Hvordan forældes batteriet i elbiler efter 234.000 km?

Efter at have kørt over 230.000 kilometer på to år har batteriet på en Mercedes EQC mistet forbløffende lidt batterikapacitet.

Hvordan forældes batteriet i elbiler efter 234.000 km?

En af de store bekymringer, når det gælder EV-køretøjer, er forældelsen af batteriet. I og med at der er tale om litiumbaserede batterier, er det kun naturligt, at batterierne forældes noget over tid, og det giver tab af kapacitet.

Det kender vi alle til fra vores smartphones, men med telefonerne er det meget lettere at have et billede af, hvad man skal forvente sig.

Man kan nemlig forvente, at batteriet ligger på omkring 80 procent af sin oprindelige kapacitet efter omkring 800 opladninger – efter mellem 2-3 år med andre ord for de fleste.

Se også: Hvor lang tid holder batterier i elbiler?

Forbløffende meget batteri tilbage efter to år

Hvis man går og tænker på, hvad man skal forvente sig af sin elbil, er der kommet et bud på det i en video om en Mercedes EQC, der er blevet brugt som taxi i Finland og har kørt 234.518 km.

Det er vigtigt at bemærke, at den pågældende bil ikke er blevet ladet med high power-opladere, men som oftest med en 40kW-oplader. Det kan have påvirket forældelsen, måske endda i høj grad.

Men lad os nu se på resultatet – efter to år og 234.518 km er batteriets kapacitet 73,3 kWh. Den oprindelige kapacitet for et batteri i en EQC er 80 kWh, så selv efter så mange kilometer, har batteriet kun mistet omkring 8,45 procent af sin kapacitet, efter anslået 585 opladninger i løbet af perioden.

Vi skal dog tage det tal med et gran salt, da det er utroligt svært at regne det faktiske antal opladninger ud.

Se også: Test af elbiler

Maner bekymring om forældede batterier til jorden

Det er dog et resultat, der er rigtig fint og taler imod alle historier om forældede batterier. Vi er naturligvis meget nysgerrige efter at vide, hvordan det ville se ud, hvis bilen var blevet opladet med lynopladere, men resultatet her giver alligevel et udmærket billede af, hvad vi kan forvente os.

Det ser ud til, at vi ikke behøver bekymre os om forældelse af batterier, i hvert fald ikke i dette tilfælde.

Se også: Guide til at finde den rigtige elbilforsikring