Test: Quibi – ny streamingtjeneste til TikTok-segmentet

Den nye streamingtjeneste Quibi har unikt indhold, der kun varer op til 10 minutter og virker kun på mobilen. Er den pengene værd? Læs vores test.

Test: Quibi – ny streamingtjeneste til TikTok-segmentet

Der findes et hav af streamingstjenester som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, DR TV og TV2 Play. I bund og grund adskiller de sig ikke synderligt fra hinanden ud over det forskellige indhold, de tilbyder. 6. april 2020 gik en ny streamingtjeneste, Quibi, i luften.

Den adskiller sig ikke kun ved unikt og egenproduceret indhold, som ikke kan findes hos konkurrenterne. Den adskiller også ved formatet, som er milevidt fra det, de andre store spillere på streamingmarkedet tilbyder.

Er Quibi endnu en streamingtjeneste, du bør føje til samlingen? Læs med i testen og få vores indtryk af den nye streamingtjeneste.

Læs også: Disse 10 streamingtjenester med video og film kan prøves gratis

Test af Quibi – videostreaming optimeret til mobiltelefoner

Fordele:

  • Primært unikt og egenproduceret indhold
  • 3 måneders gratis prøveperiode
  • Sjovt format med afspilning af indhold i højformat

Ulemper:

  • Virker kun på mobil – ingen understøttelse af Chromecast, tv, tablet og computer
  • Endnu ikke meget indhold (men det skulle komme)
  • Appen mangler flere grundlæggende features

Korte episoder på op til 10 minutter

Et af de punkter, hvor Quibi adskiller sig fra de øvrige streamingtjenester, er i selve indholdet. Du finder ingen af de store, velkendte hitserier, og formatet er slet ikke, som du kender det. Er du fan at at kunne binge 5 sæsoner, som hver har 10 afsnit à en times varighed? Så er Quibi nok ikke noget for dig.

Vil du gerne se serier uden at skulle investere, hvad der svarer til flere dage foran skærmen, så bør du tage et kig på Quibi. Quibi har nemlig intet indhold, der varer længere tid end 10 minutter. Streamingtjenestens indhold kan opdeles i tre typer:

  • Featurefilm delt op i kapitler à 7–10 minutters varighed
  • Serier med episoder, der varer op til 10 minutter
  • “Daily Essentials”, daglige “quick bites” med nyheder, underholdning og inspiration à 5-6 minutter

 

Serie med store Hollywood-navne

I Quibi kan du finde indhold inden for mange af de populære genrer som drama, comedy, dokuserier, reality, talkshows og nyheder. Animationsfilm skulle også være på vej. Quibi gik i luften med 50 shows, og der er angiveligt 125 nye på vej. Wikipedia har en glimrende oversigt over de nuværende og kommende titler i Quibi.

Eksempler på titler i Quibi er blandt andet:

  • Chrissy’s Court, et realityshow med model, tv-stjerne og forfatter Chrissy Teigen
  • Spielberg’s After Dark, en horrorserie af Steven Spielberg (som eftersigende skulle inddrage klokkeslættet på din telefon)
  • Kill the Efrons, et realitshow med Zac Efron og hans bror Dylan, hvor de sendes til øde områder rundt omkring i verden
  • Frat Boy Genius, en drama om Snapchat og dets grundlægger Evan Spiegel
  • Fierce Queens, en dokumentarserie fra BBC Natural History Unit
  • Around the World by BBC News
  • Jennifer Lopez, Chance the Rapper, Liam Hemsworth, Sophie Turner, Lena Waithe, Nicole Richie og Reese Witherspoon er andre kendte ansigter, der medvirker i en eller flere titler

Indholdet i Quibi er tydeligvis meget sparsomt i forhold til konkurrerende streamingtjenester, og det er heller ikke indhold for enhver smag. Quibi går målrettet efter den yngre del af befolkningen, og det ses tydeligt. De tilgængelige titler er altafgørende for, om en streamingtjeneste er værd er bruge penge på. Her er Quibi stærkt udfordret i det første lange stykke tid.

Når det er sagt, er der dog utroligt mange unikke og originale titler, som du ikke finder andre steder, hvilket både er et trækplaster og en kæmpe ulempe, alt efter om du har lyst til at prøve noget helt nyt eller bare vil have mere af det sædvanlige.

Folkene bag Quibi har hele 11 investorer bag deres ryg, bl.a. The Walt Disney Company, NBCUniversal, Sony Pictures, WarnerMedia og Alibaba Group. Så mon ikke vi får mere indhold at se med en masse velkendte navne? Det tror jeg.

Læs også: Test: Huawei Music musikstreamingtjeneste – En rimelig start

Virker kun på mobilen

Et andet lidt skørt påfund fra skaberne bag Quibi er, at streamingtjenesten kun fungerer på smartphones (Android og iOS). Du kan hverken bruge Quibi på dit tv, din computer eller tablet. Du finder heller ingen mulighed for at afspille indholdet på dit tv via Chromecast eller AirPlay.

Netop fordi Quibi fokuserer på den yngre del af befolkningen, som har travlt med alt muligt og ikke nødvendigvis gider at sætte en times tid af til et se et afsnit, mener skaberne bag Quibi, at der ikke er behov for at se disse 10-minutters afsnit på andet end din mobil.

Quibi er også allerede blevet kritiseret kraftigt for at ignorere de mange, som foretrækker at se film og serier på de apparater, hvor det giver mest mening – nemlig på en tv-skærm, computer og tablet. Den kritik kan jeg kun tilslutte mig. Bevares, det går an at se nogle afsnit på sin telefon, men det virker en anelse skørt, når man har et slukket tv lige ved siden af, hvor man ville få en meget bedre visningsoplevelse.

Indholdet tilpasses, alt efter hvilken vej du holder telefonen.

Se film og serier både i højformat og bredformat

Fordi Quibi udelukkende er en streamingtjeneste til mobilen, har folkene bag til heldigvis tilpasset indholdet til de små skærme. Al indhold i Quibi kan du nemlig afspille både i højformat og bredformat. De fleste foretrækker at betjene en smartphone på højkant, men når man skal se indhold, vender man som regel telefonen 90 grader for at se videoen i fuld skærm. Med Quibi ser du indholdet i fuld skærm, uanset om du vender telefonen den ene eller anden vej.

Roterer du telefonen 90 grader, får du så at sige det “normale” billede i bredformat. Holder du telefonen på højkant, får du også et fuldskærmsbillede, men i form af en beskåret udgave. Der er taget højde for det i produktionen af meget af indholdet, og udgaven i højformat er produceret særskilt, så det vigtigste altid er i fokus inden for det begrænsede visningsområde.

Af og til bliver den smalle version af indholdet splittet i to, hvis det hele ikke kan ses i det beskårede område. Det kræver lidt tilvænning, men fungerer faktisk i bund og grund ret fint.

Se også: Mobilabonnementer med streaming

Anderledes måde at se video på

Det er ret skægt at se film og serier på den måde – det er noget anderledes, end man er vant til. Men omvendt er det dog ikke ligefrem en funktion, jeg på noget tidspunkt har manglet. Fordi alt er zoomet meget mere ind, når du ser indholdet i højformat, føler jeg, at jeg går glip af alt det, der sker uden for visningsområdet – altså det, som jeg kan se i bredformat.

Derfor foretrækker jeg også stadig at se indholdet med telefonen roteret 90 grader frem for denne nye “Turnstyle”-visningstilstand, som den hedder. Men idéen er uden tvivl skæg.

Læs også: Tid til streaming? Her er de bedste serier og film

Fin, men lidt mangelfuld app

Quibi-appen er generelt set rigtig nem og intuitiv at bruge. Du bliver mødt af en velkomstskærm, hvor du bliver bedt om at oprette en profil, og herefter skal du starte en 90 dages gratis prøveperiode for at komme i gang. Efter under et minut er du inde i appen og kan nu udforske de forskellige titler.

Appen er bygget op omkring fire forskellige faner:

  • For You, som giver dig et overblik over dagens anbefalinger
  • Browse, som lader dig søge efter titler eller genrer og udforske en fremhævet titel, nye udgivelser, Daily Essential News, Daily Essential Lifestyle, Trending
  • Following, som samler de titler, du har valgt at følge
  • Downloads, hvor du kan finde dine downloadede titler

Grundlæggende fungerer appen godt. Den er nem at finde rundt i, og den virker finpudset. Særligt overgangen mellem videofilerne i bred- og højformat er gnidningsfri. På min Huawei P30 Pro blinker videoen dog i et splitsekund, mens lyden fortsætter uforstyrret. På iPhones er det dog ikke til at se, at videoen skifter over til et andet format, når du roterer telefonen. Det er meget godt gået.

Det skyldes, at videoen i det format, som du ikke ser, faktisk kører i baggrunden, så Quibi lynhurtigt kan skifte, når du roterer telefonen. Det er smart, men til gengæld bruger det også 20 % ekstra data.

Anderledes videoafspiller

Videoafspilleren, som jeg desværre ikke har mulighed for at tage skærmbilleder af, er også ret fin, men igen en smule anderledes. Du spoler nemlig igennem klippet ved at køre fingeren ned langs en vertikal linje i stedet for en horisontal linje, som man kender det fra alle andre videoafspillere.

Det fungerer fint og er faktisk meget let tilgængeligt for ens tommelfinger, når man holder telefonen på højkant. En anden sjov feature er muligheden for at holde fingeren nede et vilkårligt sted på skærmen og så swipe en smule op. Så muter man videoen og aktiverer undertekster, hvis man vil se lidt indhold uden at forstyrre andre.

Mangler danske undertekster

Apropos undertekster, så er der desværre ikke danske undertekster. I stedet må du nøjes med engelsk eller et par andre mere udbredte sprog. For nogle er danske undertekster vigtige, så hvis Quibi skal være en reel konkurrent til de større spillere, er undertekster på flere sprog helt klart noget, der skal arbejdes på.

Jeg savner også muligheden for at kunne vælge episoder direkte inde i videoafspilleren. Det kan du ikke. Det ville også være rart at kunne justere skærmens lysstyrke og lydstyrken med nogle swipe-bevægelser i hver side af skærmen, ligesom det ses blandt andre videoafspillere. Når Quibi koncentrerer sig udelukkende om mobiloplevelsen, bør man også kunne forvente, at der ikke mangler nogle essentielle funktioner i forhold til konkurrenterne.

Kun én profil per abonnement

Quibi understøtter heller ikke muligheden for at oprette flere profiler ligesom mange andre streamingtjenester. Er I flere i husstanden, der bruger tjenesten, skal man altså tegne flere abonnementer, som hver koster 69 kroner. Det er en skam, for det er endnu et punkt til listen, hvor Quibi er bagud fra start.

Downloadfunktionen virker til gengæld, som du kan forvente, og streamingkvaliteten i Full HD er også helt godkendt. Der har i testperioden ingen problemer været med hverken kvaliteten eller stabiliteten. Den kører, som det skal.

Læs også: De bedste enheder til streaming af film og serier

Konklusion

Quibi er en interessant ny streamingtjeneste, som gør mange ting anderledes end Netflix, HBO Nordic, Viaplay, DR TV, TV2 Play og alle de andre. Det gør på den ene side Quibi spændende, men samtidig vil det formentlig også afholde mange fra overhovedet at give Quibi et forsøg.

Det er nok meget fornuftigt, at Quibi giver 90 dages gratis prøveperiode, for det giver forhåbentlig folkene bag tjenesten god tid til at føje nyt, spændende indhold til kartoteket. Det er nu, de skal bevise, at Quibi er kommet for at blive. Men jeg må indrømme, at jeg har min tvivl. Hvis de hen over de kommende måneder fortsat insisterer på, at streamingtjenesten ikke skal være for dem, der gerne vil bruge Chromecast, AirPlay, computer, tablet osv., tvivler jeg på, at det bliver en succes. Så er det simpelthen ikke pengene værd i min optik.

Jeg ser klart et potentiale i Quibi, som er lykkedes rigtigt godt med at producere unikt indhold, som appellerer særligt til den yngre del af befolkningen. Der skal “bare” meget mere af det, og de øvrige mangler skal fikses, før Quibi bliver rigtigt interessant.

Læs også: Nyheder om streaming tjenester

Videre nyt om Tablet

Næste kronologiske historie om emnet finder du her. mobilsiden kunne ikke lade være. d. 29/11/2019 fulgte vi historien op med sagen; Mobilsidens store julekonkurrence 2019 – Den kan læses her. Se også seneste nyt om temaet her..