Apple iPhone SE – når småt er godt [TEST]

Anmeldelse: Apple iPhone SE er den mindste og billigste iPhone i lang tid - men den skal nok blive et stort hit.

Apple iPhone SE – når småt er godt [TEST]

Mange begræd Apples nye retning dengang selskabet introducerede iPhone 6-serien. Telefonerne fejlede intet, men de frastjal hvad mange brugere menet hvad en af iPhonens største styrker – det lille fikse format med en fire tommer skærm.

At det kompakte format fortsat er populært kan stadig ses i dag, hvor Apple efterhånden aldrende iPhone 5S, stadig figurerer i top 5 over mest eftertragtede smartphones.

Det marked tilgodeser Apple nu, med en opdatering til hvad der nu ser ud til at blive et af de længstlevende design i smartphone-verdenen nogensinde.

Til formålet har Apple skabt et lille muskelbundt af en mobil: iPhone SE.

Se også: Apple iPhone SE til test – første kig [WEB-TV]

iPhone SE
Apple iPhone SE kommer i fire farver

Specifikationer Apple iPhone SE

Mål: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 113 gram
Skærm: 4,0” 1136 x 640 pixels, 326 PPI
Ydelse: Apple A9 Dual-core, 1,85 Ghz, 2GB RAM, PowerVR GT7600 grafik
Batteri: 1.642 mAh
Kamera: 12 MP, f/2,2 optik med OIS, 4K video, 240 fps HD-slowmotion, 1.2MP frontkamera
Software: iOS 9.3
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat 6.
Øvrigt: ingen 3D-Touch
Lager: 16 eller 64 GB
Farver: Sølv, guld, rosegold og space grey.
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Apple iPhone SE test
Apple iPhone SE (øverst) og iPhone 5S er fuldstændig ens. Foto: Mobilsiden.dk

Intet nyt på designfronten

Så snart pakken til iPhone SE åbnes op vil du ikke bemærke noget nyt. iPhone SE og den ældre iPhone 5S ligner hinanden på en prik – med undtagelse af den nye rosaguld-variant.

Selv ved et grundigt nærstudie, er der absolut intet der røber, at her er der tale om en ny iPhone. Udefra set er SE identisk med iPhone 5S, som igen er identisk med den 3½ år gamle iPhone 5.

Læs også: Første bøjetest af iPhone SE – ikke lige så stærk som 6S

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. iPhone SE er nemlig fortsat en nydelig smartphone. Forarbejdningen af materialerne er stadig fornem, med sine skarpt optrukne kanter, der flatterende fanger lyset og giver et godt greb.

Hvorvidt designet falder i din smag, kommer altså an på hvorvidt du kan forlige dig med at have en mobil med et pænt, men konservativt, ydre der ikke har ændret sig i flere år.

Apple iPhone SE test
iPhone SE er langt mere kantet end iPhone 6 og 6S. Foto: Mobilsiden.dk

Fiks størrelse

Hvad du til gengæld får i iPhone SE, er den mindste og letteste mobil med kræfter som i en topmobil. Og det er et marked som i dag kun serviceres af Apple og Sony.

Uanset hvor store dine hænder måtte være, er alt inden for fingrenes aktionsradius. At betjene denne mobil med en hånd er en fornøjelse, især fordi iOS på flere måder fortsat er tunet til mindre skærme.

Se også: Nu kan du forudbestille iPhone SE i Danmark

På et enkelt punkt kan iPhone SE dog ikke helt løbe fra sin alder: power-knappens placering på toppen er markedet gået bort fra for længst – men i iPhone SE findes den uheldige ergonomiske detalje altså stadigt.

Bunden er fortsat domineret af to højtalergriller, hvor kun en enkel højtaler gemmer sig bag. Den spiller nogenlunde størrelsen taget i betragtning, men forstummer ofte, for den bliver let skærmet af håndfladerne når du spiller spil eller ser film.

Apple iPhone SE test
Apple iPhone SE har kun 4 tommer skærm. Foto: Mobilsiden.dk

En retro-skærm

Al betjening foregår på et lille 4 tommers display med en opløsning på 640 x 1136 pixels. Apple kalder det selv for ’retina’ – en opløsning der er så høj at dine øjne ikke kan skelne de enkelte pixels.

Apple overdriver lidt her, for selvom mit syn ikke er det bedste, kan jeg nu godt skimte de enkelte subpixels.

Og fordi skærmen er så meget mindre end i dagens smartphones, har jeg tendens til at føre iPhone SE tættere på, for at få fyldt mere af synsfeltet med iPhonens indhold. Det gør kun de enkelte subpixels tydligere, et lidt skarpere display have derfor ikke været af vejen her.

Se også: Sammenligning: iPhone SE vs iPhone 6s og iPhone 5s

Set i forhold til iPhone 5S er kontrast og lysstyrke stort set uændrede, og det placer den fortsat i den gode ende af mobilskærme, der er til at læse og betjene selv i fuldt dagslys.

Farverne er dog ikke nær så rige som i Apples nyere iPhone 6 og 6S, hvilket skuffer lidt. Der er dog fremgang at spore i forhold iPhone 5S som dengang var for blålig i farverne.

Apples 3D-Touch funktion er desværre heller ikke at finde i SE. Det ærgrer lidt, og iPhone SE-køberne vil føle sig forbigået her. Også iPhone 6S-køberne må også ærgre sig lidt over, at funktionen ikke får bredere udbredelse, så flere apps bliver designet til deres trykfølsomme displays.

Apple iPhone SE test
iPhone SE ligner sin forgænger i brug. Foto: Mobilsiden.dk

Apples hurtigste iPhone nogensinde

Der har indtil videre ikke været meget nyt at spore i iPhone SE, men bevæger vi os væk fra det ydre og i stedet dykker ned i maskinrummet, er iPhone SE en helt anden størrelse.
A9-processoren der driver iPhone SE frem, er nemlig to generationer nyere. Og kraftoverskuddet er bestemt til stede.

I samtlige testprogrammer klarer SE sig mellem to og tre gange bedre end iPhone 5S. I praksis omsættes de muskuløse benchmarksresultater til en gnidningsfri oplevelse uanset hvad du foretager dig på mobilen.

Det lille display har færre pixels, og SE distancerer derfor sin storebrødre der har langt flere pixels at rendere når der spilles spil. Og det gør faktisk iPhone SE til Apples hurtigste mobil nogensinde.

Læs også: Apple iPhone SE – de tekniske specifikationer

Når det er sagt, foretrækker jeg klart storebror 6S og 6S Plus, når et slag X-COM eller Real Racing 3 skal spilles, for mere skærmareal er i praksis bedre end en lille teoretisk fordel.

Hvad der dog imponerer mest i iPhone SE er batteriet. Det er mikroskopisk, med en kapacitet på bare 1.640 mAh – nærmest det halve af hvad du finder i Samsung Galaxy S7. Overraskelsen kommer dog, når man oplever hvor meget liv Apple formår at klemme ud af det lille batteri.

Generelt kan du regne med halvandet døgns almindeligt brug med iPhone SE – en bedrift i en mobil der er så lille. Er du meget aktiv på mobilen, og har du f.eks. et Apple Watch sluttet til telefonen, kan iPhone SE dog ikke løbe fra, at batteriet er småt og du vil skulle finde en stikkontakt når døgnet er omme.

Opladningen foregår nogenlunde tjept – en times opladning giver 62% strøm mens den fulde optankning kræver næsten to timer. Du kan dog barbere en femtedel af ventetiden ved at benytte dig af den større iPhone oplader.

På netværksfronten er iPhone SE også overhalet. Nu understøttes LTE Cat 6. netværk, hvilket giver teoretiske overførselshastigheder på 300 mbps. iPhone SE synes også at være styrket på antennen, den sluttet sig nu konsekvent 4G-netværket – også indendørs, men i mobilsiden.dks svært tilgængelige kælder, ryger hastighederne dog ned til 3G-niveau.

Apple iPhone SE test
Foto: Mobilsiden.dk

Får ikke alle de nyeste features

Med iPhone SE følger Apples nyeste version af iOS, som nu hedder 9.3. Da Apple introducerede iPhone 6 og 6 Plus medfulgte funktioner som ’reachability’ der gjorde det nemmere at nå tingene med en hånd. Dem er der ikke behov for, med den mindre skærm, og funktionen er nu sløjfet.

iPhone SE arver dog muligheden for ’Live’-fotos, hvor en lille videosekvens optages før og efter, hvilket skaber liv i fotogalleriet. En anden, mindre synlig, feature der arves er NFC der tillader mobilbetalinger via Apple Pay – denne er dog ikke kommet til landet endnu.

Generelt synes iOS 9 som værende et glimrende match til den lille skærmstørrelse, hvilket dybest set også giver mening da sidste store designoverhaling, iOS 7, havde rødder i de små skærmstørrelser.

En anden generel betragtning er, at det lille skærmformat karambolerer med hvad resten af verdenen foretager sig. Hjemmesider bliver i stigende grad optimeret til større mobilskærme, og det betyder at jeg gentagne gange har måttet tippe telefonen sidelæns for at få det hele med.

Se også: iPhone SE og iPad Pro-event: Her er alle nyhederne

Apple iPhone SE test
Kameraet i iPhone SE er ligeså godt som i iPhone 6S – og så rager det ikke ud. Foto: Mobilsiden.dk

Klassens bedste kamera

Apple har længe mestret kameradisciplinen i deres iPhones, og iPhone SE er ingen undtagelse.

På papiret ligner den dog ikke markedets mest avancerede mobilkameraer. Opløsningen på 12 megapixel befinder sig i midterfeltet, mens åbningen på f/2,2 lukker mindre lys ind end hvad Samsung, Sony og HTC byder på.

Alligevel klarer iPhone SE sig blandt de bedste på markedet. Farver, fokusering, kontrast og detaljer er eksemplariske, funktioner som HDR og 4K er velimplementerede og iPhone SE synes altid at hive gode resultater hjem.

Eneste større svaghed opleves under mørke forhold, hvor en optisk billedstabilisering savnes. Her løfter dagens bedste bud fra Samsung og LG over den lille iPhone.

Læs også: Apple iPhone SE – en kraftig mini-iPhone

Apple iPhone SE testfoto
Apple iPhone SE hiver godt med detaljer og farver hjem, til trods for gråvejr. Foto: Mobilsiden.dk

Den rå motorkraft i maskinrummet er også veludnyttet i Apples iPhone SE’s kamera.

Panoramaer sammenstykkes til kæmpemæssige værker på over 60 megapixels, tiden kan nærmest fryses med 240 fps slow-mo, mens 4K-videoer kan redigeres, filtres og deles fra den bette skærm.

iPhone SE har dog et andet kamera, frontkameraet, og det er desværre ikke opdateret i denne omgang. Du må derfor nøjes med 1,2 megapixels til dine selfies, hvilket rækker til video- og snapchat samt Facebook, men begrænser mulighederne for yderlige redigering og udfoldelserne i mørke omgivelser.

Apple iPhone SE test
Designet er ikke nyt i iPhone SE – men der er alligvel en del nyt at skrive hjem om i SE. Foto: Mobilsiden.dk

Et lille vidunder

Apples nyeste smartphone, vil givetvis skille vandende, for den leverer noget som kun en del af mobilmarkedet efterlyser: topperformance i et mikrokabinet.

Denne, i sidste ende slet ikke så lille, niche regeres nu af Apple med iPhone SE – og som en lille overraskelse er prisen uhørt skarp for et Apple-produkt.

iPhone SE risikerer dog at skuffe dem der higer efter det nyeste indenfor design og funktioner – men den vil blive taget imod med kyshånd af dem, der ønsker en lille og fiks smartphone.

Se også: Galaxy S7 mini bliver Samsungs svar på iPhone SE

Startprisen lyder på lige over 3.600 kroner for den mindste 16 GB variant – lagerpladsen vil givetvis være i underkanten for entusiasterne, som bør søge mod den 900 kroner dyrere 64GB version.

Kombinationen af stærk ydelse og en ligeså stærk pris er altid en vinder. Apple iPhone SE løber derfor med nær topkarakter: 5½ stjerner.

Få den bedste pris på iPhone SE her

Fordele:

  • Tårnhøj ydelse
  • Ekstremt kompakt størrelse
  • Veldrejet metalkabinet
  • Glimrende kamera

Ulemper:

  • Uændret design
  • 4” display for småt for nogle

2 smartphones du også bør overveje

Sony Xperia Z5 Compact
Sony er den eneste anden mobilproducent der beskæftiger sig med topmobiler i kompaktklassen. Sidste bud fra det japanske selskab er Z5 Compact. Den er vandtæt, højtydende, men er ikke nær så kompakt og raffineret som iPhone SE.

Men den er det eneste alternativ, og prisen er faldet en del siden lanceringen i efteråret.

Læs testen.
Få den bedste pris her.

Apple iPhone 6
Efterlyser du en iPhone til en relativ lav pris, er iPhone 6 værd at se nærmere på, for den er nu næsten nede i samme prisleje som iPhone SE.

Den er ikke nær så kvik som den lille hurtigløber, men tilbyder et større display og et mere ergonomisk design end den lille SE’er.

Læs testen.
Få den bedste pris her.