Kommende Android-topmodeller i fare

Halvledervirksomheden ARM har opsagt Qualcomms licens til ARMs chiparkitektur. Det kan få stor betydning for kommende Android-topmodeller med nye Snapdragon-chips.

Kommende Android-topmodeller i fare

Den amerikanske chipproducent Qualcomm har været mangeårig tæt samarbejdspartner med britiske ARM, der står bag halvlederarkitekturen af samme navn.

Men forholdet gik skævt for to år siden.

Se også: 7 Android-telefoner med ny hurtig Snapdragon 8 Elite

Uenige om overdragelse af licens

Sagen startede, da Qualcomms Snapdragon 8-chips til bærbare computere ikke kunne konkurrere med AMD og Intels chips.

Qualcomm købte derfor virksomheden Nuvia i 2021 for at forbedre sine ARM-baserede CPU-designs. Qualcomm mener, at de også overtog Nuvias ARM-licens og intellektuelle ejendom, men ifølge Arm kontrollerer de overdragelsen af licensen.

I 2022 sagsøgte Arm derfor Qualcomm for at stoppe brugen af Nuvias chipdesigns og annullerede Nuvias licenser i 2023. Retssagen er planlagt til december, men Qualcomm har fortsat solgt produkter baseret på Nuvias design.

Nu er sagen eskaleret, efter Arm har sendt Qualcomm en 60-dages opsigelse.

Qualcomm: Ubegrundede trusler

Ifølge Qualcomm er der tale om ”flere ubegrundede trusler designet til at presse en mangeårig partner, forstyrre vores præstationsledende CPU’er og øge royaltysatserne”.

Arm mener omvendt, at selskabet ”ikke har andet valg end at tage formelle skridt, der kræver, at Qualcomm afhjælper overtrædelsen eller opsiger aftalen.”

Begge selskaber forventer at få rettens ord for deres påstande.

Se også: Nye Snapdragon-chip bringer AI til billigere telefoner

Perspektivering

Licenser fra ARM er altafgørende for, at Qualcomm kan sælge sine mikrochips til producenter af forbrugerelektronik – lige fra smartphones og tablets til opkoblede biler og bærbare computere.

Hvis de to virksomheder ikke når til enighed inden 60 dage, kan det få stor indflydelse på særligt på Qualcomms drift.

Vinder ARM sagen, kan Qualcomm blive nødt til at stoppe med at sælge de fleste af de chips, der står for virksomhedens omsætning på 39 milliarder dollar.

Kommende topmodeller på smartphonemarkedet kan heller ikke blive lanceret med Qualcomms helt nye Snapdragon 8 Elite-chip, som bringer laptop-ydeevne til smartphones. Licensen til Nuvia omfatter nemlig også det helt nye Oryon-processorkernedesign, som både Snapdragon 8 Elite og Snapdragon X Elite til laptops anvender.

“Hvis Arm vinder, vil forbrugerne stå over for forsinkelser og muligvis højere priser, da producenter vil mangle Qualcomms nyeste chips. Vi kan ende med en teknologisk flaskehals, hvor innovationen bremses af juridiske kampe, mens forbrugerne betaler prisen i form af færre valgmuligheder og langsommere produktlanceringer,” siger Daniel Søgaard Hald, der er chefredaktør på Mobilsiden.dk.