Matter snart klar til at gøre det smarte hjem smartere

Hidtil har samspillet mellem smarte produkter til hjemmet været et problem, men det bliver fixet inden udgangen af 2022, når Matter ruller ud.

Matter snart klar til at gøre det smarte hjem smartere

Når den nye forbindelsesstandard til det smarte hjem lanceres, vil et formelt certificeringsprogram været åbent for alle selskaber, der vil sælge Matter-enheder. Matter har fået en hel del opmærksomhed i Internet of Things-verden, siden annonceringen i slutningen af 2019. Connectivitiy Standards Alliance (CSA) vil gøre Matter til den nye forbindelsesstandard for smarte hjem.

Matter skal gøre produkter til det smarte hjem smartere

Siden smarte enheder og hubs kom ud på markedet, har manglen på kompatibilitet mellem de forskellige mærker og enheder været et stort problem. Som det er nu, skal man tænke sig grundigt om, når man vælger system derhjemme, ellers kan man komme ud for, at man ikke kan finde tilstrækkeligt mange kompatible enheder, eller måske må man bruge flere forskellige apps for at styre alt i sit hjem.

CSA vil ændre på det ved at skabe Matter. En standard kan mindske problemerne med at få produkter fra forskellige producenter til at spille sammen og fjerne den indviklede proces, det ofte er at sammenkoble inkompatible enheder til et system.

Matter er en ny open-source IP-baseret forbindelsesstandard til smart elektronik i hjemmet. Det blev annonceret som et fælles projekt med navnet CHIP – Connected Home over Internet Protocol – af Zigbee Alliance. Blandt andet Apple, Google, Amazon og mange andre er med i Zigbee Alliance.

Se også: Bedste robotstøvsuger

Opbakning fra Apple, Google og Amazon

Teknikken kører på Wi-Fi og kabelnetværk og benytter Bluetooth Low Energy til styring. Tanken er at skabe bred understøttelse på tværs af teknologier og producenter. I stedet for, at hver enhed skal udstyres med lister over de assistenter, de understøtter, vi de simpelthen være udstyret med et Matter-logo.

Apples Corey Wang, der er står bag Human Interface Design, nævnte Matter ved Apples Worldwide Developers Coference, WWDC 2022, og påpegede da behovet for større kompatibilitet på tværs af mærker på markedet for det smarte hjem for helt at kunne opnå et opkoblet hjem.

Google har sagt, at deres smarte hubs, der på nuværende tidspunkt har Thread indbygget, også kan fungere som Matter-hubs og benytte den teknologi, når den bliver tilgængelig. Amazon meddelte i 2021, at næsten alle Echo-enheder understøtter Matter.

Se også: Priser på smart home produkter

Matter gør det lettere at vælge det helt rigtige produkt

Når alt kommer til alt, burde Matter gøre markedet for det smarte hjem enklere for både producenter og forbrugere. Det vil være dejligt ikke at behøve bekymre sig om hvilke mærker, der kan fungere sammen, eller hvilke apparater der understøtter hvilke assistenter, når man skal ud at købe en videoringeklokke eller sikkerhedskamera.

Med Matter vil man lettere kunne finde lige netop det produkt, man har behov for og ikke gå på kompromis, fordi man er nødt til at tænke på, om det nu også spiller sammen med ens andre smart home produkter.

Se også: De bedste smart speakere

Klar i 2022

Det store spørgsmål er imidlertid, hvornår Matter er klar til brug. Den nye standard skulle have været lanceret inden udgangen af 2021, men nu er vi allerede mere end halvvejs inde i 2022, og der er stadig detaljer, der skal falde på plads.

CSA har dog lovet, at lanceringen bliver inden udgangen af 2022.