Satellitter kan blive afgørende for nogle IoT-løsninger

Satellitter kan være en overraskende god mulighed for IoT til netværk, der skal være billige og strømbesparende.

Satellitter kan blive afgørende for nogle IoT-løsninger

Mange mennesker tænker nok på “Internet of Things”, når de tænker på enten smarte byer som f.eks. gadelamper med trafikkameraer og luftkvalitetssensorer eller på tilsluttede enheder i deres eget hjem.

Internet of things kan kobles op via satellitter 

Satellitbaseret IoT-netværksindustri er noget overraskende ved at få fart på som en løsning til at koble IoT-enheder op. Fraunhofer-instituttet har en afdeling, der beskæftiger sig indgående med integrerede kredsløb og de meddelte for nylig, at dets jordbaserede IoT-teknologi, mioty (massive IoT), nemt kan bruges af satellitter.

Også start-up-selskabet Swarm har haft så stor succes med sin plan om at opbygge en IoT-specifik konstellation, at det netop er blevet købt af rumfartsvirksomheden SpaceX. SpaceX omfatter også bredbåndsløsningen via satellitter, Starlink.

Se også: Find billig bredbånd

Satellitter skal kun i spil når jordbaserede løsninger ikke er en mulighed

Satellitbaserede IoT-løsninger er dog ikke noget, man skal kaste sig over, hvis man har Wi-Fi til rådighed. “Vi fortæller selv dette til vores potentielle kunder og nogle gange mister vi et par kunder”, siger Ben Longmier, der er teknologichef hos Swarm i et interview med ieee.org.

“Når du har jordbaseret infrastruktur, skal du bruge den,” lyder det også fra Florian Leschka, der er gruppeleder for systemdesign på Fraunhofer Institute for Integrated Circuits. Det vil ganske enkelt være billigere, fungere bedre og være nemmere at styre, hvis man kan benytte jordbaseret infrastruktur.

Der vil dog være situationer, hvor man ikke kan nøjes med jordbaserede opkoblingsløsninger. Det kan være sporingsenheder på fragtcontainere, der sejler rundt på verdenshavene. Skal man holde øje med et containerskib, der sejler fra København til Beijing, er satellitopkobling den eneste løsning.

Se også: Priser på IoT-enheder

Fungerer uden justeringer

Mange af de IoT-standarder, der er udviklet med henblik på jordbaserede netværk, kan let overføres til satellitbaserede netværk.

Mioty (massive IoT) kan sendes til og fra en satellit uden at blive justeret for at fungere.

Se også: Nyheder om IoT

Mere til nyheden

Her finder du efterfølgende nyt og anvisning til de seneste nyheder om emnet. Daniel Søgaard Hald gik videre med sagen. 17/8/2021 kom der nyt i sagen med en artikel der drejer sig om Telenor udbygger sit IoT-net med med nye roamingaftaler – Du læser den her. Se også seneste nyt om tematikken her..