Smartwatch og fitness trackere kan tidligt advare mod Covid-19

Smartwatch og fitness trackere kan spore COVID-19 flere dage før man får symptomer i følge Stanford University og Mount Sinai Health System.

Smartwatch og fitness trackere kan tidligt advare mod Covid-19

Smartwatches som Apple Watch og fitnesstrackere som dem vi kender fra selskaber som Garmin og Fitbit, kan være afgørende i sporingen af Covid-19 tilfælde hos personer uden symptomer. De kan faktisk opdage dem flere dage inden, symptomerne viser sig. Det hævder en forskningsundersøgelse udført af en række institutioner som Mount Sinai Health System i New York og Stanford University i Californien.

Smartwatch og fitness trackere kan vise COVID-19 inden man selv ved det

Ifølge undersøgelsen kan trackere som Fitbit og Garmin, samt Apple Watch opdage forandringer i hjerterytmen. Det er en måling, som eksperterne hævder er afgørende, når man skal finde ud af, om der er noget galt med ens krop.

En måling af uregelmæssigheder i hjerterytmen måler tidsrummet mellem to hjerteslag. Hvis man er sund og rask og uden infektion i kroppen, er det normalt, at hjerterytmen varierer alt efter hvilken situation, man befinder sig i. For eksempel ændrer hjerterytmen sig, hvis man er stresset, afslappet eller er i andre sindstilstande.

Er kroppen ramt af infektion, især inflammatorisk, reagerer nervesystemet langsommere, hvilket giver mindre udslag i ændringen af hjerterytmen.

Rob Hirten, der står bag Mount Sinai-undersøgelsen af trackers, samt er assisterende professor i medicin ved Ichan School of Medicine ved instituttet, har i et interview med CBS News sagt: ”Lige nu sætter vi vores lid til, at folk fortæller, at de er syge og ikke har det godt, men at bære et Apple Watch kræver intet aktivt brugerinput og kan identificere folk, der måske ikke har symptomer. Det er en metode til bedre at kontrollere infektionssygdomme. Vi vidste allerede, at indikatorer på uregelmæssigheder i hjerterytmen ændrer sig, når inflammation udvikles i kroppen, og Covid er en yderst inflammatorisk sag. Det gør det muligt for os at sige, at folk er smittede, inden de selv ved det.”

Se også: Test af smartwatch

Konstant overvågning gør sporing mere effektiv

Professor Michael Snyder, der ledte forskningen for Stanford University, fremhæver desuden, at den største fordel ved at benytte trackere og smartwatches til at opdage infektioner, er, at det gør det muligt konstant at overvåge personerne.

Det hjælper til hurtigere at opdage ikke blot Covid-19 men også alle andre sygdomme.

Det er i stor kontrast til, hvordan Covid-19-tests forløber i dag, hvor det gerne tager et døgn, og derfor må gøres med et par dages mellemrum. Det mindsker effektiviteten og muligheden for at opdage sygdommen på et tidligt stadie. Det er her smartwatches og fitnesstrackere kan hjælpe til.

Se også: Find bedste pris på Apple Watch

Har ikke sponsoreret forskningen

Hverken Apple, Garmin eller Fitbit eller andre lignende producenter skulle have været med til at sponsorere forskningen, og det skal blive interessant at se, om nogen af disse enheder får funktioner, der foreslår et besøg hos lægen baseret på uregelmæssigheder i hjerterytmen.

Apple Watch har ofte fået ros for at kunne hjælpe med at opdage forstadierne til et hjertetilfælde og derved kunne afværge alvorlige konsekvenser. Disse nye undersøgelser går et skridt længere i at tegne et billede af, hvor stor en hjælp smartwatches og fitnesstrackere kan være for brugerne.

Se også: Nyheder om smarwartch og fitnesstrackere

Fortsættelsen:

Selvfølgelig fulgte vi op. Lasse Olsen gik videre med sagen. 28/8/2020 samlede vi op på historien og publicerede historien; Amazon lancerer Halo: Fitnessur og app, der scanner din krop og stemme – Du finder artiklen her. Den absolut seneste udvikling i sagen kan du følge her.