Google fixer de mange falske alarmopkald på Android-enheder

Efter en stor stigning i antallet af falske nødopkald, gør Google det nu mere besværligt at bruge Android-telefoners SOS-funktion.

Google fixer de mange falske alarmopkald på Android-enheder

Hvis man har stået i en nødsituation under den digitale æra, har man formentlig oplevet fordelene med at have en telefon i lommen på det pågældende tidspunkt. At have direkte kontakt med omverden kan være forskellen mellem at få hjælp med det samme eller at havne i en rigtig alvorlig situation.

Men Google har måske gjort det for let at kontakte alarmberedskabet om hjælp. Efter rapporteringer om en stigning i den slags opkald, er situationen blevet et problem.

Se også: De mest sikre telefoner

Et trin ekstra for at ringe nødhjælp på Android

Som Mishaal Rahman har opdaget og lagt ud på X, har Google opdateret sin Personal Safety-app, der er det redskab, man bruger til let at komme i kontakt med alarmtjenesten. Det skete i juni 2023.

Nu har man bemærket, at der skal et ”touch and hold”-skridt til for at kunne kalde på hjælp. Det betyder, at man efter at have trykket på hjemknappen mindst fem gange, er nødt til at trykke på en knap på skærmen og holde den nede i tre sekunder.

Når det er gjort, ringer man til alarmtjenesten. Hvis man allerede har gennemført et setup af SOS-funktionen på sin enhed, kan man nu skifte til den kontaktform.

Alle telefoner, der er konstrueret siden Android 12, har en indbygget SOS-funktion, men Google har altid ladet det være op til de enkelte producenter, om den skal være aktiv som standard. Visse producenter har også en egen alarmfunktion.

Se også: Apples Nødopkald SOS virker nu i Europa

Stor stigning i alarmopkald

Alle disse funktioner er jo brugbare, men de har været noget af en pine for redningstjenesterne, mest fordi de har været noget lette at sætte i gang. I nogle lande har politiet således oplevet en stor stigning i falske alarmopkald.

På det tidspunkt troede, at det skyldtes Android-telefoner, der foretog opkaldene ved en fejl – visse Android-telefoner havde SOS-funktionen slået til som standard. I og med at den ikke umiddelbart kunne slås fra, var mange brugere ikke klar over at den kunne gå i gang.

Nu, hvor Google har gjort noget ved situationen, har alarmtjenesterne oplevet et i fejlopkald. Den nye fremgangsmåde for at ringe til alarmtjenesten virker dog noget omstændelig.

Se også: Android telefoner kan sende beskeder over satellit

Kan blive et problem for personer i nødsituationer

Det virker måske ikke besværligt at trykke på en knap og holde den nede, men når man står i en nødsituation, kan det være en udfordring.

Det er klart, at alarmtjenesten vil have færre falske alarmer, da det kan give forsinkelser til rigtige nødsituationer. At gøre det sværere at ringe til myndighederne om hjælp i nødsituationer kan dog gøre det sværere for dem, der rent faktisk har brug for det.