Voldelige protester bryder ud ved verdens største iPhone-fabrik

Voldelige protester er brudt ud Foxconns store iPhone-fabrik i Kina, der viser arbejdere, der støder sammen med politi i beskyttelsesdragter.

Voldelige protester bryder ud ved verdens største iPhone-fabrik

Efter flere uger med COVID-19 nedlukning startede der tirsdag aften protester ved den gigantiske Foxconn fabrik, der også er kendt som “iPhone city”.

Protesterne startede i nærheden af Foxconns medarbejderboliger på fabrikken i Zhengzhou, efter at arbejderne, der har været under streng COVID-19 nedlukning i ugevis, fik at vide, at bonusudbetalinger ville blive forsinket, rapporterer Wall Street Journal.

Fabrikken laver størstedelen af al iPhone-produktion

Apple meddelte tidligere på måneden, at selskabet forventede færre leverancer af iPhone 14-modeller af høj kvalitet på grund af de forstyrrelser, der er opstået som følge af COVID-19-nedlukninger på samme Foxconn-fabrik. Fabrikken i Zhengzhou, der lokalt er kendt som “iPhone City”, er hjemsted for anslået 200.000 arbejdere, som står for langt størstedelen af al iPhone-produktion i verden.

Fabrikken, der har streng kontrol med COVID-19 smitte, har angiveligt isoleret sine ansatte og tvunget dem til at bo og arbejde på stedet – med begrænset adgang til mad og forsyninger – for at forhindre yderligere udbrud i Zhengzhou.

Lovede bonus for at undgå, at arbejdere flygtede

Siden oktober er mange ansatte flygtet fra det aflåste anlæg, hvilket har fået Foxconn til at love incitamenter som højere lønninger og bonusser for at fastholde personalet.

Videooptagelser fra onsdag viser hundredvis af arbejdere, der protesterer og råber “giv os vores løn”, mens de er omringet af politi med stave og embedsmænd i beskyttelsesdragter.

Livestreamoptagelser senere samme aften viser, at protesterne eskalerede, og at arbejderne råbte “Forsvar vores rettigheder! Forsvar vores rettigheder!”, mens de konfronterede politibetjente, oplyser nyhedsbureauet Agence France-Presse.

“Foxconn behandler aldrig mennesker som mennesker”, sagde en anden person i en video på sociale medier på stedet.

Protesterer over forsinket bonus og mangel på mad

Andre arbejdere sagde i liveoptagelser, at de protesterede over fødevaremangel, ud over de forsinkede betalinger. “De ændrede kontrakten, så vi ikke kunne få det tilskud, som de havde lovet. De sætter os i karantæne, men giver os ikke mad”, sagde en Foxconn-arbejder under en livestream, som BBC rapporterede. “Hvis de ikke tager hensyn til vores behov, vil vi fortsætte med at kæmpe.”

De fleste af videooptagelserne er allerede blevet fjernet, men The Wall Street Journal rapporterer, at de har bekræftet de begivenheder, der vises i videoerne. Hashtagget “Foxconn Riots” blev tilsyneladende også censureret på den kinesiske sociale medieplatform Weibo onsdag aften.