EU imod særafgift for Big Tech for at bruge mobilnettene

De fleste EU-lande er imod, at selskaber som Netflix, Meta og Google skal betale for at bruge mobilselskabernes netværk til brug af deres tjenester.

EU imod særafgift for Big Tech for at bruge mobilnettene

Kommunikationsministre fra flere EU-medlemslande har tilkendegivet modstand mod, at store tech-selskaber skal bidrage til omkostningerne for mobile netværk, det skriver Reuters.

Men en af dem bakker tilsyneladende op om en afgift til selskaber som Netflix og Meta, når de sætter sig på en stor del af selskabernes netværk med deres tjenester.

Se også: Pris på mobilt bredbånd med streamingtjenester 

Danmark imod netværksafgift

Nyhedsbureauet hævder, at 18 repræsentanter ved et møde med EU-kommissær for EU’s Indre Marked, Thierry Breton, i sidste uge enten var helt imod en afgift fra tech-selskaberne for netværksomkostninger, eller ønskede en videre undersøgelse.

Repræsentanter fra ti lande skal have bakket op om en afgift.

Kritikerne mod en afgift var blandt andet repræsentanterne fra Tyskland, Holland, Belgien og Danmark, mens fortalerne for en afgift for netværket blandt andet var Frankrig, Italien og Spanien.

Se også: Overblik over de danske teleselskaber

Splittet Europa

Dette er den seneste udvikling i det, der har vist sig at være en intens og splittet diskussion inden for de europæiske telekommunikation- og teknologisektorer. De store operatører ønsker, at store streamingtjenester og sociale medier skal bidrage til den underliggende infrastruktur, de bruger til deres tjenester.

Ikke helt overraskende har store contentudbydere som Netflix og Meta Platforms udtalt sig åbent imod forslaget om afgifter.

Forslaget var en del af en større debat i EU Kommissionen om flere elementer af kommunikationsindustrien. Deadline for kommentarer til debatten var i midten af maj.

I sit svar på debatten udtrykte Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) “forbehold over for obligatoriske finansielle bidrag fra store indholds- og applikationsudbydere i form af en ordning, hvor afsenderen betaler for netværket.”

Se også: Billig roaming uden for EU

Frygt for reaktionen

I Sydkorea har debatten om dette emne kørt længe. De sydkoreanske myndigheder sat gang i en debat om et lovforslag, der skal sikre, at Netflix og Google betaler en retfærdig afgift for netværksadgang i takt med at trafikken stiger.

Netflix og Google står for mere end en tredjedel af datatrafikken i Sydkorea. Nogle politikere har talt imod lovforslaget af frygt for, at selskaberne som svar øger priserne på abonnementerne og på den måde vil underindere sydkoreanske indholdsskabere.

Google skulle også have truet med at skære ned i investeringerne i landet som en reaktion på snakken om, at giganten skal betale for netværksadgang. Foreløbig er der ingen meldinger om, at de europæiske myndigheder frygter den slags tiltag fra de store tech-selskaber.