Guide: Erstat din bærbare computer med en tablet

Det kan være fristende at skifte den stationære eller den bærbare computer ud med en tablet. Her er hvad du skal vide, hvad du skal bruge og hvilke tablets der kan anbefales.

Guide: Erstat din bærbare computer med en tablet

Både den stationære computer, den bærbare computer og tabletten har været en del af vores liv længe. Mange har skiftet den stationære computer ud med den bærbare slags, men kombinationen af bærbar og tablet holder mange stadig fast i. Der er dog godt i gang i en spændende udvikling af tablets, som nu kommer tættere og tættere på at kunne overtage computerens plads, både til brug i hjemmet og til arbejde. Erstat din computer med en tablet – er det muligt? Ja og nej, her er nogle ting man skal overveje, nogle ting man gerne skal have og de bedste bud på tablets, som bedst muligt kan erstatte en computer.

Læs også: Ny tablet? Sådan vælger du den rigtige iPad

Tablets bliver mere som computere

Engang var der computere og tablets, og mange havde begge dele i deres hjem. De havde hver deres styrker og blev brugt til forskellige ting. Lidt groft opdelt, så blev tablets brugt til underholdning og computer til arbejde og tjekke netbanken. Den bærbare computer har ikke ændret sig meget, men det har tabletten til gengæld.

Vi har set en utal af hybrider, mellemting mellem computere og tablets. Men egentlig er det først nu, at tabletten, som erstatning for en computer, begynder at finde sin plads i elektronikbunken. I stedet for alle mulige hybrider og sjove designs skulle den “almindelige” tablet bare udstyres med ordentlige og gennemtænkte softwareløsninger, samt muligheden for fysisk tastatur og en mus (eller en stylus). I dag kan tabletten, i mange tilfælde, uden problemer erstatte computeren. Det kommer selvfølgelig an på, om man har nogle helt specifikke behov, som kun en computer kan opfylde. Men for helt almindelige forbrugere, så kan tabletten være det rigtige, og det billigere, valg.

Erstat din computer med tablet

Der findes en hel del tablets og tilbehør på markedet. Nogle vil fungerer bedre som erstatning for en computer end andre. Her skal man være sikker på, at der er kræftoverskud nok til multitasking og krævende arbejdsopgaver (fx videoredigering). Samtidig kan en fornuftig batteritid anbefales, så man ikke skal være så afhængig af en stikkontakt.

Softwaren skal give en simpel brugeroplevelse, men skal samtidig have mere avancerede funktioner, som gør arbejdet og multitasking lettere. Det kan for eksempel være muligheden for, at have flere apps synlige på skærmen ad gangen.

Apples iPadOS er et godt eksempel på dette, men også Samsung har deres Dex og Huawei har EMUI Desktop. Sidstnævnte kan bedst sammenlignes med nogle “light”-udgaver af Windows. Her er den funktionalitet, som man kunne have brug for fra en bærbar computer. I dag kan der hdesuden entes et utal af apps til tablets, såsom Photoshop, og mange ting kan også tilgås i browsere, såsom netbank og andre offentlige tjenester. Her er det også en fordel, hvis man kan tilslutte en USB-stick, så kan let og hurtigt kan flytte indhold.

Til sidst, men ikke mindst, så skal man kunne tilslutte et tastatur, mus og/eller en stylus pen. Det er hverken behageligt eller særligt hurtigt at taste på tablettens skærm. Flere tablets kommer med tastatur-covers som tilbehør, men man kan også tilslutte eget tastatur. Musen er for mange også et uundværligt værktøj til arbejdet. En bluetooth mus kan let tilsluttes en tablet. Pennen, eller en stylus, giver også rigtig god mening. Man behøver ikke tegne for at kunne bruge den, for den er også god til navigering rundt i brugerfladen.

Skal en tablet erstatte den bærbare, så anbefaler vi nogle af topmodellerne fra Apple, Samsung, Microsoft og Huawei. Her er masser af tilbehør, kræfter til opgaverne og funktionalitet.

Se også: Find og sammenlign priser på tablets

Erstat din computer med disse tablets

Herunder et overblik over tablets, som vi mener bedst kan erstatte en bærbare computer:

Apple iPad Pro

iPad Pro fås i størrelserne 11 og 12,9 tommer. Man kan få helt op til 1 TB lagerplads og den kan udstyres med en 4G-forbindelse, så der altid er internetadgang. Den har USB-C indgang, hvor der kan tilsluttes kortlæser og der er masser af tilbehør til, men man kan også benytte eget tastatur og mus. Prisen for Apple iPad Pro starter ved 6.800 kroner.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Læs også: Ny iPad Pro med support for trackpad lanceret

Microsoft Surface Go 2

Surface Go er Microsofts svar på en billig Surface-tablet, som stadig tilbyder Windows 10-platformen. Den har mange af de samme tilslutningsmuligheder, som Pro-modellen, dog med langt svagere hardware. Skærmen er her på 10,5 tommer. Prisen på Microsoft Surface Go starter ved 3.500 kroner, som kun er for 64 GB lagerplads. Vi anbefaler minimum 128 GB-versionen.

Surface Go 2
Surface Go 2

Læs også: Microsoft klar med ny Surface-familie

Microsoft Surface Pro 7

En lækker tablet på 775 gram og med Intel Core I-processorer. Den kommer med Windows 10, har både USB-C og A, jacksik og MicroSDXC-kortlæser. Skærmen er på 12,3 tommer og den kommer med masser af forskelligt udstyr. Prisen for Microsoft Surface Pro 7 starter ved omkring 6.000 kroner.

Surface Pro 7
Surface Pro 7

Samsung Galaxy Tab S6

Galaxy Tab S6 er Samsungs premium tablet og en direkte konkurrent til Apple iPad Pro. Den kommer med dens egen S Pen og der kan tilkøbes tastatur og andet tilbehør. Den er også USB-C og kan købes i en 4G-version. Skærmen er på 10,2 tommer og prisen for Samsung Galaxy Tab S6 starter ved 4.800 kroner.

Samsung Galaxy Tab S6
Samsung Galaxy Tab S6

Læs også: Samsung Galaxy Tab S6 er officiel

Huawei MatePad Pro

MatePad Pro er Huaweis bud på en high-end tablet. Her er masser af hestekræfter og funktioner. Den kommer med en 10,8 tommer skærm og vejer kun 460 gram. Den er også med USB-C og har mulighed for 4G i en lidt dyrere udgave. Der mangler Googles tjenester og appbuttik, så har man brug for specifikke apps, så skal man ty til tredjeparts appbutikker. De fleste har dog ikke brug for mange apps på en tablet. Prisen på Huawei MatePad Pro starter ved 4.499 kroner. Er man hurtig får man både tastatur og pen med i prisen – tilbuddet slutter den 28. juni.

Læs også: Test af Huawei MatePad Pro – Android-tablet med overskud

Huawei MatePad Pro test
Huawei MatePad Pro

Efterfølgende nyt om temaet

Interessen for emnet tog ikke slut. Daniel Søgaard Hald fulgte op på sagen. 22/6/2020 fortsatte vi fortællingen med et indlæg med tematikken WWDC 2020: Hvad forventes til det store Apple event?Klik her for at læse artiklen.. Tematikken er fortsat aktuel. Klik her for de sidste nyheder..