Google udgiver Android O: Se alle nyhederne her

Ud af den blå luft udgiver Google et smugkig på den næste Android O-software, som bliver udgivet i en færdig udgave til efteråret. Se alle nyhederne her.

Google udgiver Android O: Se alle nyhederne her

Tirsdag aften kom Google med noget af en overraskelse. It-giganten har nemlig udgivet en tidlig udgave af den næste Android-version, som indtil videre blot går under navnet Android O. Det skriver Google i et blogindlæg.

Ligesom de foregående år er der tale om et såkaldt Developer Preview – en pendant til Apples betaudgivelser af iOS. Android O Developer Preview er dog udgivet på et så tidligt stadie, at det ikke engang er betasoftware, men på alphastadiet.

Softwaren er med andre ord fortsat propfyldt med fejl og mangler, og der ligger fortsat flere måneders arbejde forude, før de første telefoner modtager softwaren som en opdatering.

Læs også: Android Wear 2.0 ude: Se hvornår dit smartwatch får det

Google har allerede planlagt at lancere i alt fire Developer Previews, hvor næste udgivelse midt i maj måned bliver en betaudgave. Herefter ligger der en udgivelse igen i midten af juni og atter i juli måned. Til sidst, en gang i 3. kvartal – i juli, august eller september måned – lancerer Google den endelige software til de første Nexus- og Pixel-telefoner.

Android 8
Foto: Androidpolice.com

Her er nyhederne i Android O

Så hvad bringer Android O med sig af spændende nyt? Lidt af hvert, kan det vist roligt siges. På den officielle Android-hjemmeside er flere af nyhederne allerede afsløret, men der gemmer sig mange flere nye ting i selve softwaren, som ikke har fået nogle ord med på vejen. Dem har blandt andet hjemmesiden Android Police rapporteret om, og der vil løbende dukke flere nyheder i Android O op. De foreløbige nyheder i softwaren er:

Bedre batteritid: Der er kommet store forbedringer af batteritiden ved at indføre en strengere begrænsning for at lade apps køre i baggrunden. Apps kan heller ikke lige så let tjekke efter enhedens placering i baggrunden, så GPS bør med andre ord sluge noget mindre strøm i Android O.

Nye indstillinger: Indstillingerne har fået helt nyt design igen. Mange områder i indstillingerne er blevet flyttet rundt og samlet under helt nye menupunkter. Nu finder du eksempelvis et menupunkt, der hedder ”Forbundne enheder”, som samler Bluetooth, NFC, Cast, Android Beam og mere. Flere menupunkter har også fået helt nyt design, f.eks. batterifanen og siden der viser brugt lagerplads.

Selvjusterende ikoner: I Android 7.1 Nougat introducerede Google runde ikoner i forbindelse med lanceringen af Pixel-telefonerne. Disse erstattes nu af en mere langsigtet løsning – nemlig selvjusterende ikoner, som bygges op ad flere forskellige lag. Ikonerne er i udgangspunktet firkantede ikoner, men på disse kan der tilføjes et lag ovenpå, som ændrer ikonernes udtryk. I Android O bliver ikoner altså væsentligt mere brugerdefinerbare end tidligere.

Genveje på låseskærmen: Nu har du mulighed for at tilføje dine egne genveje til apps i bunden af låseskærmen via System UI Tuner-funktionen, så du har endnu hurtigere adgang til to udvalgte apps.

Understøttelse for temaer: I indstillingerne er der kommet en ny mulighed for at skifte tema. Lige nu er der dog kun mulighed for at vælge mellem temaerne ”Inverted” og ”Pixel”, men funktionen kan være et tegn på, at ”stock”-Android omsider får mulighed for temaer ligesom mange andre Android-tilpasninger.

Udskyd notifikationer: Med Android O kan du udskyde eller snooze en notifikation, hvis du ikke lige har tid eller lyst til at interagere med den her og nu, men i stedet om 15, 30 eller 60 minutter, hvor den igen vil dukke op. Du skal blot skubbe notifikationen en smule til siden – så viser et lille ikon sig, hvor du kan udskyde notifikationen.

Bluetooth-lyd i høj kvalitet: Android O understøtter også afspilning af lyd i høj kvalitet til og fra Bluetooth-enheder, der understøtter det såkaldte aptX-codec, som også leverer mindre forsinkelse end den normale Bluetooth-implementation.

Picture-in-picture-tilstand: Funktionen er allerede at finde på Android TV, men nu kan Android-smartphones og -tablets med Android O også vise indhold i den såkaldte picture-in-picture-tilstand, hvor eksempelvis en video minimeres i det ene hjørne af skærmen, mens du er i færd med andre ting ved siden af.

Læs også: Android-rapport: Så “mange” har Android 7.0 Nougat

Android O gemmer naturligvis på et væld af andre mindre (og større) nyheder, som vil vise sig i de kommende dage efterhånden som den nye software testes igennem. Du kan nemlig allerede nu downloade Android O Developer Preview til en række Android-telefoner. Det kræver dog, at du har en vis teknisk snilde. Har du en Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL Pixel C-tablet eller en Nexus Player-Android TV-boks, kan du nu eksperimentere med Android O.