Google udgiver letvægtsudgave af Android 8.1 Oreo

I dag ruller Android 8.1 Oreo ud til de første mobiler. Samtidig udgiver Google Android i en letvægtsudgave kaldet Android Oreo (Go edition).

Google udgiver letvægtsudgave af Android 8.1 Oreo

I de foregående måneder har Google testet Android 8.1 i enkelte betaudgaver, og nu er softwaren klar til udgivelse. Derfor ruller Android 8.1 Oreo netop nu ud til de første mobiler, hvilket mere præcist vil sige Googles egne Nexus- og Pixel-smartphones. Det skriver Google i et blogindlæg.

Læs også: Android O udkommer i letvægtsversion

Ud over nogle små ændringer af emojis, og at Visual Core-billedchippen i Pixel-telefonerne nu er blevet aktiveret, er den klart største nyhed, at Google nu har udgivet den letvægtsudgave af Android 8.1 Oreo, som blev vist frem ved Google I/O i sommer.

Det er dog en nyhed, som langt de fleste mobilejere ikke kommer til at opleve, da Android Oreo (Go edition) er en variant af Android 8.1 lavet specifikt til billige smartphones, som ellers kan have problemer med at køre den normale Android-software flydende og tilfredsstillende.

Android Oreo Go edition 2
Android Oreo (Go edition) optager markant mindre plads end Android 7.1 Nougat. Foto: Google

Grundlæggende er Android Oreo (Go edition) ligesom den normale Android-software, og alt ser umiddelbart ud, som man kender det. Der er dog gjort flere tiltag for at sikre, at softwaren kører bedre på billige telefoner med langsom hardware.

Faktisk er Android Oreo (Go edition) 15 % hurtigere end den normale udgave af Android 8.1 Oreo. Dermed er softwaren velegnet til telefoner med mellem 512 MB og 1 GB RAM samt 8 GB lagerplads, hvor de få ressourcer skal anvendes med omtanke.

Noget der ofte optager meget plads på telefoner med eksempelvis 8 GB lagerplads er præinstallerede apps, så her har Google gjort alt for at reducere størrelsen på de medfølgende Google-appps. I Android Oreo (Go edition)-softwaren fylder Googles apps således 50 % mindre end i Android 7.1 Nougat, hvilket giver dobbelt så meget ledig lagerplads i en mobil med 8 GB lagerplads.

De nye apps fra Google er lavet i særlige ’Go’-varianter. Android Oreo (Go edition) inkluderer følgende apps: Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome og Googles nye app Files Go.

Læs også: Spar 30 pct. på mobildata med denne Android-app [TIP]

Google har også sørget for, at der spares så meget på dataforbruget som muligt, da der ofte er begrænsede mængder af mobildata til rådighed i udviklingslande, hvor Go edition-varianten af Android Oreo primært vil blive anvendt. Googles datasparefunktion er derfor aktiveret som standard i den nye udgave af Android. Det kan ifølge Google spare den gennemsnitlige bruger for mere end 600 MB data om året eller reducere dataforbruget med op til 40 %.

Kommer i billige smartphones om få uger

Da Android Oreo (Go edition) er en speciel udgave af Android 8.1 Oreo, er der endnu ikke nogen telefoner på markedet med den nye letvægtsudgave. Google oplyser i sit blogindlæg, at det snart bliver muligt for smartphoneproducenter at levere billige smartphones med den nye software.

I løbet af de kommende uger vil de første mobiler med Android Ore (Go edition) være at finde på butikshylderne, men om vi får nogle mobiler med softwaren at se i Danmark fra start, er endnu uvist.