Siliciumbaseret batteri til elbiler oplades på 10 minutter

Amerikanske Enovix udvikler et siliciumbaseret batteri til elbiler, der imponerer med både hurtig opladning og lang holdbarhed.

Siliciumbaseret batteri til elbiler oplades på 10 minutter

Noget af det allervigtigste, når det kommer til udbredelsen af elektriske biler, er opladningstiden af batteriet. Den seneste tid er der sket store fremskridt, så bilisterne kan komme videre på turen uden at vente i timevis, mens bilen lader. Det amerikanske startup Enovix håber at kunne spille en rolle, når det gælder designet af den næste generation af batterier til elbiler. Ifølge selskabet skal deres batteri kunne lades næsten helt op på blot ti minutter.

At spare vigtige minutter af den tid, en elektrisk bil skal lade, er et fælles mål for batteriudviklere, og vi har set gennembrud fra både forskergrupper og private selskaber inden for området. Det handler blandt andet om undersøgelser af detaljer ved aluminium-ion batterier og eksperimentale elektroder, der kan skære opladningstiden ned til blot nogle minutter, samt startups som Store-Dot og store aktører som Volvo, der også vil være med i legen.

Se også: Nyheder om elbiler

Den hurtigste opladning af elbil?

Teknikselskabet ABB hævder at have den hurtigste oplader til elektriske køretøjer, der kan lade en bil helt op på 15 minutter eller tilmed hurtigere. Enovix arbejder på at slå den tid med en egen batteriarkitektur, der har en katode og anode i EV-klasse og lavet af sililcium og sat ind i en ”3D cell architecture.”

Vi har flere gange tidligere set silicium brugt i udvikling af batterier, hvor materialet er blevet brugt som et alternativ til den grafit, der bruges i anode i dag, da silicium er bedre til at lagre energi. Enovix gør ikke så meget ud af tallene i denne del af udviklingen. Alt de fortæller er, at deres batteridesign øger energiens densitet og kan klare mere end 1.000 cyklusser og stadig have 93 procent af kapaciteten.

Et bedre batteri til mere end elbiler

Enovix har udviklet sin teknologi ved hjælp af et bidragsprogram fra det amerikanske energiministerium og håber at kunne komme med en løsning, der ikke kun skal fungere til elektriske biler men også andre former for lagring af energi.

Mandag fortalte Enovix, at deres nyeste batteri til elbiler kan lades fra nul til 80 procent på godt 5 minutter og helt op på 98 procent på mindre end ti minutter.

Se også: Test af elbiler