Apple kan ende med 100% fortjeneste på VR-briller

I følge lækkede oplysninger koster det Apple 1.500 dollars at producere ét styk VR-brille - og de sælger dem til 3.000 dollars.

Apple kan ende med 100% fortjeneste på VR-briller

De meget omtalte VR-briller fra Apple siges at få en pris omkring 3.000 dollars, altså over 20.000 kroner på den danske prisseddel.

Det er rigtigt mange penge, og spekulationerne går på, om Apple kan tjene penge på brillerne. Takket være en gennemgang af komponenterne, som Twitter-profilen og den selverklærede VR-nørd Brad Lynch er faldet over, ved vi nu hvor meget, hver enhed koster at producere.

Apples VR-brille koster 1.500 dollars at producere

Ved hjælp af kinesiske analytikerkilder prissætter Lynch materialerne til omkring 1.500-1.600 dollars. Hvis det stemmer, betyder det, at Apple får dobbelt så meget tilbage, som de punger ud med, hver gang de langer et styk brille over disken.

Apple er glade for høje margener på sine produkter. Ifølge Lynch koster en iPhone i gennemsnit 500-600 dollars at producere, så også der får Apple dobbelt så meget tilbage, som de betaler for at producere telefonen.

Dette regnestykke viser altså, at en pris på Apples VR-briller på 3.000 dollars virker sandsynligt.

Se også: Bedste VR-briller til arbejde

Andre elementer kan trække profitten ned

Bloomberg hævder til gengæld, at VR-brillen vil blive solgt til samme pris, som det koster at producere den og at Apples fortjeneste er lille eller måske endda nul. Den påstand virker helt hen i vejret, hvis man tænker på priserne på komponenterne, men der er andre ting, der spiller ind på profitten.

Bill of Materials (BoM), materialepris på dansk, er kun en del af produktionen af Apples headset. Headsettet skal også monteres, butikkerne koster husleje, og udviklingen af headsettet over en periode på mange år har også kostet en del.

På overfladen ser headsettet måske ud til at tjene en masse penge til Apple, men det kan meget vel være, at det kun lige løber rundt, når alle elementer tages med i regnskabet.

Se også: Den bedste iPhone

Dobbelt så dyrt at producere som Metas Quest Pro

Det interessante er også, at materialeprisen for Apples VR-brille er næsten det dobbelte af  Metas Quest Pro, der kun har en materialepris på 800 dollars, inklusive touchpad og kontroller. Apples VR er altså en dyr sag og det bliver interessant at se, om Apples komponent valg er pengene værd.

Apples VR-brille, der siges at få navnet Reality Pro, forventes at blive præsenteret ved Apples udviklerkonference WWDC 2023 om et par uger. Først der får vi afsløret designet og mere information om, hvordan det virker. Og hvor meget det koster, ikke mindst.

Se også: Apple fokuserer på sport, gaming og fitness med VR-brille

Kan Apple gøre VR mainstream?

Det bliver spændende at se, om Apple får held med slå igennem til forbrugerne med deres headset. Hidtil har VR-teknologien tilsyneladende skuffet forbrugerne. En ny undersøgelse foretaget af den amerikanske investeringsbank Piper Sandler viser, at amerikanske forbrugere ikke har taget VR til sig.

29 procent af de adspurgte teenagere ejer ifølge undersøgelsen et VR-headset. Det kan lyde højt, men til sammenligning er tallet 87 procent for en iPhone.

Samtidig svarer kun 4 procent af dem, som ejer et, at de bruger det dagligt. 14 procent bruger det ugentligt. Værre endnu er det, at kun 7 procent svarer, at de har planer om at købe et nyt VR-headset, mens 52 procent ikke var sikre eller slet ikke interesserede.