Nu kommer de billige elbiler

I et forsøg på at vende den faldende efterspørgsel på elbiler vil europæiske bilproducenter lancere en overflod af billige elbiler til under 200.000 kroner, spår lobbygruppe.

Nu kommer de billige elbiler

Elbiler kan nå en markedsandel på helt op til 24 procent i Europa næste år, når Europas bilproducenter begynder at lancere billigere modeller for at vende nedgangen i efterspørgslen på elbiler. Sådan lyder analysen fra den europæiske lobbygruppe Transport & Environment.

Der er en ”overflod af nye, billigere modeller” på vej, lyder det fra Lucien Mathieu, der er direktør for biler hos T&E.

Gruppen forventer ”hurtig vækst” i salget af elbiler. I perioden januar til juli udgør elbiler 12,5 procent af alle indregistrerede biler i EU. En markedsandel på op til 24 procent vil derfor være en enorm udvikling.

Se også: Se priser og specifikationer på Danmarks billigste elbiler

Mindst syv billige elbiler på vej

Europæiske bilproducenter kæmper for tiden med en kraftig nedgang i efterspørgslen på elbiler. Det skyldes dels at flere lande har reduceret incitamenterne til køb af elbiler og dels at mange flere konkurrencedygtige elbiler fra kinesiske bilproducenter, som ifølge EU har fået ulovlig statsstøtte af Kina.

Volkswagen overvejer for første gang i sin historie at lukke fabrikker i Tyskland, mens Renault har advaret om, at bilproducenterne vil få milliardbøder, hvis de ikke lever op til EU’s ambitiøse klimamål.

Ifølge T&E bør producenterne holde fast i deres planer om at sende billigere elbiler på markedet. I løbet af 2024 og 2025 kommer der syv nye elbilmodeller til under 25.000 euro eller 200.000 kroner, herunder Renault 5 og Citroën e-C3. Software har forsinket sidstnævnte elbil, som først kommer næste år.

Se også: Sammenlign billige elektriske bybiler med hinanden

Billige elbiler har været længe undervejs

Billige elbiler har ladet vente på sig i mange år, primært på grund af høje priser på batteripakkerne, som er den dyreste komponent i elbilerne.

Bilproducenterne har i lang tid fokuseret på premium-segmentet for at sikre en indtjening, mens begrænset ladeinfrastruktur også har hæmmet udviklingen.

Med billige elbiler som Citroën e-C3 og Renault 5 sker der dog endelig noget. Vi kan forvente mange flere billige elbiler i de kommende år, i takt med at batteriteknologien forbedres og bliver billigere, hvilket vil gøre elbiler mere tilgængelige for flere. Se alle kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026.

Vi anbefaler:
Test og anmeldelser af elektriske bybiler
Hvilke elbiler er Bedst i Test?
Kommende elektriske bybiler i 2024, 2025 og 2026