Apple sagsøgt for bevidst at sløve ældre iPhones

Apple beskyldes for bevidst at sløve ældre iPhones ned samtidig med at nye iPhones bliver lanceret. Derfor sagsøges it-giganten nu i USA.

Apple sagsøgt for bevidst at sløve ældre iPhones

Apple er blevet sagsøgt for at skrue ned for ydeevnen på ældre iPhones, når nye iPhones bliver lanceret – ifølge Apple for at forbedre ydeevnen og for at undgå, at de pludselig slukker på grund af batterierne, som over tid mister kapaciteten. Det skriver hjemmesiden MacRumors, som citerer mediet TMZ.

Søgsmålet kommer som en reaktion på, at Apple i forgårs meldte ud, at de bevidst skruer ned for processorens ydeevne i ældre iPhones, fordi batterierne ikke længere kan levere den nødvendige mængde strøm ved hård belastning, når de har mistet for meget af deres kapacitet.

”Vi ønsker at tilbyde den bedste mulige forbrugeroplevelse til vores kunder. Det gælder også for ydelsen og driftstiden. Batterier baseret på lithium-kemi mister deres evne til at levere ved spidsbelastninger under kølige forhold, når de er tæt på fuld afladning eller med alderen. Dette kan resultere i, at enheder uventet lukker ned for at beskytte systemets komponenter,” lød det blandt andet fra Apple.

Læs også: Sløve iPhones pga. batterier: her er Apples svar

Ifølge Apple er batterierne i iPhones lavet til at holde 80 % af deres kapacitet efter 500 såkaldte opladningscyklusser – det vil sige at batteriet drænes fuldstændigt fra 100 % til 0 %. Apples praksis er dog ikke i orden, mener Stefan Bogdanovich og Dakota Speas, som står bag søgsmålet, og som er repræsenteret af advokatfirmaet Wilshire Law Firm.

Det har resulteret i et gruppesøgsmål, hvor påstanden er, at Apple bevidst sløver ældre iPhones, når nye iPhones bliver lanceret. Gruppesøgsmålet forsøges at blive gennemført på vegne af alle indbyggere i USA, som har en iPhone, der er ældre end iPhone 8.

”Sagsøgte har brudt de indirekte kontrakter, den har lavet med sagsøger og gruppemedlemmerne ved bevidst at sløve ældre iPhone-modeller, når nye modeller kommer ud og ved ikke at offentliggøre korrekt, at parterne på daværende tidspunkt indgik en aftale,” lyder det blandt andet i gruppesøgsmålet.

Årsagen til gruppesøgsmålet er altså, at Apple har valgt at skrue ned for processorkraften i ”ældre iPhone-modeller, når nye modeller kommer ud” uden brugernes samtykke og uden at gøre dem opmærksomme på det. Sagsøger påpeger også, at man manglede muligheden for at kunne tage stilling til, om man ønskede at bruge sin gamle iPhone med fuld ydeevne velvidende om, at den pludselig kan slukke, eller om man vil bruge iPhonen med nedsat ydeevne og bedre stabilitet.

Problematikken, og lige så meget også det postyr, der er opstået efter Apples udmelding, er at Apple ikke har været så transparent i sagen, som man ellers ser fra firmaet. Der kunne altså have været givet bedre information til iPhone-ejerne om, hvor slidte deres batterier, og om ydeevnen er blevet reduceret eller ej. Om sagsøger får dommerens ord for dette, må tiden vise.