Google Nexus 7 – din næste tablet? (produkttest)

TEST: Nexus 7 fra Asus og Google, er en virkelig god Android tablet, men den lider af mangel på gode applikationer.

Google Nexus 7 – din næste tablet? (produkttest)

Jeg har efterhånden testet bunkevis af Android-tablets, og kun meget få af dem, er reelt værd at bruge penge på. Samsung har stået for mange interessante forsøg, og her må Galaxy Note 10.1 siges at være deres hidtil bedste.

Test: Samsung Galaxy Note 10.1


Web-TV: Mere om Samsung Galaxy Note 10.1

Nu har Asus og Google så lanceret Nexus 7, der som Motorola Xoom i sommeren 2011, kommer med Googles rene Android-oplevelse, i dette tilfælde er der tale om Android 4.1.1 (Jelly Bean).

Brugeroplevelsen på Nexus 7 er væsentligt bedre, end på de tablets med Android der florerer rundt i markedet. Og når det nu stadig er et problem for Android-systemet, at tablet-baserede applikationer er en mangelvare, på linje med rent drikkevand i u-lande, så er det yderst fornuftigt at holde skærmstørrelsen nede på syv tommer.

Med denne størrelse, og en opløsning på 1280 x 800 pixels, fremstilles problemet mindre tydeligt, end når skærmen er 10 tommer stor. Desuden giver det en fordel for Asus/Google, at komme med en tablet, der ikke umiddelbart ligner en iPad på størrelsen. En ny målgruppe er altså i sigte.

Asus, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Meget effektiv

Da Google lancerede Android Jelly Bean bekendtgjorde de, at nu skal Android være flydende, hvilket de bestemt har opnået på de enheder, der indtil nu er tilgængelige med denne version.

 – Gingerbread stadig i front på Android

Nexus 7 er ingen undtagelse. Brugerinterfacet er lækkert, blødt og smooooth, både når der skiftes mellem skærmene på forsiden, samt når man tilgår applikationer der senest har været åbne.

Det tunge og trælse der har præget Android-tablets, er væk på Nexus 7. Dette gælder også i galleriet hvor oplevelsen af fotos er virkelig god.

I øvrigt har Nexus 7 kun kamera på fronten (til videosamtaler). Så billeder skal komme andre steder fra, end enheden selv. Kameraets opløsning er på 1,2 megapixels, og videosamtaler via Skype ser rigtigt godt ud.

Asus, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Små problemer på nettet

Desværre har Google stadig lidt udviklingsarbejde at gøre i internetdelen. Chrome er nu den browser som Android er født med, og det er på de fleste punkter, et fremragende valg – særligt hvis man benytter Chrome på computeren. Væk er Adobe Flash og de problemer at dette skabte for brugeroplevelsen.

 – I dag dør Adobe Flash på Android

Åbne faner kan med få tryk overføres til enheden, så det er muligt, at forsætte læsning på sin tablet, hvis man er nødt til at forlade computeren.

Desværre er resultatet på Nexus 7 ikke nær så overbevisende og lækkert, som tilfældet er i den generelle brugerflade. I det daglige bliver det en vane, at grafikken hopper lidt når der scrolles på sites, men det er synd Google og Asus ikke har været mere opmærksomme her, da det trækker oplevelsen af et ellers godt produkt ned.

Til gengæld er skærmtastaturet virkelig godt både i landscape og portrait mode. Det reagerer præcist og har de danske karakterer æøå.

Asus, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Flot skærm – men ikke overvældende

Der sidder ikke en Super AMOLED-altmuligt skærm i Nexus 7 med et syv-tommer IPS TFT display. Skærmen er ikke overvældende, men bestemt flot og fornuftig. Betragtningsvinklen på 178 grader er også helt godkendt.

Jeg synes ikke det er en skærm, man bliver træt af at kigge på, og man skuffes heller ikke fælt, som på de helt billige supermarkeds Android-tablets.

 – Advarsel: Pas på de falske Android-tablets

En af årsager til, at der er sparet på skærmtypen, er naturligvis hensynet til produktets samlede pris.

Asus, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Godt kompakt design

Nexus 7 er på ingen måde designet i premium materialer, men det er bestemt set værre, meget værre.

Bagsiden er ikke spejl blank, hvilket betyder et godt greb om enheden, der vejer 340 gram og måler 198,5 x 120 x 10,45 mm., og med lidt god vilje passer den i inderlommen på en blazerjakke, om end man bliver noget tung i den ene side.

Jeg synes, også designerne her har ramt et fint kompromis mellem materialer og produktets pris.

Asus, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Den har kræfter nok

Det er en Nvidia Tegra 3 processor på 1,3 GHz (quad-core) og en 12-kerners Nvidia grafikprocessor, der trækker Nexus 7.

Alt i alt betyder det at man, som bruger, ikke oplever mangel på kræfter.

Så uanset om du vil spille store spil, se video eller være på nettet, er der overskud i maskinen, til opgaverne den bliver stillet.

Applikationer, Asus, Google Play, Nexus 7, Tablet
Nexus 7. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Værd at købe?

Ja. Det er den bestemt. Hvis man vil have en Android-baseret tabletcomputer, og kan nøjes med syv tommer skærm, bør Google Nexus 7 by ASUS være førstevalget, set i forhold til udvalget på markedet netop nu.

Samsung Galaxy Tab 2 fås også i en syv-tommer version, men denne er slet ikke på niveau med Asus og Googles produkt.

Battertiden er vanskelig at fastsætte, da man ikke benytter en tablet på samme måde som en mobil, men efter min opfattelse, er Nexus 7 ganske strømøkonomisk.

Nexus 7 er prissat aggressivt og 16 GB versionen, der desuden ikke kan udvides med mere hukommelse, kan ifølge Mobilpriser.dk købes til omkring 2.000 kroner, hvilket er en skarp pris, som konkurrenterne bør lære af.

 – TDC: iPad-konkurrenterne skal overveje deres priser

Det er ikke en tablet til topkarakter, eller en ”iPad-killer”. Årsagen er, efter min mening, den sædvanlige mangel på tablet-baserede applikationer, der betyder, at Android-tablets, blot ender med at være forstørrede smartphones.

Du skal også være opmærksom på, at Nexus 7 er en ren WiFi-enhed, der ikke har mulighed for at gå på det mobile internet.

Nexus 7 ender på fire ud af seks stjerner. Det er dog en Android-tablet, jeg godt kan anbefale dig at købe, hvis du ved hvad du køber.

Det er særligt økosystemet der trækker karakteren ned.

Web-TV: Se testen af Nexus 7

PLUS

+ God størrelse og fin skærm
+ Hurtig og virkelig flydende
+ Fin strømtid og god pris

MINUS

– Der mangler applikationer
– Ikke første klasses materialevalg
– Ingen hukommelsesudvidelse