Afsløring: Google gemte bevidst privatlivsindstillinger væk

I en retssag mod Google afslørede dokumenter, at virksomheden bevidst gjort det svært at finde og gennemskue privatlivsindstillinger.

Afsløring: Google gemte bevidst privatlivsindstillinger væk

Google er kommet i modvind, efter en retssag mod dem bragte uredigerede dokumenter frem, som afslørede hvordan virksomheden bevidst gemte privatlivsindstillinger væk, pressede smartphoneproducenter til at gøre det samme, og samtidig gav falsk tryghed med falske placeringsindstillinger.

En retssag mod Google i Arizona viser, at både ledere og ingeniører var fuldt ud opmærksomme på, at virksomheden gjorde det svært for forbrugere, at holde placeringdata private. Først og fremmest skulle Google bevidst have gemt placeringsindstillinger væk, så de var svære at finde – og ikke mindst finde ud af. Og ikke nok med det, så indsamlede Google placeringsoplysninger, selvom placeringsfunktioner var slået fra.

Læs også: Sådan gør Google og Samsung Android-smartwatches bedre

Pressede smartphoneproducenter at gemme placeringindstillinger

Justitsadvokat i Arizona, Mark Brnovich, hævdede sidst år, at virksomheden ulovligt sporede Android-brugere via placering uden deres samtykke, også selvom brugere havde deaktiveret placeringssporing. I retssagen sagde Brnovich, at Google holdt placeringssporing kørende i baggrunden for nogle funktioner og stoppede kun den praksis, da brugere deaktiverede sporing på systemniveau.

Dokumenterne afslører endvidere, at Google skulle have presset LG og andre smartphoneproducenter, som benyttede sig af Android, til også at gemme placeringsindstillinger væk.

Ifølge Google blev denne indsamling af data brugt til Googles egne tjenester. Men da en medarbejder hos Google skulle have rejst spørgsmålet, om tredjeparts-apps også kunne udnytte dette, så var svaret “Dette lyder ikke som noget, vi gerne vil have på forsiden”.

Generelt skulle flere Google-medarbejdere have erkendt brugernes frustration over virksomhedens aggressive dataindsamlingspraksis, hvilket potentielt kunne skade dets forretning. Hertil skulle de have sagt, at dette kunne være en af grundende til, at flere og flere forbrugere gik til konkurrenten, Apple.

Læs også: Nu kan du låse private billeder inde i Google Fotos

Google vil forklare sig

José Castañeda, en talsmand fra Google, fortæller til The Verge, at de i retsagen  i Arizona ser frem til at forklare sig:

“Vi har altid indbygget fortrolighedsfunktioner i vores produkter og leveret robuste indstillinger til placeringsdata.”, siger Castañeda.

Se også: Google: Inkognitotilstand til apps og større fokus på privatliv

Sidste tilføjelse til sagen

Her følger vi op med den seneste udvikling. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe temaet. 27/5/2021 fik historien nyt liv med artiklen Huawei Watch 3 med HarmonyOS og eSIM lanceres 2. juni – Historien bringes videre her. Temaet er stadig aktuelt. Klik her for at læse seneste nyt..