Masser af Microsofts Surface og AI-nyheder på trapperne

Microsofts vigtige år kan meget vel kulminere i en af årets største lanceringsevents her i 2023 med nye Surface-produkter og fuld skrue på ChatGPT.

Masser af Microsofts Surface og AI-nyheder på trapperne

Microsoft annoncerede for nylig et ”special event”, der skal finde sted i New York 21. september. Det er nogenlunde samme tid på året, som Microsoft plejer at præsentere sine efterårslanceringer, der for det meste er hardwareprodukter som Surface-serien.

Ved sidste års efterårsevent præsenterede Microsoft Surface Laptop 5, Surface Pro 9, Surface Studio 2+ og to Surface-tilbehør til forbedring af oplevelsen ved hybridmøder.

I år kan vi forvente os meget af det samme fra det AI-førende selskab. Det betyder præsentationer af flere nye Surface-produkter såsom to-i-en modeller, laptops og tilbehør sammen med en hel del AI-baserede funktioner og tjenester. Det mindste, vi kan forvente, er, at de tidligere annoncerede AI-funktioner endelig bliver klar til brug.

Og hvordan kan vi så vide det? Jo, Yusuf Mehdi, VP og Cosumer Chief Marketing Officer hos Microsoft, har mere eller mindre bekræftet i et indlæg på X, at der vil blive vist flere AI-initiativer frem ved eventet 21. september. Her er en gennemgang af det, vi indtil videre regner med at få præsenteret ved eventet.

Se også: Alt du skal vide om hardware

Surface Laptop Studio 2

Den første generation af Surface Laptop Studio blev lanceret i september 2021 og har endnu ikke fået en arvtager. Derfor er sandsynligheden stor for, at vi får en Laptop Studio 2 præsenteret ved det kommende evnet.

Med den originale Surface Laptop Studio tog Microsoft formfaktoren fra den almindelige Surface Laptop og kombinerede den med det omformelige fra en 2-i-1 Surface Books og ydeevnen fra sine desktops Studio.

For at være bedre end den første Surface Laptop Studio kan vi forvente af en eventuelt anden generation, at den har flere stik end den originales Thunderbolt 4 USB-C-stik og fortsat har fokus på erhvervsfolk og contentskabere.

Den får formentlig også den nye 13. generation Intel-processor og NVIDIA RTX 40 Series GPU, som vi har hørt fra Windows Central, at den kan prale af.

Se også: Hvilken slags computerhardware findes der?

Surface Laptop Go 3

Surface Laptop Go-serien er Microsofts entry-level model, der er en kompakt letvægtscomputer uden en masse dikkedarer. Billig er den også. Den seneste model, Surface Laptop Go 2, koster cirka 6.000 kroner mindre end Studio Laptoppen og er derfor en praktisk løsning for mange med sin gode ydeevne og rene design.

Selvom Surface Laptop Go 2 kan betragtes som relativt ny – den kom sidste sommer – giver det absolut mening at komme med en opgradering et år senere, især hvis Microsoft vil lokke studerende, erhvervsfok der arbejder hybridt og alle andre der er ude efter noget, der er superlet at transportere.

I en Surface Laptop Go 3 kommer forbedringerne formentlig til at være batteritiden, kvaliteten i webkameraet og displayets præstation, alt sammen velkomne forbedringer. De ting, der sandsynligvis forbliver de samme er 3:2 forholdet, der passer til resten af laptopmodellerne i Surface-familien, samt den seneste version af Intel-processor. Andre nyheder må vi vente med til 21. september.

Se også: Hvilken router skal jeg vælge til arbejdspladsen og hjemmet?

Surface Go 4

Som med Surface Laptop Go-serien, er Surface Go-tablets også at betegne som entry-level med en lavere pris og en lavere vægt. Den seneste model i serien, Surface Go- 3 kom i september 2021 og bød på ret beskedne opgraderinger i forhold til forgængeren.

Med Surface Go 4 gør Microsoft nok noget af det samme og beholder formfaktoren fra Go 3 og fokuserer mere på indvendige opdateringer.

Et af de største problemer med Surface Go 3 var den dårlige batteritid og middelmådige ydeevne på grund af dens Intel Core i3-10100Y-processor. For at gøre noget ved det kan Microsoft vælge at lancere Surface Go 4 i to versioner – en Intel-baseret og en ARM-baseret, i stil med det de gjorde med den seneste Surface Pro 9. Vi forventer derfor bedre batteritid.

Vi forventer også understøttelse af 5G.

Se også: Hvordan reparerer man Microsoft Surface?

Surface Pro 10

Surface Pro ses som Microsofts flagskib, og i år kan den fejre sin tiende generation. Om Microsoft holder sig til at have numrene som modelnavn eller forvirre alle ved at kalde den Surface Pro X, ved vi endnu ikke.

Noget, der derimod er næsten helt sikkert, er at Microsoft har lanceret en ny Surface Pro-model hvert år, hvor Surface Pro 8 kom i 2021 og Surface Pro 9 i 2022, så der er kørt i stilling til en Surface Pro 10 i 2023 og en præsentation ved det kommende event.

Når det kommer til design og funktionalitet, så har Microsoft alle muligheder for at tage syvmileskridt med Surface Pro 10, da tidligere varianter har været kedelige.

Ifølge Windows Central er den største forandring i den kommende model, at den kommer i to forskellige størrelser, så der udover den eksisterende 13-tommersmodel også kommer en model på 11 tommer.

Surface Pro i 11-tommers variant kommer efter sigende til at have en lignende formfaktor som Surface Go men en smallere ramme.

Se også: Internet til laptops

Nyt Surface-tilbehør

I april annoncerede Microsoft, at de ikke længere ville lancere Windows PC-tilbehør under Microsoft-brandet. I stedet ville selskabet fremover lægge fokus på tilbehør til Surface-familien.

Ved sidste års efterårsevent blev vi præsenteret for Microsoft Presenter+, en Bluetooth-baseret klikker, og Microsoft Audio Dock, en dockingstation der også fungerede som en højtaler.

Vi forventer en lignende strategi denne gang men med mere fokus på Surface-tilbehør.

Tredjeparts plugins i Bing Chat

Ved Microsoft Build for nylig annoncerede Microsoft, at de skule få samme åbne plugin-standard som OpenAI. Det var en stor annoncering, for OpenAI havde på det tidspunkt mere end 70 tredjeparts plugins, der klarede forskellige opgaver og blev fuldt ud realiseret af Bing.

Det var for eksempel plugins, der gjorde det muligt at booke restauranter med OpenTable, rejser med Expedia og handle madvarer med InstaCart. Siden da er der dog ikke kommet nogen opdateringer af tredjeparts plugins til Bing Chat.

Det kommende event vil være en fremragende arena til at præsentere flere tredjeparts plugins til chatbotten, især med tanke på at Microsoft tidligere har hintet om muligheden.

Bing giver adgang til ChatGPT for alle

Den største annoncering ved Microsoft Build var, at Bing Chat skulle være ChatGPT’s standard søgemaskine. Med den integration er ChatGPT ikke længere begrænset til information fra inden 2021 og kan få adgang til nettet ved hjælp af Bings søgemaskine.

Siden annonceringen har Bing Chats ChatGPT-integration været begrænset til ChatGPT Plus-abonnenter. Microsoft sagde dog, at den ”snart” ville være tilgængelig for alle gratis ved hjælp af en Bing-plugin. Det er endnu ikke sket, men det kan være, at 21. september bliver den dag, vi får mere at vide om den sag.

Se også: Muligheder med ChatGPT

Windows 11 AI-integration

Som vi tidligere har hørt, har der været masser af rygter om en AI-fornyelse af Windows 11 med generative funktioner integreret med platformens stabile applikationer som Photos, Snipping Tool og Paint.

AI-integrationerne, som vi først hørte om via Windows Central, gør det muligt for brugerne at tage objekter i billeder og kopiere dem ind andre steder i Photos, inkorporere OCR (Optical Character Recognition) i Snipping Tool og inkorporere kunstgenerering i Paint-appen.