Brug af telefonen inden sovetid forstyrrer din søvn

En ny undersøgelse viser at brug af telefonen inden sovetid, kan være meget forstyrrende for din søvn. Også selvom telefonen er udstyret med en natfunktion.

Brug af telefonen inden sovetid forstyrrer din søvn

Vi har hørt det flere gange før: Brug ikke din telefon inden sengetid. Og på trods af disse advarsler, så gør de fleste af os det alligevel. Brug af telefonen lige inden sengetid har nemlig vist sig, at kunne forstyrre vores nødvendige nattesøvn. En helt ny undersøgelse bakker nu op omkring dette, og kommer desuden med et nyt interessant fund.

Det kan være svært at lægge mobilen væk. Specielt lige inden sovetid, hvor der er ro til det. Mange føler samtidig at de finder ro i kroppen ved, at scrolle en tur ned gennem Instagram-feedet. Tidligere troede man at det var lyset fra telefonens skærm, som var den primære årsag til dette. Nærmere forklaret skulle forstyrrelsen opstå fra det blåviolette lys, som uforstyrret kan passere gennem øjet og ind til nethinden. Dette lys skulle angiveligt forstyrre melatonin sekretion og søvncyklusser.

Dertil har nærmest alle mobiltelefonproducenter udviklet funktioner, som minimerer det blåviolette lys. Tilbage i 2016 annoncerede Apple “Night Shift”, som justerer skærmen til varmere farvetoner og dermed er mere behagelige for øjenene. Derefter fulgte flere Android-producenter med lignende funktioner. Samsung tog det hele skridtet videre med en skærm, der automatisk filtrerede en stor del af det blåviolette lys fra. Men nu viser en undersøgelse, at lyset fra skærmen ikke er problemet.

Læs også: Er du afhængig af teknologi?

Problemet er ikke det blåviolette lys

En undersøgelse fra BYU (Brigham Young University) udfordrer nu denne teori. Forskerne på universitet har i deres undersøgelse fundet ud af, at “night shift”-funktionen ikke forbedrer søvnen, i forhold til skærmen uden dette aktiveret.

I undersøgelsen deltog 167 personer i alderen 18-24 år, der alle brugte telefoner på daglig basis. Testpersonerne blev delt op i tre kategorier: Nogle der brugte “night shift”, nogle der ikke gjorde og til sidst nogle, der slet ikke brugte en smartphone inden sengetid.

De blev bedt om at tilbringe mindst otte timer i sengen og havde et accelerometer på håndleddet for, at registrere deres søvnaktivitet. De testpersoner, der måtte bruge deres smartphones, havde også en app installeret til at overvåge deres brug.

Se også: Telefoner med de bedste skærme

Telefonen forstyrrede søvnen

Resultatet af undersøgelsen blev, at lige meget om telefonen havde et filter for blåviolet lys aktiveret eller ej, så sov disse personer dårligst. De havde sværere ved at falde i søvn og de sov samtidig mere uroligt. De testpersoner, der oplevede den bedste søvn, var dem der slet ikke brugte telefonen inden sengetid.

“Mens der er mange beviser, der tyder på, at blåt lys øger årvågenhed og gør det vanskeligere at falde i søvn, er det vigtigt at tænke over, hvilken del af denne stimulering der er lysemission i forhold til andre kognitive og psykologiske stimulationer,” siger psykologprofessor Chad Jensen om undersøgelsens resultat.

Så vil du gerne falde hurtigere i søvn og opnå den roligste søvn, så drop brug af telefonen inden sengetid. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Læs også: Lås let iPhonen op med mundbind på

Mere nyt i sagen

Vores redaktion har fulgt op på historien. Lasse Olsen fortsatte historien. 3/5/2021 fulgte vi op med en artikel der belyste emnet Nu kommer Xiaomi Mi 11 Ultra til Europa – Læs her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..