Guide til den bedste elbilforsikring


Hvad er en elbilforsikring?

En elbilforsikring er en bilforsikring, som dækker de ting, der er specifikke for elbiler. Det vil sige elbilens batteri, ladekabel, ladeboks i hjemmet samt vejhjælp, hvis bilen løber tør for strøm.

Dækker elbilens særlige teknik

Teknikken i en elbil adskiller sig væsentligt fra traditionelle benzin- eller dieselbiler. Det tager forsikringsselskaberne naturligvis højde for i deres design af elbilforsikringer.

Bilforsikringer er derfor udviklet til også at dække de særlige tekniske dele, der er unikke for elbiler.

En elbilforsikring er en klassisk ansvarsforsikring til elbiler. Som med traditionelle bilforsikringer har man mulighed for at tilvælge delkasko eller kasko og andre tilvalg som for eksempel udvidet glasdækning.

Hos forsikringsselskabet If tilbydes for eksempel ekstraordinær glasdækning. Ud over skader på forrude, sideruder, lygteglas, spejlglas og bagrude dækkes også glasskader på elbilens panoramatag, som er en udbredt feature i mange elbiler. Hos If dækkes reparationer uden selvrisiko, og ved udskiftning af glas betaler man desuden kun 50 % af sin selvvalgte selvrisiko. Hos If finder du altså markedets måske bedste glasdækning til din elbil.

Læs mere om Ifs elbilforsikring

Den bedste elbilforsikring

Den bedste forsikring til en elbil dækker elbilens batteri og ladekabel mod skader, så du undgår dyre overraskelser. En elbilforsikring bør også have en selvrisiko på 0 kroner, hvis der sker skade på hjemmets ladeboks. Dette giver elbilisten ekstra tryghed.

I de bedste elbilforsikringer på markedet er der mulighed for at tilvælge vejhjælp i Danmark og i udlandet. Løber elbilen tør for strøm, sikrer en elbilforsikring med vejhjælp, at man hurtigt kommer videre til den nærmeste ladestander.

Dækning af elbilens batteri, elbilens ladekabel og hjemmets ladestander samt muligheden for at tilvælge vejhjælp er altså uundværligt i en elbilforsikring.

Det er også vigtigt, at man køber sin elbilforsikring hos et forsikringsselskab, der har mange års erfaring med at forsikre og dække elbiler. Vælg et forsikringsselskab, der er lydhør over for sine kunders behov og ønsker, og som tilpasser sine forsikringer i takt med den teknologiske udvikling af elbiler.

Vi anser If Forsikring som markedets bedste udbyder af elbilforsikringer. Deres bilforsikring dækker alle væsentlige skaderisici ved elbiler, og hertil har If Forsikring mange års erfaring med forsikring af elbiler på det norske marked. Vi har derfor stor tiltro til, at If Forsikring vil være i stand til at udvikle deres forsikringsløsninger i takt med, at udviklingen af elbilen sker.

Vi er derfor glade for, at vi i samarbejde med If Forsikring kan åbne op og kaste mere lys over, hvilke risici der rent faktisk er for skader på elbiler.

– Nicolas Fredriksen, ansvarshavende redaktør på Mobilsiden.dk

Derfor anbefaler vi If Forsikring

If Forsikring er Nordens største forsikringsselskab, som har en stor markedsandel i Norge – det land i verden, der er længst fremme, når det kommer til elbiler. If Forsikring har derfor solid erfaring med både risikovurdering og skader på elbiler.

If Forsikring har samtidig designet sin elbilforsikring med direkte input fra kunder, som er nuværende såvel som kommende elbilejere. Dermed imødekommes alle de bekymringer, der fylder mest hos elbilejere.

Fordele ved en elbilforsikring – hvad dækker den?

Elbiler har, til forskel fra benzin- og dieselbiler, et stort og kraftigt batteri, som leverer strøm til elmotoren og al øvrig elektronik. En bilforsikring til elbiler adskiller sig fra en bilforsikring til benzin- og dieselbiler ved at dække teknik og situationer, som er unikke for elbiler.

Dækker elbilens batteri og ladekabel

En elbil er fra producenten dækket af en batterigaranti på typisk 8 år eller 160.000 kilometer, alt efter hvad der kommer først. Dette er dog kun en garanti mod fabrikationsfejl, hvor elbilproducenten garanterer en vis kapacitet – typisk 70 procent – efter enten eksempelvis 8 år eller 160.000 kørte kilometer.

Med en elbilforsikring (forudsat at delkasko eller kaskodækning er tilvalgt) er elbilens kostbare højspændingsbatteri og højspændingskabel dækket mod skader. Det kan være en brand, kortslutning, eksplosion, tyveri eller skader, der opstår som følge af påkørsel eller anden form for biluheld (kræver kasko).

En elbilforsikring dækker også tyveri og hærværk af elbilens ladekabel. Forsikringen dækker ligeledes, hvis der sker en pludselig ekstern begivenhed såsom et brud eller en kortslutning. Dækningen kan dog variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Hos forsikringsselskabet If dækker kaskoforsikringen for eksempel, hvis der sker skader på elbilens batteri eller ladekabel som følge af brand, kortslutning, eksplosion, tyveri samt skader ved eksempelvis sammenstød, påkørsel, eneuheld eller totalskade. Dette kræver tilvalgsdækningen Friskade, hvor du slipper for at betale selvrisiko, uden at det påvirker dit pristrin.

Beregn prisen på Ifs elbilforsikring

Dækker ladeboks til elbilen

Mange ejere af elbiler har en ladeboks eller hjemmelader monteret i hjemmet. Den er ikke dækket af elbilforsikringen, men derimod af hus-, fritidshus- eller indboforsikringen.

Mange forsikringsselskaber dækker dog gennem elbilforsikringen en eventuel selvrisiko i tilfælde af brand, kortslutning, vejrskader, tyveri, hærværk og pludselige skader på ladeboksen, hvis kunden har forsikret både elbil og bolig hos pågældende forsikringsselskab.

Der kan altså være penge at spare ved ikke betale selvrisiko for at få dækket skader på ladeboksen. Vær dog opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er den billigste løsning at samle alle forsikringer hos ét og samme forsikringsselskab.

If er et af de forsikringsselskaber, som dækker skader på en fastmonteret ladestander i hjemmet, uden at man skal betale selvrisiko (kræver at elbil og hus/fritidshus er forsikret hos If).

Læs mere om Ifs elbilforsikring

Få hjælp til opladning med vejhjælp

Hvis man er så uheldig at løbe tør for strøm i sin elbil, samarbejder nogle forsikringsselskaber med assistancevirksomheder som SOS Dansk Autohjælp, Falck og Viking Assistance, som tilbyder vejhjælp og assistance på farten.

Flere af assistancevirksomhederne kan komme en strandet elbil til undsætning ved at medbringe en mobil lader i hele landet. På blot et kvarter får elbilen nok strøm til, at man selv kan køre videre til en nærliggende ladestander.

Er det ikke muligt at lade elbilen op på stedet, vil assistancevirksomheden bugsere den strandede elbil til en ladestander i nærheden. Nogle forsikringsselskaber giver også sine kunder mulighed for at blive fragtet videre til sin destination med taxa, hvorefter bilen transporteres til en destination efter kundens ønske.

Med en elbilforsikring, der tilbyder vejhjælp, er der altså ingen grund til at have rækkeviddeangst. Skulle uheldet ske, at elbiler løber tør for strøm, kommer du altid hurtigt videre igen.

Med If Vejhjælp Danmark får du hjælp af Viking Assistance i Danmark, hvis ens elbil ikke kan starte, går i stykker eller lignende. Kunden kan frit vælge, om den vil fragtes til nærmeste ladestation, en ladestation efter eget valg eller til hjemmeadressen. Med en elbilforsikring hos If Forsikring er hjælpen med andre ord altid lige om hjørnet. If Vejhælp Danmark kan vælges til forsikringerne Bil Super, Kasko, Delkasko og Ansvar.

Beregn prisen på Ifs elbilforsikring

Billig installation af ladestander

Flere forsikringsselskaber har en tillægsløsning, hvor man billigt kan få opsat en ladestander i hjemmet. Det gør de i samarbejde med ladeoperatører som Spirii og Zaptec.

Dermed kan der muligvis være penge at spare. Husk dog altid at læse aftalevilkårene grundigt og undersøg alternativerne, inden du lader dig friste af et forsikringsselskabs tilbud på opsætning af ladestander i hjemmet.

Hvad koster en elbilforsikring?

Ligesom med forsikringer til alle andre biler afhænger prisen på en elbilforsikring af mange faktorer. Det er blandt andet bilmodellen, bilens alder, hvor mange kilometer man kører om året, ejerens alder, bopæl og skadeshistorik samt hvor høj en selvrisiko man ønsker at betale. Selvrisikoen er det beløb, du skal betale for at få en skade udbedret. Hvilke faktorer der bestemmer prisen, kan dog afhænge fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Uanset forsikringsselskab har det stor betydning for prisen, om man nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring, eller om man tilvælger delkasko, kasko eller en endnu bedre dækning såsom Bil Super hos If. Hos de fleste forsikringsselskaber er der mulighed for at vælge en lang række ekstra services såsom udvidet glasdækning, vejhjælp og førerpladsdækning, som kan hæve forsikringspræmien.

Så godt som alle forsikringsselskaber har gjort det nemt for kunder at beregne prisen på en forsikring til elbiler. Du skal blot besøge forsikringsselskabets hjemmeside, indtaste bilens registreringsnummer eller angive bilmodel og oplyse navn, adresse og CPR-nummer. Dertil skal man som regel angive, hvor mange år man har haft bilforsikring og/eller egen bil, samt hvor mange skader ens forsikringsselskab har erstattet de seneste år.

På forsikringsselskabet Ifs hjemmeside kan du nemt og hurtigt se priser på en elbilforsikring til din elbil. Du skal blot indtaste bilens nummerplade, dit CPR-nummer, din adresse, antal år med egen bil i Danmark og antal skader de seneste tre år. I løbet af få sekunder kan du nemt se If Forsikrings attraktive priser på forsikring til elbiler.

Læs mere om Ifs elbilforsikring

Skal jeg vælge en høj eller lav selvrisiko?

Herefter præsenteres man for priser for den lovpligtige ansvarsforsikring, delkasko, kasko og eventuelt øvrige forsikringer med endnu bedre dækning såsom Bil Super hos If. Ydelsen, det vil sige den månedlige pris, kan man påvirke ved at ændre i dels antal kilometer, man kører om året, og dels selvrisikoen. Jo højere en selvrisiko man vælger, jo lavere bliver den månedlige pris (præmien). Til gengæld skal du også betale et højere beløb, hvis forsikringsselskabet skal erstatte en skade.

Anser du det for sandsynligt, at du får gavn af din elbilforsikring, kan en lav eller endda gratis selvrisiko (kræver at friskade er tilvalgt) måske svare sig. Finder du det omvendt meget usandsynligt, at du får brug for at få dækket en skade på elbilen gennem forsikringsselskabet, kan du overveje at vælge en høj selvrisiko, som til gengæld giver dig en lav månedlig ydelse.

Med i overvejelserne bør også være, hvor dyr en skade, der eventuelt skal udbedres. Er det en billig skade, kan det måske ikke svare sig at få den dækket gennem elbilforsikringen, hvis det betyder, at du er nødt til at betale en selvrisiko, der er højere end beløbet, du skal bruge på selv at få udbedret skaden.

Hos If kan der tilvælges Friskade, som gør, at man ikke skal betale selvrisiko, og det påvirker heller ikke ens pristrin. Friskadedækningen dækker også parkeringsskader, når bilen holder lovligt parkeret.

Beregn prisen på Ifs elbilforsikring

Er forsikring til elbiler dyrere end til benzin- og dieselbiler?

Ifølge flere danske forsikringsselskaber er det lidt dyrere for dig som kunde at forsikre en elbil end en bil med benzin- eller dieselmotor. Det skyldes, at forsikringsselskaberne hæver præmien på elbilforsikringer en smule, da statistikkerne viser, at elbiler er involveret i flere biluheld end fossile biler.

Elbiler er involveret i flere biluheld

Årsagen til, at elbiler er involveret i flere uheld, hænger blandt andet sammen med, at elbilers hurtige acceleration overrasker mange. Mange danskere har endnu til gode at prøve at sidde bag rattet i en elbil, og den nye køreoplevelse fører altså til flere bilulykker i elbiler.

Reservedele til elbiler er desuden dyrere end til brændstofmotorer. Til gengæld opvejes det af, at der er færre komponenter i en elbil, så i sidste ende kan det hos mange forsikringsselskaber koste stort set det samme at købe en bilforsikring til en elbil som til en tilsvarende brændstofbil.

Hvilken elbilforsikring skal jeg vælge? Ansvar, delkasko eller kasko?

Når du skal købe en forsikring til din elbil, skal du beslutte dig for, om du kan nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring, eller om du skal tilvælge delkasko, kasko og andre tilvalg såsom udvidet glasdækning, friskade, vejhjælp og førerpladsdækning.

Den lovpligtige ansvarsforsikring kan du af gode grunde ikke komme udenom – den skal du have. Men bør du supplere med en delkasko, kasko og ekstra tilvalg? Det kommer helt an på, hvor godt du ønsker at være dækket.

Ansvarsforsikring til elbiler

Ansvarsforsikring er den simpleste og billigste form for elbilforsikring og dækker skader, som du forvolder andre. Det kan være, at du kommer til at påkøre en anden bil, eller at du påfører passagererne i din bil skader. Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på føreren eller dennes bil. Der kan hos mange forsikringsselskaber tilkøbes en forsikring til føreren.

Hos If Forsikring kan førerpladsdækning tilkøbes forsikringerne Ansvar, Delkasko, Kasko og Bil Super. Den dækker udgifter til læge, medicin og transport i forbindelse med behandling, tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte, varigt mén (mindst 5 %), varigt tab af erhvervsevne (mindst 15 %), erstatning for tab af forsørger til førerens efterladte og begravelseshjælp. If Forsikring tilbyder med andre ord ene attraktiv og førende dækning af føreren af en elbil.

Læs mere om Ifs elbilforsikring
En ansvarsforsikring giver mest mening, hvis man ejer en bil af meget lav værdi, hvor det ikke kan svare sig at betale for en bedre dækning i tilfælde af skader.

Delkaskoforsikring til elbiler

Delkasko kan være det rette valg, hvis du kan nøjes med en begrænset dækning. Denne forsikring er, som navnet indikerer, en mellemting mellem den lovpligtige ansvarsforsikring og en almindelig kaskoforsikring.

Delkasko er værd at overveje, hvis du har en billig brugt elbil af mindre værdi, men hvor du ønsker lidt bedre dækning end i ansvarsforsikringen. Med en delkasko får du som regel kun dækning af skader i tilfælde af brand og tyveri – altså skader, som du ikke selv er skyld i, og som er sket, mens du ikke kører i bilen. Delkasko dækker, ligesom ansvarsforsikringen, ikke føreren. Hertil skal førerpladsdækning tilkøbes.

Nogle forsikringsselskaber inkluderer ekstra services i delkaskoen. Det kan være krisehjælp, lånebil, vejhjælp og dækning ved glasskade.

Med en delkasko hos If får man dækket skader på andre mennesker, deres ting og køretøjer, brand og tyveri, eksplosion og lynnedslag, If Vejhjælp Europa (Danmark undtaget), psykologisk krisehjælp og adgang til lånebil. Til en lavere pris end en almindelig kaskoforsikring kan du altså få en billig og god elbilforsikring med en delkasko hos If.

Beregn prisen på Ifs elbilforsikring
Som elbilejer går du med en delkasko ofte glip af de elbilspecifikke fordele, som forsikringsselskaberne tilbyder. Disse kræver en kaskoforsikring.

Kaskoforsikring til elbiler

Kaskoforsikring til en elbil er den dyreste og hos de fleste forsikringsselskaber den bedste dækning til en elbil. Den kan ses som en form for ulykkesforsikring – bare til elbiler.

Med kaskoforsikring er udgifter til reparation dækket, eksempelvis i tilfælde af at du kører galt, brand, tyveri eller hærværk. En kaskoforsikring dækker også hele bilens værdi, hvis den totalskades.

Hos forsikringsselskabet If får man udvidet erstatning ved totalskade. I tilfælde at totalskade eller tyveri erstatter If elbilen med nyværdi, indtil den er 3 år gammel. Elbiler ældre end 3 år erstattes med handelsprisen + 10 %. Dette kræver forsikringen Bil Super. Er denne dækning tilkøbt, tilbyder If altså en meget attraktiv erstatning af ens nye elbil, skulle uheldet ske.

Læs mere om Ifs elbilforsikring

Modsat delkaskoen dækker kaskoen altså skader, som du selv har forårsaget. En kaskoforsikring dækker, ligesom delkaskoen, ikke føreren. Hertil skal tilkøbes førerpladsdækning.

Du bør vælge en kaskoforsikring, hvis elbilen har en værdi, hvor det godt kan svare sig at betale forsikringspræmien for at få den bedre dækning. Vil du have dækket elbilens batteri og ladekabel, kræver det som regel kaskoforsikring.

Læs vilkårene, inden du vælger elbilforsikring

Ligesom med enhver anden forsikring bør du altid læse vilkårene grundigt, inden du køber en elbilforsikring. I vilkårene kan du finde alle betingelser, der skal være opfyldt for at være dækket af forsikringen. Du finder ligeledes også alle de undtagelser, der kan gøre sig gældende.

Vilkårene varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Du kan derfor ikke regne med, at en dækning, der gør sig gældende hos forsikringsselskab A, også gør sig gældende hos forsikringsselskab B og C.

Ved at sætte dig ind i elbilforsikringens vilkår sikrer du, at du får den ønskede dækning. Du undgår også ubehagelige overraskelser, når du en dag står og får brug for forsikringsselskabets hjælp.