Elbilernes gensalgsværdi er i frit fald

Når man køber elbil, er der mange risici, der kan føre til store værditab, og som forringer gensalgsværdien. Med Teslas gigantiske prisfald er der kommet en ny risiko ved at købe elbil.

Elbilernes gensalgsværdi er i frit fald

Mange danskere foretrækker at købe deres nye bil kontant frem for at privatlease den. Men det er forbundet med en lang række risici at købe en bil – særligt en elbil.

Læs også: Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den

Mange risici ved at købe elbil

Som vi tidligere har beskrevet i denne artikel om privatleasing vs. køb af elbil, er der særligt for elbiler en række risici og omstændigheder, der påvirker elbilers gensalgsværdi, den dag man skal sælge elbilen videre. De kendte risici, der påvirker gensalgsværdien, er:

Elbilers hastige teknologiske udvikling

Elbilmarkedet er under hastig udvikling. En elbil, der er moderne og højteknologisk i dag, kan være forældet i morgen, fordi der sker konstante teknologiske forbedringer af især batterier og elmotorer. Det er derfor stort set umuligt at undgå, at ens dyrt indkøbte elbil ikke forældes med raketfart i forhold til efterfølgende generationer.

Usikkerhed om batteriers holdbarhed og rækkevidde

Den vigtigste komponent i elbiler – højvoltsbatteriet – er et stort usikkerhedspunkt i elbiler. Uanset hvor forsigtigt man kører, og hvor skånsomt man oplader batteriet, vil der over tid ske slitage på batteriet. Spørgsmålet er blot hvor meget. Sikkert er det i hvert fald, at slitagen på højvoltsbatteriet forringer gensalgsværdien. Hvor mange år der er tilbage af batteriets garanti ved ejerskift, påvirker ligeledes gensalgsværdien.

Uvished om softwareopdateringer og sikkerhed

Elbiler er avancerede computere på fire hjul. De skal derfor have jævnlige sikkerhedsrettelser og softwareopdateringer ligesom enhver anden gadget. Men det er utroligt svært at gennemskue, hvor længe producenten holder elbilens infotainmentsystem opdateret og sikret mod sårbarheder. Har man købt en elbil, som viser sig ikke at være understøttet i fremtiden, går det også ud over gensalgsværdien.

Manglende ladestationer

Antallet af offentlige ladere til elbiler er fortsat meget mangelfuldt i Danmark, selv om der etableres flere ladere løbende. Hvis antallet af ladere ikke kan følge med det stigende antal elbiler på vejene, vil den manglende infrastruktur være en ulempe, som kan forringe gensalgsværdien.

Personlig usikkerhed – er elbil det rette for mig?

Selv om elbiler har været på markedet i efterhånden mange år, er det stadig en type køretøj, som mange endnu ikke har siddet bag rattet i. Der kan derfor være en personlig usikkerhed og risiko ved at skulle købe en elbil, som man måske ikke synes om. Med leasing er det helt risikofrit at stifte bekendtskab med det nye drivmiddel.

Læs også: Tesla Model Y og Model 3 i vildt prisfald – se nye priser

Pludselige prisfald giver enorme forringelser af gensalgsværdien

Ovenstående risici ved at købe elbil er kendte for mange elbilejere. Det er nogle af vilkårene ved at købe en elbil, som man er nødt til at acceptere. Men en ny og langt mere betydningsfuld risiko er dukket op på bilmarkedet: Pludselige prisfald i størrelsesordener, der aldrig før er set i bilhistorien.

Tesla overraskede alt og alle ved fra den ene dag til den anden at sænke priserne på Model Y og Model 3 i blandt andet Danmark. Der var ikke blot tale om almindelige prisfald, men derimod gigantiske nedsættelser på op til 27 procent eller 130.000 kroner.

Det skabte straks store reaktioner på brugtbilsmarkedet, men også salget af fabriksnye konkurrerende elbiler bliver kraftigt påvirket, når en førende producent som Tesla pludselig skruer voldsomt ned for priserne.

Derfor står rigtig mange eksisterende Tesla-ejere nu med håret i postkassen, fordi gensalgsværdien på deres dyrt indkøbte elbil pludselig er faldet ualmindeligt meget.

Når man fremover køber elbil, er man derfor nødt til at affinde sig med, at der er en overvejende sandsynlighed for, at gensalgsværdien pludselig forringes mærkbart.

I tilfældet med Teslas prisfald på op mod 130.000 kroner er konkurrenterne nødt til at reagere ved også at sænke sine priser, og derved spreder prisfaldet sig som ringe i vandet. Ultimativt er det svært som forbruger at undgå, at den elbil man lige har købt, kommer til at lide et ekstraordinært værditab på grund af pludselige prisfald på bilmarkedet.

Læs også: Tesla svigter kunderne og vrider armen om på konkurrenterne

Privatlease elbil i stedet for at købe den

Når man køber elbil, løber man altså en række risici, som man må affinde sig med. Nogle af risiciene er naturligvis større end andre, og nogle kan resultere i større fald i gensalgsværdien end andre. Særligt udviklingen med usædvanligt høje prisfald på nypriserne på populære elbiler gør, at privatleasing af elbiler aldrig har været mere aktuelt og attraktivt.

Ved at privatlease undgår du ubehagelige overraskelser, eftersom du betaler en fast månedlig ydelse i den tidsbegrænsede leasingperiode. Til gengæld ejer du så heller ikke elbilen efter endt leasingperiode. Om privatleasing eller køb helt konkret kan svare sig for dig, kommer an på mange faktorer. Du kan læse meget mere om, hvorfor du bør privatlease frem for at købe elbil i denne artikel.

Her er den bedste forsikring til elbiler