Briterne tæt på at udelukke Huawei fra deres 5G-netværk

På trods af konstant pres fra USA om ikke at tillade Huaweis netværksudstyr inden for Storbritanniens 5G-netværk, annoncerede briterne tidligere på året, at de ikke ville følge advarslen. Ny eksportregel fra USA har dog på ny givet premierminister Boris Johnson noget at tænke over.

Briterne tæt på at udelukke Huawei fra deres 5G-netværk

Det har været lidt frem og tilbage med Storbritanniens ønske om at beholde eller ikke-beholde Huawei i deres 5G-netværk, og tilbage i maj besluttede den britiske regering at fortsætte med Huaweis 5G- udstyr til netværket – dog med visse restriktioner, der udelukkede Huawei fra kernen i Storbritanniens 5G-netværk. 

Dengang sagde en talsmand fra USA, at de var skuffede over Storbritanniens beslutning, men argumentet fra den britiske premierminister, Boris Johnson, var, at Huaweis havde teknologiske og økonomiske fordele i forhold til konkurrenterne, og at han derfor ikke kunne udelukke dem helt fra netværket.

Læs også: Stadig stor tillid til Huaweis produkter

Ekstra pres på Storbritannien 

Grunden til at Huawei bandlyses flere steder i verden er deres rygtede bånd til den kommunistiske kinesiske regering, hvorfor de, ifølge den amerikanske regering udgør en national sikkerhedstrussel – Huawei har flere gange været ude at benægte en tæt relation med det kinesiske styre. 

USA har tidligere forsøgt at overbevise Storbritannien om, at det ikke ville videregive efterretninger til sine allierede, hvis Huawei var involveret i landets 5G-netværk. Dengang dog uden held, men nu har en nylig ændring af eksportregler i USA tilsyneladende har fået briterne til at genoverveje situationen.

På grund af de nye eksportregler kan ingen, der bruger amerikansk teknologi til producere chips sende noget produkt til Huawei uden en licens fra USA. Som et resultat heraf kan Huawei blive tvunget til at bruge “upålidelige” chips, hvilket i høj grad mindsker sikkerheden i ethvert 5G-netværk, der bruger Huawei’s udstyr. En gennemgang i Storbritannien har derfor konkluderet, at landet ikke vil være i stand til at kontrollere sikkerheden i dets 5G-netværk under de nye forhold.

Og ifølge en artikel fra mediet Bloomberg ser det altså nu ud som om, at den britiske regering har skiftet mening, og ifølge dem vil Johnson snart meddele, at Huawei-udstyr vil blive helt fjernet fra britiske 5G-netværk.

Læs også: Huaweis udstyr skal angiveligt ud af Storbritanniens 5G

Opdatering:

Interessen for temaet fortsatte. Daniel Søgaard Hald fandt det relevant at følge op på temaet. 6/7/2020 postede redaktionen en ny vinkel med sagen Huawei P40 Pro+: ultimativ kameramobil kommer til Danmark – Den videre historie kan du læse her. Seneste nyt om temaet finder her.