Samsung Galaxy A5 – Det første møde [WEB-TV]

Den koreanske gigant går nye designveje, først fik de dyre mobiler en ansigtsløftning og nu får den billigere Galaxy A5 samme kur. Her er vores første indtryk.

Samsung Galaxy A5 – Det første møde [WEB-TV]

Mobilåret 2015 er kun en måned gammel, men allerede nu er der tegn at spore på hård konkurrence i mellemklassen. Hidtil har opskriften ellers været enkel: en mellemklasse-mobil lånte af flagskibsmobilens design, men bestod af neddroslet mekanik med mindre, skærm, kamera og præstationer.

Den opskrift er bare ikke god nok til mobilmarkedet 2015.

Mellemklassen har indhentet topmobilerne i størrelse, og mens indmaden stadigt befinder sig et hak under topmobilernes toptunede mekanik, er oplevelsen flydende nok til dem der ikke behøver et årligt fix med ny teknologi.

Læs også: Samsungs nye, designorienterede Galaxy A3 og A5 kommer snart

Derfor er det en ny formel som Samsungs mellemklasse er skruet sammen efter. Under topmobilerne i Alpha, S og Note-klassen er det nu en selvstændig serie, døbt A-klassen, som skal tiltrække mobilkøberne. Skærme fås i både store og små størrelser, designet er i top og mekanikken er hæderlig.

A-klassen har indtil videre 3 medlemmer, i størrelserne Small (4,5”), Medium (5”) og Large (5,5”) navngivet i rækkefølgen A3, A5 og A7.

Galaxy A5 – mellemklassens mellemløsning

Dagens smugkig er på den gyldne middelvej, døbt Galaxy A5, og givetvis den som flest vil være interesseret i. Med en skærm på 5 tommer vil den ikke vokse ud af selv stramme lommer. Enhåndsbetjening er ikke kompromitteret og skærmens areal rækker til både spil og surfen på nettet uden at alt bliver småt og gnidret.

Du vil hurtigt bemærke, at Samsung A5 ikke ligner nogen anden af Samsungs tidligere mini-mobiler. Her er ingen tarveligt skinnende plastdele, men i stedet en smagfuld alukrop der omslutter hele telefonen. Det er alt sammen nydeligt stykket sammen, og det er første gang jeg oplever en Samsung-mobil, som faktisk ser dyrere ud end den er. Dejligt.

Se også: Samsung Galaxy S6 ikke i fuldt metal

Den dybe navyblå farve understreger luksus-indtrykket og sammen med en fin profil på 6,7mm er den lige så tynd og fin som en af Samsungs arvefjender: iPhone 6.

Når skærmen tændes, vil A5 dog ikke narre nogen til at tro at den hører til den absolutte top. Opløsningen på 1280×720 er rimelig, men AMOLED-teknologien er ikke nær så skarp i kanterne som TFT- eller Full HD alternativerne. Til gengæld er den som altid farveglad, og der skrues godt op på farver og kontrast i dine fotos og film.

Læs også: Samsung hyrer ny designchef med forbindelse til Apple

Samsung Galaxy  A5

Men, men

Selve prisskiltet er dog faretruende nær sidste års topmobil, Galaxy S5, som i skrivende stund kun er et par hundrede kroner dyrere. Og der er indmaden noget mere potent.

I stedet for en hurtig quad-core på 2,5 GHz, er det den mindre, men 64-bit kompatible, Snapdragon 410 processor der svinger taktstokken. Frekvensen er neddroslet til 1,2 GHz, heldigvis er der stadigt 2GB RAM at arbejde med.

Lagerpladsen er fortsat på 16GB, og den kan udvides, men visse features som pulsmåleren og fingeraftrykslæseren er nu borte. Personligt nåede jeg aldrig at blive helt tilfreds med begge features i Samsung S5, så savnet er ikke stort Hvad jeg derimod savner, er vandtætheden. Det er en betryggende egenskab i en mobil med fummelfingrede ejermænd – som undertegnede.

Læs også: Samsung Galaxy A7 lanceret: Verdens tyndeste stormobil

Kameraet på bagsiden lover godt med sine 13 megapixels, mens frontkameraet faktisk overgår sin storebror Galaxy S5 ved at tilbyde over dobbelt så mange pixels, hele 5 megapixels. Det skal nok glæde selfie-fotograferne.

Til sidst er Android KitKat softwaren igen strammet op i forhold til S5’eren. A5 arver Samsung Note 4’s mere nedtonede look og det fungerer godt. Der er stadigt mange funktioner gemt i menuerne, men det hele er nu mere overskueligt.

Måske sløv

Det er altså et fint kabinet med nogle gode forbedringer i både software og kamera som kommende Galaxy A5 ejere kan glæde sig til.

Alligevel risikerer Samsung A5 at halte efter sin lidt dyrere brormand. Med over halvt så mange hestekræfter, risikerer den at miste pusten hvis Samsung-ingeniørerne ikke forstår at optimere softwaren.

Hvorvidt A5 bliver et pletskud, får vi at se efter en tur på mobilsiden.dks testbænk. Følg med her på siden når vi følger op med den fulde test.

Herunder kan du se vores første indtryk af Samsung Galaxy A5:

Specifikationer Samsung Galaxy A5

Mål: 139 x 69,7 x 6,7 mm, 123 gram
Skærm: 5,0” HD, 1280 x 720, 294 PPI
Kamera: 13 MP, Full HD video, 5 MP frontkamera
Ydelse: 1,2 GHz Snapdragon 410 quad-core, 2GB RAM
Batteri: 2300 mAh
Lager: 16GB + micro-SD
Netværk: micro-SIM 2/3/4G
Software: Android 4.4.4 KitKat
Øvrigt: Alukonstruktion i navyblå, guld , eller sølv.
Pris: Find den bedste pris på mobilpriser.dk