og surround sound.

Google Stadia
Google Stadia bliver langt kraftigere end de største Playstation og Xbox modeller og vil blive opgraderet hele tiden. Foto: Google

Google Stadia-tjeneste henter kræfter fra datacentre, som løbende vil blive opgraderet. Men allerede fra starten vil det kunne levere langt bedre ydelse end de bedste konsoller på markedet lige nu, PS4 Pro og Xbox One X.

Streaming af spil giver en række fordele. Fx skal man ikke længere installere spil, man skal ikke vente på opdateringer, man skal ikke ud at købe spil, for det er altid klar til brug. Om det bliver en abonnementsservice, lignende Netflix, eller om man køber spille online er endnu uvidst

Man vil kunne bruge mange nuværende controllere samt mus og keyboard, men Google har også udviklet en speciel controller til formålet. Den er forbundet via WiFi og finder selv ud af hvilken enhed du spiller på, om det er mobiltelefonen eller TV’et. Derudover har den indbyggede genveje til Youtube livestreaming og Google Assistent, som kan hjælpe med spillene.

Spil til Google Stadia?

Indtil videre har Google kun præsenteret Assassin’s Creed Odyssey og Doom Eternal til Stadia, men har oprettet sit eget spilstudie, Stadia Games and Entertainment. Her er det planen at der skal udvikles eksklusive spil til Stadia. Google arbejder desuden sammen med andre spiludviklere, der kan distribuere deres spil via streaming-platformen. 

Det virker som et utroligt spændende produkt, hvis Google kan gøre hvad de påstår. Men det rejser mange spørgsmål:

  • Spil på tværs af platforme – Hvordan kommer det til at fungere? Jeg ser udfordringer ved at skulle spille med controller mod mus og keyboard i bl.a. FPS-spil.
  • Hvad kommer det til at koste?
  • Vil der være nok spil og er titlerne tillokkende nok?
  • Kan man spille offline?
  • Hvor meget data bruger det?
Google Stadia
Stream dit spil i 4K ved 60FPS med HDR og surround sound. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Foto: Google

Google Stadia: Tilgængelighed og pris

Googles spilstreaming-tjeneste kommer senere i år til USA, Canada, UK og Europa. Vi ved endnu ikke præcis hvornår det sker, men efter sommer. Der er endnu ikke nævnt nogle priser, men det forventes at det bliver en månedlig betaling. 

Hvad tænker i om Google Stadia? Der må næsten være nogle hardware-producenter der ryster i bukserne?

Her kan du se Googles præsentation på under 5 minutter:

Læs også: Google ser ud til at skære ned på deres laptop- og tabletafdeling