Er mobilen, som vi kender den, død?

Humane er en ny type AI-baseret produkt, der viser, at smartphonen er død - det mener Apple-veteranerne bag produktet i hvert fald.

Er mobilen, som vi kender den, død?

Vi har netop fået det første glimt af en AI-drevet enhed, der er blevet kaldet en ”iPhone-killer” og er udviklet af startup-selskabet Humane, grundlagt af Apple-veteraner.

Demoen overraskede mange, da den endnu ikke navngivne wearable ikke har en skærm. I stedet projiceres informationen på ting og sager i dine omgivelser, for eksempel din håndflade.

Se også: Priser og tilbud på telefoner

Smartphonen er død

Vi er alle mere end vant til at se folk gå rundt alle steder med en iPhone i hånden. Humane mener, at det er den helt forkerte retning for fremtiden. De vil skabe enheder, der er så usynlige som muligt. I en kryptisk teaservideo, der kom sidste sommer, hintede selskabet om en enhed med laserprojicering, der efter deres mening kan erstatte iPhonen.

En af grundlæggerne af selskabet, Imran Chaudhri sagde dengang: “Rygterne er sande… smartphonen er død,” og lovede i samme ombæring at levere verden s første enhed bygget fra grunden på AI.

Chaudhri har endelig en prototype at demonstrere, og det skete forleden i en Ted Talk. En video af demonstrationen blevet lækket til Inverse, og flere klip er havnet på Twitter.

Se også: Hvordan bliver fremtidens teknologi?

Humane er en smartphone uden skærm

Den tidlige version af Humanes enhed skal følge med i lommen, og derfra er den klar til at tale med sin bruger. Eller sagt med andre ord – i demoen ser vi enheden oversætte kommentarer til fransk indtalt med Chaudhris egen stemme.

Uden skærm bruger enheden i stedet en projektor til at give visuel information. Under demonstrationen fik Chaudhri en telefonsamtale. Han holdt sin hånd foran ansigtet, så han kunne se informationen projiceret op på håndfladen og konstatere, at det var hans kone og medgrundlægger af selskabet, Bethany Bongiorno, der ringede.

humane projetktor

Projektoren sidder i jakkens forlomme og kan projicere oplysninger op på flader, for eksempel en håndflade.

Se også: Mobilens historie

Bygget fra grunden på AI

Udover den slags små tricks handler Humanes koncept om en kunstig intelligens, der lærer sig ting om brugeren, så den kan fungere som en personlig assistent, fortæller Inverse. Den kan for eksempel tjekke brugerens kalender og give en sammenfatning af dagens vigtigste begivenheder i stedet for blot en liste over navne, tidspunkter og steder.

Chaudhri nævnte også muligheden for at vise enheden et stykke slik for at få dens vurdering af, om slikket kunne være noget, han er allergisk overfor.

Alt dette giver bekymring omkring integritet, kan man læse på fora på nettet. Mange vil miste interessen for enheden, hvis dens AI indsamler for meget information, der samtidig også bliver tilgængeligt for Humane. Meningerne om Humanes skærmfrie AI-wearable er er meget delte. Visse kommentarer på nettet er positive, andre ganske skeptiske.

Folkene bag enheden har mange års erfaring med vigtige designopgaver for Apple. Humane er grundlagt af Chaudrhi og Bongiorno, et par Apple-veteraner, der begge forlod Apple i 2016. Humane har omkring 140 ansatte, hvor de 60 af dem tidligere har arbejdet for Apple.

Se også: Find de bedste smartphones

Vigtige personer for mobilens udvikling

Chaudhri var en af de primære personer i udviklingen af iPhonen. I løbet af sine 20 år hos Apple arbejdede han med Macintosh, iPod, iPad, Apple Watch og iPhone. Men han er mest kendt for at have udviklet iPhonens brugerflade og interaktioner. Han står som opfinderen på tusindvis af patenter.

“Hans arbejde definerer, hvordan verden interagerer med teknologi, og er drevet af hans insisteren på at sætte den menneskelige oplevelse i centrum i designprocessen,” står der i hans biografi på Humanes webside.

Under tiden hos Apple mødte Chaudhri Bongiorno, der var chef for produktteams. Hun blev siden chef for udviklingen af software iOS og macOS-projekter. Hun spillede også en førende rolle i udviklingen af den originale iPad-prototype helt tilbage til 2002.

Har vi en reel iPhone-killer?

Det er altså et par væsentlige personer, der står bag Humane.

Nu bliver det spændende at se, om de så også står med en helt ny type iPhone-killer eller om det bare er varm luft, når de påstår, at vores smartphones, som vi kender dem, er døde.