Lidt for gode Black Friday-tilbud? Så er du i gang med at blive svindlet

Cyberkriminelle udnytter Black Friday til at svindle danske forbrugere, lyder advarslen fra sikkerhedsselskab. Se her, hvad du skal gøre for sikker shopping.

Lidt for gode Black Friday-tilbud? Så er du i gang med at blive svindlet

Antallet af phishing e-mails og falske webshops stiger altid kraftigt op mod årets store handelsdag, Black Friday. I år er ingen undtagelse. Det viser nye tal fra Check Point Software Technologies. It-sikkerhedsvirksomheden advarer derfor danske forbrugere mod svindel.

Gennem de seneste uger har de set en kraftig stigning i antallet af falske onlinebutikker og hjemmesider, der udgiver sig for at være forsendelsestjenester. Check Point vurderer, at hver sjette phishing e-mail siden starten af november har været omkring forsendelse, og at cirka fire procent af alle nye webshops i perioden har været falske.

Se også: De bedste Black Friday tilbud

Betaler for et produkt, man aldrig modtager

Jan Johannsen, der er Regional Director for Security Engineering hos Check Point i Danmark slår fast, at alle forbrugere bør være ekstra opmærksomme på svindel i forbindelse med nethandel til Black Friday, Cyber Monday og den efterfølgende julehandel.

”De cyberkriminelle kigger ofte på tendenser blandt forbrugere, og derfor er de også opmærksomme på, at danskerne i højere grad har flyttet deres julehandel til nettet. Det vil svindlerne udnytte ved at forsøge at lokke forbrugere i deres fælde, hvor der er en stor sandsynlighed for, at forbrugerne betaler for et produkt, de aldrig kommer til at modtage.

Se også: Black Friday tilbud på Apple Watch

Svindel med mærkevarer

Han anbefaler videre, at man skal slå koldt vand i blodet, hvis man ser et ekstra godt tilbud. Det er for eksempel svindel med tilbud på luksusmærker som Louis Vuitton, der sælges med stor rabat.

Jan Johannsen advarer også imod, at hvis man først har tastet sine kortinformationer og personlige informationer ind på en falsk hjemmeside, er der desuden en risiko for, at de cyberkriminelle vil misbruge dem til anden økonomisk kriminalitet i fremtiden.

Se også: Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde

Gode råd til at undgå svindel ved online-køb

Når man handler online, skal man følge følgende råd, inden man slår til på et godt tilbud.

1) Køb kun fra pålidelige hjemmesider og vær opmærksom på stavefejl på hjemmesiden. Læs anmeldelser af handelssiden på Google og Trustpilot for at se, om de har mange anmeldelser, og om der er indikationer på svindel. Jo flere anmeldelser desto mindre risiko for svindel.

2) Vær sikker på, at domænenavnet i browseren er stavet korrekt.

3) Tryk ikke på links i mails, der omhandler gendannelse af adgangskoder, kun hvis du selv har bedt om gendannelse.

4) Dobbelttjek afsenderens mailadresse og vær på vagt overfor mails, der beder dig om at opgive yderligere informationer.

5) Brug din sunde fornuft. Lyder et tilbud for godt til at være sandt, så er der overhængende risiko for svindel.