Kommende ret til reparation-love vil bremse salget af smartphones

Et mindre behov for at udskifte smartphonen jævnligt og udsigten til ’ret til reparation’-lovgivninger i USA og EU og får salget af smartphones til at stagnere.

Kommende ret til reparation-love vil bremse salget af smartphones

I slutningen af 00’erne og i staten af 10’erne steg salget af smartphones årligt. Det var en helt ny og spændende produktkategori, som introducerede helt nye måder at betjene en mobiltelefon på.

Som årene er gået, er markedet for smartphones modnet, og selv med billigere smartphones har mobilproducenterne i efterhånden flere år dækket mange forbrugeres behov. Det er ifølge analyseinstituttet Juniper Research en af årsagerne til, at smartphonemarkedet er stagneret.

Læs også: EU vil indføre ret til reparation og opdatering af software

Globalt salg af smartphones (i millioner) i forhold til vækst i procent over antal smartphones solgt i 2014-2020. Foto: Juniper Research

Vi beholder vores smartphones i længere tid

Siden 2014 har salget af smartphones i det store hele oplevet en faldende vækst. Hvor der i 2014 var en årlig vækst i forhold til året før på omkring 35 procent, faldt væksten i 2015 til cirka 14 procent. I 2016 var der lidt fremgang med en årlig vækst på 20 procent, men så aftog væksten gevaldigt i 2017 og 2018. Her var den årlige vækst på kun omkring fem procent. I 2019 var der igen lidt fremgang med en årlig vækst på lige under 10 procent. I 2020 var væksten dog dalet så meget, at der skete en årlig vækst på -10 procent.

Salget af smartphones er altså ikke længere ’kun’ i stilstand, men også i decideret nedgang. Denne udvikling er sket især i Nordamerika, Fjernøsten og Vesteuropa.

– Denne stagnation er et resultat af, at smartphoneproducenterne har tilfredsstillet forbrugernes grundlæggende behov ved at lave enheder med stilfulde skærme, kameraer i høj kvalitet, pålidelige batterier og hurtige forbindelser. Disse funktioner er med succes blevet introduceret i løbet af flere smartphonegenerationer og har givet forbrugerne et incitament til jævnligt at opgradere deres smartphones, oplyser analyseinstituttet i en ny rapport.

Ifølge Juniper Research har det siden sidst i 10’erne ikke længere været tilfældet. Den ændrede adfærd hos forbrugerne kan aflæses i tallene over gamle smartphones, der indleveres og byttes til nye. I 2016 var den gennemsnitlige iPhones, som indleveredes, 2,37 år gammel. Det tal steg på blot to år til 2,92 år. For Android-telefoner steg tallet fra 2,44 år i 2016 til 2,66 år i 2018.

Læs også: Apple åbner op for reparation af iPhones med originale reservedele

’Ret til reparation’-love vil bremse salget yderligere

Telefonerne er altså blevet bedre og ikke skal udskiftes lige så ofte som tidligere. En anden udvikling vil dog også medvirke til et faldende salg af smartphones: Ret til reparation – også kendt som right to repair.

Ret til reparation er et ønske om at få nedskrevet i lovgivningen, at producenter af blandt andet forbrugerelektronik skal gøre det nemt for forbrugere selv at reparere produkterne. Både i USA og i Europa er der lige nu stigende tilslutning til ny lovgivning, som skal gøre reparation af forbrugerelektronik til en ret.

Mobilproducenterne designer ofte bevidst deres produkter, så de er svære, dyre og tidskrævende at reparere. Så kan de nemlig sælge flere produkter. Ifølge analyseinstituttet vil kommende ret til reparation-lovgivninger yderligere bremse salget af smartphones. På kort sigt vil der ikke kunne mærkes noget, men på længere sigt vil det betyde, at forbrugere beholder og reparerer deres ødelagte produkter frem for at kassere dem og købe nye produkter.

EU-Kommissionen har også lavet en undersøgelse, der viser, at hele 77 procent af europæerne hellere vil reparere deres enheder end at udskifte dem. 79 procent mener samtidig, at producenterne bør være lovmæssigt forpligtet til at gøre det nemmere at reparere deres produkter.

Se også: Nyheder om telepolitik

Historien følges op

Siden redaktionen kørte denne fortælling er der kommet nyt i sagen. Lasse Olsen fastholdt sit fokus på emnet. Allerede d. 6/8/2021 gik redaktionen videre med et indlæg omkring emnet Xiaomi solgte flest smartphones i hele verden i juni – Historien finder du her. Se også seneste nyt om emnet ved at trykke her..