Huawei P9 Lite mini – styr på det nødvendige [TEST]

Huawei beviser med deres P9 Lite mini, at en billig smartphone ikke behøver at være uduelig.

Huawei P9 Lite mini – styr på det nødvendige [TEST]

Kinesiske Huawei har efterhånden en lang tradition for at skabe billige smartphone med masser af valuta for skillingen.

Seneste budgetkriger fra selskabet, Huawei P9 Lite mini, satser også på at levere meget mobil for få penge. Vi ser derfor på hvor meget smartphone man reelt får i 2017 til omkring et tusinde kroner.

Se også:  Huawei P9 Lite – Endnu en prisstærk mobil [TEST]

Huawei P9 Lite mini
P9 Lite minis design minder om noget, man har set før. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Huawei P9 lite mini (Y6 Pro)

Mål: 143,5 x 71 x 8,1 mm, 145 gram
Skærm: 5,0″ IPS (1.280 x 720 pixels), 294 PPI
Processor: Snapdragon 425 (quad-core op til 1,4GHz, Adreno 308 grafik)
Lagerplads: 16 GB + micro-SD
RAM: 2 GB
Kamera: 13MP
Frontkamera: 5 MP, f/2,4 optik
Batteri: 3.020 mAh, micro-USB
Netværk: 2G/3G/4G Cat 6 LTE
Styresystem: Android 7.0 Oreo, EMUI 5.1
Farver: Fås i sølv, sort eller guld
Andet: Fingeraftrykslæser, Dual SIM
Pris: få den bedste pris på mobilpriser.dk

Huawei P9 Lite mini
P9 Lite mini kommer i en god håndterlig størrelse. Foto: Mobilsiden.dk

Det er fristende at drage paralleller til Apples iPhones når P9 Lite mini skal beskrives. I den testede variant i sølv med hvid front, ligner den såmænd også iPhone 6 og 7 en hel del.

Kommer du tættere på, er forskellene dog tydelige. Den fysiske Home-knap findes ikke her, i stedet er det det en software-knap du får, mens fingeraftrykslæseren er flyttet til bagsiden.

Når man holder om P9 Lite mini, bemærker man også hurtigt, at materialerne ikke er så adelige som iPhone-forbilledet. Knapperne er tydeligvis noget billigt plast, mens bagsiden er af metal, men af den allertyndest tænkelige slags. I samme prisklasse er Nokias 3’er og 5’er begge meget lækrere telefoner at holde om.

Læs også:  Sammenligning: Huawei P9 Lite vs. P10 Lite

Huawei P9 Lite mini
Displayet på P9 Lite mini fungerer fint. Foto: Mobilsiden.dk

Godkendt display, højtaler dumper

På displayfronten, kan P9 mini heller ikke løbe fra, at den er skabt til at være billig. Displayet på fem tommer med HD opløsning funkler ikke ligefrem med sine relativt lave opløsning og middelmådige lysstyrke.

Rimelige farver, kontrast og skarphed gør dog at det forbliver ganske brugbart i hverdagen.

Meget bedre bliver indtrykket ikke, når der sættes lyd til ens videoer, for den enlige højtaler i bunden har svært ved at spille både højt og tydeligt – og så er bassen nærmest ikke eksisterende.

Lyden er generelt så skuffende at man han hurtigt vælger at slå over til de medfølgende høretelefoner. Disse spiller heller ikke fantastisk, men de skurer da i det mindste ikke i ørene.

Se også:  Huawei P10 Lite – Sikkert håndværk [TEST]

Huawei P9 Lite mini
Foto: Mobilsiden.dk

Rimelig ydelse

Selvom det er en budgetmobil der her er tale om, har Huawei givet P9 Lite mini tilstrækkelig med motorkraft til, at dag-til-dag oplevelsen bliver tilfredsstillende.
En lille Qualcomm 425 quad-core processor driver Android 7.0 frem her og 2GB RAM sørger for, at den ikke taber pusten i hverdagen.

Det er selvfølgeligt ikke nogen racermaskine det her, derfor skal du ikke regne med at køre de nyeste spil uden tænkepauser. Men det rækker til lidt adspredelse i Facebook eller Candy Crush uden at den brænder sammen. Selv spil som Pokemon Go eller Real Racing 3 fungerede uden vilde ventetider.

Det er også velset at her er 16GB lagerplads ombord her – 8GB er bare for lidt i 2017, selv i en uhyre billig smartphone. Disse kan samtidig udvides via et micro-SD kort.

Læs også:  Huawei Honor V10 – Topmobil til skarp pris

Batteriet på 3.000 mAh er også større end hvad man kan håbe på i denne klasse, og det giver den en ganske god driftstid på omkring et halvandet døgn. Den medfølgende oplader byder her kun på 5W, hvilket gør pitstopet ved stikkontakten til en langsommelige affære på næsten tre timer.

Netværksmæssigt er P9 Lite mini ganske velforbundet – ligesom mange af sine Huawei-kolleger. Den kobler sig generelt godt til de hurtigste 4G-bølger og slipper sjældent sit greb. Selv når der tys til det sløvere 3G netværk eller når der tales er det en god, trofast forbindelse man får her.

Huawei P9 Lite mini
Foto: Mobilsiden.dk

Huawei software på godt og ondt

Kinesiske Huawei har også skellet til Apple og deres iOS når deres EMUI 5 interface er blevet til. Den er godt nok bygget ovenpå Android 7.0, men mange detaljer gør, at telefonen bliver iPhone-agtig i brug.

Eksempelvis er her ingen app-bakke, men kun en stribe hjemmeskærme som ens apps kan bredde sig over. En spotlight-lignende søgefunktion er også ombord og indstillingsmenuen ligner også noget som Apple kunne have fundet på.

Android er dog ualmindeligt smidigt som smartphone-styresystem, hvorfor der er rig mulighed for at tilpasse looket på interfacet, eksempelvis med Nova Launcher eller Microsofts ditto. Selv Huawei lægger op til brugertilpasning med en rig palette af temaer at vælge imellem.

Se også:   Huawei Mate 10 Lite forsalg starter i dag

Huawei P9 Lite mini
Kameraet i P9 Lite mini er nok dens største svaghed. Foto: Mobilsiden.dk

Et budgetkamera

Huawei P9 Lite mini er billig, men det synes jeg ikke rigtig har kunnet bemærkes igennem testperioden (ud over lyden fra de skingre højtalere). Men når det kommer til fotokvaliteten, bliver det pludseligt tydeligt, at her er sparet.

I dagslys er farverne som regel fine nok, men en begrænset dynamik gør at højlys brænder ud mens skygger bliver alt for mørke – selv med HDR-funktionen slået til.

De 13 megapixels leveres heller ikke rigtig her, for billedet bliver hurtigt mudret i kanterne på grund af en uskarp optik.

Helt slemt bliver det i mørke, hvor resultaterne generelt er underbelyste og man derfor ikke kan se noget.

Se også:  Huawei: Disse mobiler får Android 8.0 Oreo først

Videoerne er ikke meget bedre. Opløsningen er rimelig, men uden hverken optisk eker dgital stabilisering ombord bliver det hele hurtigt meget rystet.

Selfiekameraet er faktisk det kamera, der leverer resultater over gennemsnittet her, med gode farve og live-retouchering af en selv.

Huawei P9 Lite mini
Foto: Mobilsiden.dk

Fornuftig begyndertelefon

Det er sværere at udvikle en budgetmobil end man skulle tro, der skal skæres hjørner, og det skal gøres de rigtige steder, så det ikke går ud over brugeroplevelsen.

Den øvelse har Huawei haft delvist held med i P9 Lite mini. Den er kvik nok, batteriet holder længe og softwaren er brugbar. Kameraet er bare ikke helt godt nok til, at man ikke begynder at se sig om efter alternativer såsom Moto G5 eller Nokia 5.

Vi slutter derfor på 4½ stjerner for en ganske anvendelig telefon, som nok skal glæde nye smartphone-brugere. De vil nok begynde at se sig om efter en mobil med et bedre kamera på sigt.

Fordele:

 • Fornuftig ydelse
 • 16GB lager og 2GB RAM
 • Godt batteri
 • Fingeraftrykslæser
 • God antenne
 • Lav pris

Ulemper:

 • Sløjt kamera
 • Dårlig lyd
 • Uinspireret design
 

Seneste nyt om temaet

Som sagen vendes og drejes, kommer der nye vinkler om emnet. mobilsiden kørte videre med bolden. Allerede d. 29/11/2017 bragte vi nyt i sagen med et indlæg om ASUS afslører første ZenFone-mobil med 18:9-skærm – Den videre beretning kan læses her. Seneste nyt om temaet kan du finde her.