Mobilproducenter svarer EU igen: Kun opdateringer og reservedele i tre år

EU kræver 5 år med opdateringer og tilgængelige reservedele til mobiltelefoner, Tyskland 7 år - mobilproducenterne selv mener at 3 år må være nok.

Mobilproducenter svarer EU igen: Kun opdateringer og reservedele i tre år

Europa-Kommissionen foreslår at stille som krav, at mobiltelefonproducenterne skal tilbyde reservedele og sikkerhedsopdateringer i mindst fem år. Tyskland ønsker at gå endnu længere og producenterne selv vil helst ikke garantere mere end et par år. Sådan kan man summere diskussionen op om debat, der lige nu kører mellem EU-kommissionen og mobilproducenterne.

3, 5 eller 7 års opdateringer og reparationer af telefoner?

Europa-Kommissionen har også foreslået et energimærke og et indeks, der viser, hvor let en telefon er at reparere. Formålet er at hjælpe forbrugerne med at købe mere miljøvenlige telefoner og dermed lægge pres på producenterne for at få dem til at revidere deres produkter under hensyntagen til miljøet.

Men Tyskland har meddelt, at det ønsker at gå længere end Europa-Kommissionen og forsøger nu at overbevise Kommissionen om, at sikkerhedsopdateringer og reservedele skal være tilgængelige i syv år i stedet for de foreslåede fem år. Det er imidlertid ikke kun tilgængeligheden af reservedele, som de ønsker reguleret, men også tilgængeligheden og prisen, dvs. hvor hurtigt man kan få repareret en telefon og til hvilken pris.

Formålet er at lægge yderligere pres på producenterne for at få dem til at lave telefoner, der holder længere og at tilskynde forbrugerne til at reparere en eksisterende enhed i stedet for at købe en ny.

Se også: Bedste tilbud på premium smartphones

Apple og Samsung leverer bedste support

I øjeblikket har Apple omkring seks års support for sine telefoner, og Samsung leverer sikkerhedsopdateringer længst i Android-lejren i fem år.

Begge producenter er også holdt op med at levere hovedtelefoner og opladere sammen med deres telefoner på grund af miljøhensyn – siger de i hvert fald ud ad til.

Se også: Telefoner med lang levetid

Mobilproducenterne imod strammere krav

Man skulle tro, at de ikke ville være helt imod disse forslag, men en europæisk organisation kaldet Digitaleurope, som repræsenterer bl.a. Apple, Amazon, Bose, Google, Huawei, Lenovo, Microsoft, Samsung og Sony, vil ikke være med på disse krav.

I stedet foreslår de tre års sikkerhedsopdateringer og to års garanti for reservedele. Da kameraer, højttalere og mikrofoner sjældent går i stykker, mener Digitaleurope også, at det bør være nok, at producenterne tilbyder nye skærme og batterier inden for den garanterede tid.

De hævder også, at producenterne allerede gør deres bedste for at opnå den højest mulige energieffektivitet, så den mærkning, som Europa-Kommissionen foreslår, er ikke nødvendig.

Se også: Nyheder om telefoner

Efterfølgende nyt om temaet

Siden vi publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald gik et skridt videre. 6/9/2021 gik vi videre og publicerede et indlæg omkring Fitnesstrackere fravælges til fordel for smartwatchesKlik her for den påfølgende artikel.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om temaet..