Chipmangel øger brugtpris på biler med 10.000vis af kroner

Manglen på chips påvirker betyder færre solgte nye biler, mens prisen på brugte biler stiger voldsomt - helt op til 50.000 kroner.

Chipmangel øger brugtpris på biler med 10.000vis af kroner

Tech-markedet er ramt af chip-tørke og det betyder, at prisen på brugte biler stier voldsom. I snit er prisen på en brugt bil steget med 12 procent og for eksempel koster en brugt Skoda Octavia nu op mod 50.000 kroner mere end sidste år, lyder det fra bilbasen.

Chipmangel øger priser på brugte biler

Årsagen er som sagt manglen på chipset til biler. Den betyder, at folk ikke kan købe nye biler som de plejer, da produktionen af nye biler er langt lavere end normalt. Det smitter af på lysten til at sælge sin brugte bil. I april 2020 var der 63.000 brugte biler til salg, mens der kom var 43.000 brugte biler til salg i samme periode 2021.

Chipset er nødvendige i dag i moderne biler til at styrer speedometer, automatgear m.m.

Se også: Billigt internet til bilen

Bilindustrien taber 680 milliarder kroner i 2021

Den store mangel på chipset vurderes at koste bilproducenterne det, der svarer til 680 milliarder kroner i omsætning her i 2021.

Ford har blandt andet reduceret deres produktion med 20 procent i 2021.

Manglen på chips har også ramt mobilindustrien, hvor der er kamp om at få de leverancer, der kommer. Ind til videre har de fleste producenter holdt stand, da de har haft chips på lager.

Apple har dog for nylig meldt ud, at iPhone-salget kan blive ramt her i 2021 på grund af manglen på chips. Det er dog især de mindre producenter, der spås at få problemer og i stor stil komme til at mangle chipset i den nærmeste tid. De små producenter kan ganske enkelt ikke matche den volumen og omsætning, som de store spillere som Apple, Samsung og Xiaomi kan.

Se også: Nyheder om biler