Fælles standard for mobilopladere træder i kraft i 2024

Fra 2024 skal alle mobiltelefoner og alt mindre elektronik være udstyret med USB-C-opladning - der er også krav om mindst 25W lynopladning.

Fælles standard for mobilopladere træder i kraft i 2024

Europa-Parlamentet har godkendt lovforslaget, der tvinger mobil- og tabletproducenter til at have en USB-C port til opladning i alle enheder solgt i EU fra og med udgangen af 2024.

Forslaget fra EU Kommissionen skal videre til EU-domstolen og godkendes for at blive til virkelighed. Når det er gjort, kan loven træde i kraft inden for kort tid.

Lovgivningen gælder alt mindre elektronik

Hvis lovgivningen bliver gennemført i fuldt omfang, kommer den til at gælde for smartphones, tablets, kameraer, laptops, e-bogslæsere, mus, tastaturer, headset, håndholdte spilkonsoller og bærbare højttalere.

De fleste enheder i de kategorier har allerede taget USB-C porten til sig, men Apple er den åbenlyse undtagelse blandt de store mærker i Europa. Apple har kritiseret forslaget fra EU, da de mener, at det hæmmer innovationen, men de bruger dog allerede USB-C til Mac og iPad.

iPhone har stadig lightning stik.

Se også: Telefoner med lang batteritid

Billigere for forbrugerne og giver mindre elektronikaffald

I en udmelding hævder Europa-Parlamentet, at indførelse af en fælles standard for opladere kan spare forbrugerne på tværs af medlemslandene for totalt 250 millioner euro årligt på køb af unødvendige opladere.

EU Kommissionen mener, at ubrugte opladere hvert år giver 11.000 ton elektronisk skrot.

EU’s konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, fejrede den nye regel på Twitter med henvisning til “spild og besvær” ved at have flere opladere.

Se også: Telefoner med lynopladning

Også lovgivning for lynopladning

Den nye lovgivning indeholder også regler om lynopladning, så alle enheder med support af lynopladning skal kunne lade med minimum 25W.

Denne del af lovgivningen kan ramme de mobilproducenter, der gerne vil udfordre de mere etablerede mobilproducenter, der har lynopladning som salgsargument på mange af de enheder, de sender ud på markedet.

Det er særligt OnePlus, Xiaomi og Motorola, der satser meget på lynopladning. De tilbyder dog i dag opladning med op mod 150W, så de har stadig noget unikt at præsentere.