USA vil forbyde handel med Huawei på 4G, WiFi og AI

USA's restriktioner mod Huawei har fået selskabet til at sadle om og satse på bl.a. AI og edge computing - nu kan restriktionerne udvides til også at ramme Huawei på de områder.

USA vil forbyde handel med Huawei på 4G, WiFi og AI

I 2019 satte USA Huawei på sin sorte liste, hvilket betød, at amerikanske selskaber blev nødt til at få en særlig tilladelse for at kunne handle med Huawei.

De tilladelser blev givet til selskaber som AMD, Intel og Qualcomm, hvor det sidstnævnte kun fik lov til at sælge 4G-chips til kineserne, chips som vi på det seneste har set i Huawei P og Mate-serierne.

Se også: Bedste telefoner til erhverv

Tidligere handelstilladelser med Huawei kan blive inddraget

De tilladelser har man fortsat givet i begyndelsen af præsident Bidens embedsperiode, men nu hævder insidere, at den amerikanske regering er ved at gøre klar til en udvidelse af listen over produkter, det er forbudt at sælge til Huawei.

Blandt de nye ting på listen skal være 4G-teknologi, Wi-Fi 6 og 7, teknologi relateret til AI, samt high performance og edge computing. Nye tilladelser til salg af 4G-produkter er allerede blevet afvist, fortæller en insider.

Når det gælder gamle tilladelser, har en ekspert på området sagt, at Handelsministeriet har planer om at tilbagekalde alle tidligere tilladelser. Og selv hvis de ikke gør det, løber alle tidligere tilladelser ud med tiden.

I oktober introducerede Biden nye kontroller af eksport af udstyr brugt til produktion af halvledere. De restriktioner gælder for teknologi til at skabe nodes, der er meget avancerede end 14nm og i visse tilfælde endda 16nm.

Japan og Holland er ifølge Bloomberg også blacklistet handel med kinesiske selskaber generelt inden for forskellige områder af chipproduktion. Restriktionerne kan sætte et stop for væksten af Kinas halvlederindustri.

Se også: 5G bredbånd til erhverv

Huaweis Kirin-processor kommer ikke tilbage foreløbig

Huawei har allerede bekræftet, at Kirin ikke kommer tilbage, i hvert fald ikke i år, simpelthen fordi selskabet ikke kan finde et chipstøberi, der ikke bruger amerikansk teknologi.

Huawei er mest kendt for sine smartphones og netværksudstyr, men de har været nødt til at tilpasse sig og delvist sadle om. Det betyder, at de i stedet er gået over til for eksempel cloud computing, en industri der snart kan blive mål for nye restriktioner fra amerikansk side.

Huawei oplevede et markant fald i omsætning i 2021, hvor handelsrestriktionerne for alvor gjorde sig bemærkede. Omsætningen faldt med en tredjedel. Siden har omsætningen dog ligget relativt stabilt, og i december 2022 kunne selskabet offentliggøre en total omsætning på 91,53 milliarder dollars.

Det amerikanske handelsministerium har ikke kommenteret detaljerne for kommende eksportforbud.