Google indfører 3 års Android-softwareopdateringer

Google garanterer nu 3 års softwareopdateringer til Pixel 2 og Pixel 2 XL og arbejder samtidig på at indføre 4 års understøttelse i fremtiden.

Google indfører 3 års Android-softwareopdateringer

Som ejer af Googles Pixel-telefoner og de tidligere Nexus-telefoner plejer argumentet for at vælge dem frem for konkurrenternes smartphones, at de bliver opdateret til nye Android-versioner før andre Android-mobiler.

Nu kan Pixel-ejere også glæde sig over at kunne fremhæve 3 års garanterede softwareopdateringer. Google har nemlig forlænget understøttelsen for softwareopdateringer fra de normale 2 år til 3 år. Det fremgår af en oversigt fra Google, som tidligere på måneden blev opdateret med de nye oplysninger om Googles Pixel-mobiler.

Læs også: Opdateringer: Google halter fortsat efter Apple

Google garanterer også, at de to Pixel-telefoner får månedlige sikkerhedsopdateringer i 3 år. Det vil altså sige store Android-opdateringer og sikkerhedsrettelser frem til i hvert fald oktober 2020.

Project Treble sikrer hurtigere opdateringer

At Google nu kan tilbyde 3 års opdateringer frem for 2 år skyldes to nye tiltag. Det første er Project Treble, som er en nyhed i Android 8.0 Oreo, hvor dele af den bagvedliggende kildekode er blevet adskilt.

Selve styresystemet og dermed Android-versionen kan nu opdateres uafhængigt af en del af kildekoden kaldet ’vendor implementation’. Det er et modul i Android-kildekoden, som tilføjes og opdateres af chipproducenterne for at få hardwaren og softwaren til at snakke sammen. Det betyder, at Android-softwareopdateringer i teorien ikke længere skal igennem en ofte tidskrævende proces, når producenter af chips såsom Qualcomm skal understøtte nye Android-versioner til de mange forskellige telefoner, der bruger Qualcomms processorer.

Læs også: Google: Snart er det slut med langsomme Android-opdateringer

Project Treble gør altså, at opdateringerne kan rulle hurtigere ud – men kun på telefoner, som er født med Android 8.0 Oreo ud af boksen. Telefoner, som opdateres fra Nougat til Oreo, vil ikke understøtte Project Treble. Resultatet af Project Oreo ses så først næste år, når Oreo-telefonerne skal opdateres til Android P. Det skal dog tilføjes, at opdateringerne fortsat skal forbi et tjek hos mange teleselskaber, hvilket fortsat vil sløve udrulningen en del.

Google-aftale sikrer – i teorien – seks års opdateringer

Den anden del hænger faktisk også sammen med Project Treble og spiller en måske endnu større rolle i forhold til, at Google Pixel 2 og Pixel 2 XL holdes opdateret i 3 år.

Det drejer sig om en aftale, som Google for nyligt har indgået med ’The Linux Foundation’, som er den almennyttige organisation, der varetager udviklingen af open source-softwaren Linux. Et af projekterne er den såkaldte Linux-kerne, som er det fundament, alle Linux-styresystemer (f.eks. Ubuntu) er bygget oven på. Også telefoner med Android-styresystemet er bygget oven på Linux-kernen.

Aftalen mellem Google og The Linux Foundation omhandler det open source-projekt, der hedder Long-term-support (LTS), som er et samarbejde mellem The Linux Foundation og producenter såsom Hitachi, LG, Panasonic, Qualcomm Atheros, Samsung, Sony og Toshiba.

Læs også: Google afslører: Android 8.1 Oreo er allerede lige om hjørnet

Når smartphoneproducenter skal opdatere deres smartphones, skal de vælge en version af denne Linux-kerne til at bygge deres Android-opdatering oven på. Det bliver dermed til en LTS-udgave af Linux-kernen. Den hidtidige aftale mellem producenterne og The Linux Foundation har betydet, at en LTS-udgave af Linux-kernen (og dermed Android-versionen) kun understøttes i 2 år. Alt efter timingen af en telefon kan det nemt komme til at betyde, at en smartphoneproducent må vælge en version af Linux-kernen velvidende om, at der måske kun er et års understøttelse tilbage, hvilket kan byde en færre Android-opdatering hos slutbrugeren.

Den nye aftale, som Google har forhandlet med The Linux Foundation, betyder, at perioden for understøttelse af LTS-udgaver af Linux-kernen nu er forlænget fra 2 år til hele 6 år. Dermed åbner der helt nye muligheder op for, at smartphoneproducenter kan holde deres enheder opdaterede i mange flere år end hidtil. Det, kombineret med den første del af Project Treble, som gør udrulningen hurtigere, får opdateringssituationen til pludselig at se noget lysere ud for producenterne.

Vil indføre understøttelse for opdateringer i 4 år

Målet for Google er klart: Android-telefoner skal have mindst fire Android-opdateringer, hvilket for mange telefoner vil være dobbelt så mange end hidtil.

“Det, som Google gerne vil se, er at når en enhed er lanceret, så bliver den opgraderet fire gange til nye Android-versioner. Det er i bund og grund levetiden på en telefon, men du skal være heldig, hvis du får nogle af disse opdateringer lige nu,” fortæller Ilyan Malchev, som arbejder på Project Treble, ifølge mediet The Register.

Læs også: Google vil udstille producenter med langsomme softwareopdateringer

Når vi om mange, mange år ser resultatet af dette arbejde i Android-koden, vil producenterne af Android-mobiler muligvis kunne komme til at matche Apple, når det kommer til at holde telefoner opdateret i lang tid. Lige nu er Apple i hvert fald langt foran Google på det punkt. Også i forhold til sikkerhedsopdateringer vil dette have stor betydning, da det lige nu ses, at et stort antal Android-enheder ikke modtager sikkerhedsrettelser, når store sikkerhedsbrister bliver opdaget.

Aftalen med det 6 år lange opdateringsvindue gælder for version 4.4 af Linux-kernen, som Google kræver, at nye processorer kan håndtere. Den seneste Android-version, 8.0 Oreo, kræver dog som minimum kun version 3.18, oplyser mediet.