AI forbruger lige så meget strøm som Danmark om året

AI-tjenester bruger allerede rigtig meget strøm og det kommer til at eksplodere de kommende år - forbedringer er nødvendige, hvis AI skal være bæredygtigt.

AI forbruger lige så meget strøm som Danmark om året

Artificiel Intelligens – AI – er ved at blive en af det helt store strømslugere på globalt plan. Tal fra det franske energiforvaltningsfirma Schneider Electric indikerer, at AI nu bruger omkring 4,3 GW på verdensplan.

Det er et energiforbrug, der mere eller mindre modsvarer energiforbruget for et land som Danmark anno 2021.

Se også: Hvad er kunstig intelligens?

AI’s energiforbrug eksploderer de kommende år

I takt med, at AI-teknologien bliver mere og mere udbredt, forventes også teknologiens strømforbrug at stige markant. Schneider Electric mener, at AI i 2028 vil være oppe på et strømforbrug på mellem 13,5 og 20 GW, altså en voldsom stigning med en årlig vækst på mellem 26-36 procent.

Det estimerede AI-dataforbrug i 2028 svarer til det nuværende energiforbrug for et land som Holland og Egypten. Det svarer til energiforbruget for lande, der ligger nr. 24-33 over lande, der bruger mest strøm

Denne stigning i energiforbrug skaber bekymring om, hvordan det kommer til at påvirke miljøet, samt om AI-applikationernes bæredygtighed.

Undersøgelsen fremhæver desuden det bredere problem med strømforbruget for datacentre. På nuværende tidspunkt står AI for kun omkring otte procent af et almindeligt datacenters strømforbrug, der ligger på et totalt forbrug på 54GW.

Men i 2028 forventes strømforbruget for datacentre at være oppe på 90GW, hvor AI kommer til at stå for omkring 15-20 procent af det forbrug.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens

Kræver meget energi at køle datacentre ned

At køle datacentre ned er en vigtig, men energitung proces, og den kan også betyde et stort forbrug af vand. Datacentre har mødt kritik for deres påvirkning af miljøet, da de ofte kræver store mængder naturressourcer.

Schneider Electric mener, at det i takt med at AI bruges mere og mere, vil være sværere at kunne forudsige, hvor stort strømforbruget vil blive.

Se også: Telefoner med kunstig intelligens

Nødvendigt med forbedringer

For at gøre noget ved disse udfordringer, foreslår Schneider Electric, at datacentrene skifter fra den almindelige 120/208V strømfordeling til 240/415V, hvilket vil gøre det muligt at imødekommende den høje strømeffekttæthed, det følger med brug af AI-teknologien.

Overgangen må ske sammen med en opgradering af infrastrukturen samt forbedringer af effektiviteten for at kunne håndtere og reducere strømforbruget samtidig med, at man opretholder væksten i cloudcomputing og indenfor AI-teknologien.

Resultaterne af undersøgelsen viser vigtigheden i løsninger for bæredygtig energi og øget effektivitet i udviklingen og implementeringen af AI-teknologi.