Sådan gennemtestes nye mobiltelefoner

Hvordan testes en ny model af en mobiltelefon? Her får du et indblik i hvordan Samsung gennemtester nye modeller.

Sådan gennemtestes nye mobiltelefoner

Mobiltelefoner, og mange andre elektroniske gadgets, gennemgår en heftig omgang tests inden de lander på butikkernes hylder. Vær med mens vi tager en tur i Samsungs testlaboratorie. Her får vi et indblik i, hvor meget de egentlig gennemgår. Det er lige fra varmetests, droptests til alle verdens klimaer.

Samsung kalder deres testlaboratorium for Reliability Test Group, som har til formål at gennemgå alt, hvad de mener en moderne mobiltelefon kan blive udsat for. Efter de har gennemtestet en enhed, så sender de resultaterne direkte videre til en “development division for improvement” gruppe. Der bliver gennemgået over 12 tests og tusinder af modeller bliver testet, inden en ny model bliver godkendt og meldt klar til salg.

Samsungs tests prøver at efterligne brugen af en mobiltelefon på daglig basis over en længere periode. Måske har man mobiltelefonen i baglommen, men hvad sker der når man sætter sig på den?

Læs også: Samsung vil tilbagekalde Galaxy Note 7 efter batteriproblemer

Samsung test lab
Første test på rejsen er billedkvalitet på kameraet. Foto: Samsung

Test 1: Kamera billedkvalitet

Kameraet er blevet uhyre vigtigt i nutidens mobiltelefoner, hvorfor Samsung gør meget ud af at udvikle og teste dette. En Galaxy telefon gennemgår både kvalitative og kvantitative tests for at bekræfte kvaliteten og ydelsen.

Her bliver der testet lysstyrke, farveklarhed og støj. Der bliver anvendt forskellige former af lyskilder, så man både kan replikere dagslys, indendørs, aften og nat osv.

Samsung tester disse scenarier inden, fordi de mener at deres testsmetoder sikrer, at ingen ukendte faktorer ændrer på resultatet af de forskellige tests. Dog bliver kameraet også testet i virkelige udendørs omgivelser, på trods af dette.

Samsung test lab
Test nummer 2 er akustik, hvor både ringetoner, musik og opkald. Foto: Samsung

Test 2: Akustik

Lyd er også en stor del af en moderne mobiltelefon, der bliver brugt til at se video, spille musik, ringe, tale i. Her tester Samsung enhederne i to forskellige rum, hvor alle forskellige scenarier bliver gennemgået.

Det første er et såkaldt “anechoic” rum, som fuldstændig eliminerer udefrakommende lyd, så kun lyden fra mobiltelefonen er til stede.

Det anden rum simulerer forskellige scenarier med mobiltelefonen: når man holder den op til øret, når man bruger højtaleren eller hovedtelefoner, både via kabel og bluetooth.

Samsung test lab
Nu skal der testes, hvor varm en mobiltelefon bliver ved intensivt brug. Foto: Samsung

Test 3: Varme

Opgaver som spil og videoredigering kræver mange resourcer og udvikler en stor mængde varme. Bliver en processor for varm, så sætter den automatisk hastigheden, hvilket resulterer i ringere ydelse. Det vil man meget gerne undgå, hvorfor Samsung gennemgår en række tunge og krævende programmer, hvor telefonerne skal yde maksimum over en periode.

I mens disse tests bliver gennemgået, så bliver varmen på dem målt med termiske kameraer. Her kan man se hvor meget varme der bliver udviklet, samt hvor varmen kommer fra.

Samsung test lab
Nu skal der smides med mobiltelefoner. Elektronik der bliver tabt… Ikke et job jeg kunne holde til. Foto: Samsung

Test 4: Drop test

Vi går alle og er bange for at tabe mobiltelefonen. De fleste nye mobiltelefoner er bygget i glas og er ikke så holdbare, som dengang hvor Nokia 3210 var det nyeste nye. Men de er blevet dyrere og vi bruger dem også til meget mere end tidligere, hvorfor holdbarheden stadig er en vigtig faktor.

I Samsungs laboratorie bliver der lavet drop tests fra forskellige højder, forskellige vinkler og desuden på forskellige underlag.

De bruger kameraer som optager disse fald i super slowmotion, som hjælper teamet til at analysere skader på mobiltelefonen. Er der en bestemt vinkel, hvor en telefon for let tager skade, så gives informationen videre til udviklingsafdelingen.

Samsung test lab
En maskine der presser ned på skærmen, som måler hvor stor en vægt den kan holde til. Det er ren tortur. Foto: Samsung

Test 5: Længere holdbarhed

Det er forskelligt hvor længe vi har vores mobiltelefoner, inden de bliver udskiftet med en ny. Men trenden er dog at vi har dem længere og længere, hvorfor holdbarheden over længere tid er ekstremt vigtig. I disse tests bliver mobiltelefoner trykket på, presset, bøjet og meget mere.

Knapper på telefonerne, jackstik, simkort holder og meget mere bliver langtidstestet.

En bestemt maskine presser telefonen sammen fra forskellige vinklar og en anden trykker ned på skærmen. Her er faktisk en også der simulerer en bagdel med en telefon i lommen, hvor man sætter sig på den:

Samsung test lab
En klassisk “telefonen i baglommen test”. Foto: Samsung

Alt hvad telefonen kan blive udsat for til daglig, forsøger man at teste her. Det kan være en rulletur nedad trappen og de mange tusinde gange man bruger tænd/sluk knappen i dens levetid.

Samsung test lab
Maskinen her regner på mobiltelefonen og hjælper til at verificerer dens IP certifikation. Foto: Samsung

Test 6: Vandtæthed

IP koden er en international standard, som viser hvor godt forskellige elektroniske enheder er beskyttet mod fx støv og vand. Samsungs test laboratorie tester efter denne standard, hvor enhederne bliver udsat for regn, højtryksspuler og nedsænkning i vand, som hver har deres IP vurderingsskala.

Holdets opgave er at verificere at den IP certifikation som den enkelte mobiltelefon har bliver overholdt.

Andre enheder, som fx Galaxy Watch, kan holde til 5 ATM, hvor holdet har en speciel test til dette, som efterligner en svømmetur.

Samsung test lab
Telefonen her bliver brugt i både varme og kulde, fugtigt og tørt. Foto: Samsung

Test 7: Forskellige miljøer

Mobiltelefoner bliver brugt mange steder og i mange forskellige klimaer. Holdbarheden af en mobiltelefon skulle gerne være den samme alle steder. Holdet tester her mobiltelefoner i forskellig fugtighed og temperaturer, hvor de prøver at efterligne alle typer klimaer på jorden.

En person bruger enheden imens den bliver testet i de forskellige klimaer, så man kan sikre den fungerer optimalt.

Det var en tur rundt i Samsungs testlaboratorie, som forhåbentlig fortæller lidt om, hvor meget tid og energi der bliver brugt på at gennemteste nye modeller, inden vi står med dem i hænderne.

Nyt fund: batteriet gør iPhones sløvere med alderen

Emnet er ikke færdigdebatteret

Historien er stadig aktuel. mobilsiden gik et skridt videre. 31/7/2018 blev sagen bragt videre med en vinkel omkring Afstemning: Hvor meget vil du give for en mobiltelefon? – Den videre beretning kan læses her. De seneste nyheder om temaet kan du læse her.