Medie: Tesla Model S er den grønneste elbil

Hvilke elbiler er de mest miljøvenlige? Bloomberg har publiceret en liste over de grønneste elbiler på markedet, og en beskrivelse af metoden de har brugt.

Medie: Tesla Model S er den grønneste elbil

Der er mange grunde til at vælge elbil, fremfor benzin- og dieselbil. Måske er det stilheden i kabinen, den hurtige acceleration, gratis parkering i storbyer, muligheden for at starte med en “fuld tank” hver dag eller måske handler dit valg mere om miljøet? Er det at have den grønneste bil, der betyder allermest for dig? Så skal du angiveligt vælge en Tesla Model S.

Se også: Nyheder om elbiler

De mest miljøvenlige elbiler?

Det er mediet Bloomberg, der netop har publiceret deres topliste over de grønneste elbiler på markedet, og dertil beskrevet deres metode. Vi tager et kig på det nedenfor.

En voksende mængde bilproducenter satser stort på de rene elbiler, hvor flere lover en komplet overgang til el inden 2030 i Europa. Og der er da ingen tvivl om, at elbiler er et grønnere valg end brændstofbiler, hvor man blandt andet helt slipper for partikelforurening og de kan køre på strøm fra vedvarende kilder.

Men der findes endnu ikke en klimaneutral bil, selvom det er noget der bliver arbejdet på. Der er fart på udviklingen, hvor der i større og større grad benyttes genbrugsmaterialer i bilerne og der bliver presset flere kilometer ud af batterierne. Men som Bloomberg skriver: “Karrosseripaneler af stål vokser ikke på træerne. Litium flyder ikke op af jorden og ind i batterifabrikker”.

Selve produktionen af elbiler udleder derfor i dag mere CO2 end benzinbiler. Det billede ændrer sig dog, når bilerne kommer ud på vejene. Dog er der forskel på elbilerne, hvor nogle er grønnere end andre. Spørgsmålet er bare, hvordan man overhovedet kan sammenligne dem og finde de grønneste elbiler – det er en kompliceret sag. Bloomberg et bud på det.

Green Rating

Bloombergs scoresystem kalder de for “Green Rating”. Her tildeles elbiler en score efter, hvor grønne de er. Jo højere score, desto bedre er det.

Sammen nåede de med partnerne Atlas Public Policy og Union of Concerned Scientists frem til en model baseret på to parametre: Kørselsøkonomi, som viser, hvor godt en bil bruger sine ressourcer til at komme fremad, og batteristørrelse, som er en erstatning for kulstofomkostningerne ved at fremstille køretøjet.

Førstnævnte tegner sig for 70 procent af scoren, mens sidstnævnte udgør 30 procent af scoren. Modellen tager ikke direkte højde for de kulstofomkostninger, der er forbundet med at skrue bilens dele og paneler sammen.

Sådan er Bloombergs metode for at finde frem til de grønneste elbiler.

Top 30 grønneste elbiler

Ifølge Bloomberg er dette de ti grønneste elbiler på markedet lige nu:

  1. Tesla Model S
  2. Lucid Air
  3. Chevrolet Bolt EV
  4. Tesla Model 3
  5. Tesla Model Y
  6. Hyundai Kona Electric
  7. Kia EV6
  8. Kia Niro EV
  9. Chevrolet Bolt EUV
  10. BMW i4
  11. Tesla Model X
  12. Hyundai IONIQ 5
  13. Polestar 2
  14. Toyota bZ4X
  15. Volkswagen ID.4
  16. Mini Cooper SE
  17. Nissan Leaf
  18. Ford Mustang Mach-E
  19. Mercedes EQS
  20. Mercedes EQE
  21. Audi Q4 e-tron
  22. Mercedes EQB SUV
  23. Genesis GV80
  24. Subaru Solterra
  25. Nissan Ariya
  26. Genesis GV60
  27. BMW iX
  28. Cadillac Lyriq
  29. Jaguar i-Pace
  30. Volvo C40 Recharge

På listen finder man populære elbiler som Volkswagen ID.4, Polestar 2, Hyundai IONIQ 5 og mange andre. Den der klarer sig dårligst efter denne metode er uden tvivl GMC Hummer EV. Men også Fords F-150 Lightning, Audi e-tron og Porsche Taycan Cross Turismo klarer sig heller ikke fantastisk.

Skal du have den grønneste bil, er det altså – ifølge Bloomberg – Tesla Model S. Så skal du bare lige finde de knap 1,3 millioner kroner, som bilen koster fra.

Se også: Tjek elbilforsikringen hos If