Nokia Lumia 820 – ikke så lille som forventet (mobiltest)

TEST: Lumia 820 er ikke så lille som du tror og ikke så god som topmodellen Lumia 920. Læs testen her.

Nokia Lumia 820 – ikke så lille som forventet (mobiltest)

Nokia Lumia 820 er lillebroderen til topmodellen Lumia 920, men 820’eren er slet ikke så lille som jeg forventede.

Når størrelsen er vigtig er et fordi, jeg har mødt rigtig mange, som synes Lumia 920 er kæmpestor og tung. Derfor syntes det naturligt at overveje Lumia 820.

Problemet er blot, at denne vejer 160 gram – altså 25 gram mindre end topmodellen. Desværre stiger vægten til 173 gram, hvis man køber det cover, der gør trådløs opladning muligt – altså ikke meget lagt fra de 185 gram Lumia 920 vejer.

 – Nokia Lumia 820 tager 15 gram på med trådløs opladning

Når jeg har produkterne ved siden af hinanden, er det også pludselig tydeligt, at der heller ikke her er nævneværdig forskel, med undtagelse af, at Lumia 920 er lidt længere – cirka 6 millimeter.

Nokia Lumia 820, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820. (Foto: Mobilsiden.dk).

Ser billig ud

Nokia Lumia 820 imponerer ikke designmæssigt.

Jeg synes det er underligt, at når Nokia vinder designpriser for Lumia 800, hvorfor de så ikke formår at holde bedre fat i de designlinjer, der har skabt dem så meget positiv omtale.

 – Nokia vinder designpris for Lumia

820’eren virker plastikagtig på den kedelige, billige og plastikagtige måde, særligt det højglanspolerede originalcover, er helt fælt. Så efter min vurdering, er det altså ikke på grund af designet, at valget skal falde på denne telefon.

Lidt – men kun lidt, mindre skærm

Skærmen er på 4,3 tommer, altså 0,2 tommer mindre end Lumia 920. På ingen måde er det en forskel du bemærker. Heller ikke opløsningen på 480 x 800 pixels og mindre PPI-tal gør den store forskel.

Naturligvis er der bedre opløsning hvis man er oppe på 768 x 1280 pixels, men i dagligdagen er det ikke noget man lægger ret meget mærke til.

Lumia 920 har IPS LCD skærm mens vi på 820’eren finder en AMOLED-type. Begge telefoner har ClearBlack-display der gør synlighed i sollys bedre. Desuden kan Lumia 820 ligeledes betjenes med handsker.

Nokia Lumia 820, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820. (Foto: Mobilsiden.dk).

Mere af det samme

Hvis du kender Windows Phone 8 systemet, er du hjemmevandt i Lumia 820. Det er stadig det velkendte system med fliser, kendt som ”tiles”, samt let og logisk betjening. Men stadig med det ”men”, at app-udvalget forsat er en udfordring – man lærer dog at klare sig i dagligdagen.

Jeg har i testperioden bemærket, at der er lidt flere features i den Windows Phone-version jeg fik med Lumia 820, end tilfældet er på Lumia 920. F.eks. muligheden for at sende et SMS-svar som afvisning af indgående opkald – en feature, der underligt nok ikke kommer frem på alle dem der ringer.

Det er min forventning, at når Nokia opdaterer Lumia 920, så vil produkterne blive helt ens, funktionsmæssigt.

Dårligere kamera

Kameraet er 8 megapixels (VGA på fronten) men selvom Lumia 920 har samme opløsning, er de to kameraer ikke ens.

Billederne er ringere fra Lumia 820, men dog ikke ubrugelige. Du skal altså ikke forvente billeder der skaber åndenød hos dig – omvendt heller ikke det modsatte 

Som på andre Windows Phone 8 telefoner kan kameraet aktiveres ved at holde kameraknappen nede et lille stykke tid. Der er også indbygget mini-redigeringsfunktioner i galleridelen, og der kan hentes flere fototools fra Windows Phone Store.

Du kan bedømme billederne herunder.

Billeder taget med Lumia 820

4G over hele linjen

Hastigheden når det kommer til internettet er ikke helt overbevisende. 4G (virker på alle operatører med 4G) fungerer, men jeg fornemmer problemer med den rå hastighed. Det virker som om, at telefonen ikke får rigtigt fat i, eller forbindelse til netværket.

Når jeg tvinger telefonen ned på 3G kan jeg kun måle omkring 1 mbit/s download, mens en iPhone 5 jeg har brugt til reference, giver mig langt over 10 mbit/s. På 4G opnår jeg typisk kun omkring 14 mbit/s.

Konklusionen må være, at der er ”et eller andet”. Det er bare svært at finde ud af, præcist hvor problemet ligger. På trådløst netværk, eller ved internetdeling af 4G-forbindelsen, har jeg derimod ikke oplevet problemer

– Baggrund: Hvad sker der med 4G når telefonen ringer

Internet-oplevelsen er i browseren (når der er hul igennem) fuldt på højde med hvad der findes på alle andre telefoner, men kører du en Microsoft mailløsning, er der ingen tvivl om, at Windows Phone systemet er en fordel.

Heller ikke brug af Gmail på telefonen, har givet hovedbrud.

Nokia Lumia 820, Windows Phone 8

Lille hukommelse

Det er ikke Lumia 820 du skal vælge, hvis hukommelsen er et issue for dig. Der er 8 GB indbygget, men den kan dog udvides med et microSD-kort, hvis det er nødvendigt.

I Lumia 920 er der hele 32 GB, dog uden mulighed for udvidelse.

Men i disse tider, hvor mere og mere flytter til skyen, som f.eks. Netflix, HBO Nordic, Spotify, X-Box Music m.v., kan det diskuteres, om de fleste ikke vil kunne klare sig med mindre plads lokalt på telefonen.

Der tages i øvrigt automatisk backup af billeder samt af telefonen på Skydrive, Microsofts cloud-tjeneste. Der medfølger 7 GB gratis, hvis ikke du har en Microsoft-konto i forvejen.

– Tip: Sådan får du fuld billedkvalitet på Skydrive

Nokia Lumia 820, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820. (Foto: Mobilsiden.dk).

Specielle Nokia features

Nokia vedlæger, som på de andre Lumia-modeller, gratis navigation til 89 lande på seks kontinenter samt kortprogrammet Nokia Kort.

Dertil kommer en bunke andre Nokia-programmer som Nokia Transport (planlægning af ruter med offentlig transport), Nokia Byoversigt, Panorama, Billedoptager, Smartfoto, Nokia Ringtone Maker m.f.

Alt i alt får du mange ekstra programmer som ikke udgives til Windows Phone-mobiler, der ikke står Nokia på. Oveni kan du i Windows Phone Store under Nokia Collection, hente flere apps.

Det er klart en fordel, hvis du vil have en Windows Phone, at vælge en fra Nokia. Her er der væsentligt større fokus på platformen, end tilfældet her hos f.eks. HTC og Samsung, der primært satser på Android.

Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820 og Nokia Lumia 920. (Foto: Mobilsiden.dk).

Udfordret batteritid

Der sidder et batteri på 1640 mAh i denne telefon, men jeg synes ikke altid det er nok. Hvor Lumia 800 i sin tid var meget strømøkonomisk, er Lumia 820 tæt på det modsatte.

En normal arbejdsdag hvor der er en del samtaler og andet aktivt mobilbrug, skal vi ikke meget mere end 12-14 timer hen, inden batteriet er under 20 procent – hvilket jeg ikke synes er godt nok.

Selvom 820’eren ikke virker nær så strømforslugen som storebroder-modellen, der i øvrigt også har større batteri, er jeg langt fra imponeret. 

Det positive er at trådløs opladning er understøttet, hvis du har udstyret til det. For ud over opladeren, skal du købe et andet cover. Dette koster omkring 230 kroner.

Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820 og Nokia Lumia 920. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Ikke imponeret

Jeg er langt fra vild med Lumia 820. Selvom telefonen på mange punkter ligner topmodellen Lumia 920, så er det bare ikke nok.

Mit håb var, at Lumia 820 ville opleves lettere og mindre en 920, der netop har fået hug for sin størrelse, men det er ikke tilfældet. Lumia 820 er stadig en stor og heavy telefon, endda i et design der ikke udstråler kvalitet.

Det taler for Lumia 820 at den aktuelt koster omkring 3.250 kroner, cirka 1.000 kroner mindre en Lumia 920 – men argumentet for mange jeg har mødt er netop størrelsen, der ikke er væsentligt anderledes.

– Test: Nokia Lumia 920

Personligt vil jeg langt hellere købe Lumia 800, der er nede i godt 1.800 kroner uden abonnement. Her kan man ikke undgå at blive positivt overrasket.

– Test: Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 820, der ikke skuffer på lyd og samtale kvalitet, ender på 4 ud af 6 stjerner.

Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Windows Phone 8
Nokia Lumia 820 og Nokia Lumia 920. (Foto: Mobilsiden.dk).

PLUS

– God skærm
– Gratis navigation
– 4G, god samtale kvalitet

 
MINUS

– Udfordret batteritid
– Trådløs opladning kræver andet cover = udgift
– Netværksproblemer på data via 3G

Sidste opdatering af historien

Meget er sket siden redaktionen skrev artiklen. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. Allerede d. 22/1/2013 bragte vi nyt i sagen med et indlæg omkring Surface Windows klar til Danmark i februar – Historien finder du her. Tjek de seneste nyheder om temaet her.