Nokia Lumia 900 – et sikkert hit (mobiltest)

TEST: Endelig kom den til Danmark, Nokia Lumia 900. Stort klart display og en fantastisk performance, gør brugerne afhængige.

Nokia Lumia 900 – et sikkert hit (mobiltest)

Vi har på Mobilsiden.dk fået Nokias nye topmodel, Lumia 900 til test, og jeg vil med det samme afsløre, at indtrykkene er meget positive.

Denne test vil selvfølgelig kunne stå alene, men vi vil i høj grad også sammenligne med Lumia 800, for at se hvad man får ekstra, ved at vælge Lumia 900 fremfor Lumia 800.

Læs testen af Nokia Lumia 800

Lumia 900 er på mange punkter Windows Phone og Nokias konkurrent til de store iPhone og Android modeller. Lumia 900 skal stå i front i kampen mod blandt andet iPhone 4S og Samsung Galaxy S III – Men kan den klare konkurrencen?

Større end Lumia 800

Det første man bemærker når den Nokia-blå æske åbnes, er helt klart telefonens størrelse.

Med sit 4,3 tommer display fylder den da også mere i hånden end lillebroren Lumia 800, der har en skærmstørrelse på 3,7 tommer. Fysisk er telefonen også blevet lidt større end Lumia 800.

Lumia 800 måler 12,2 x 61,2 x 116,5 mm, mens Lumia 900 måler 11,5 x 68,5 x 127,5 mm. Altså en marginalt tyndere telefon, der er vokset lidt i længden og bredden.

Nokia Lumia 900 minder i udseende meget om Lumia 800. Lumia 900 er dog forsynet med et 1 megapixels frontkamera og så er tilslutningen til opladeren ændret, så stikket ikke er gemt bag en låge, som det er tilfældet på Lumia 800.

En anden anderledes ting ved Lumia 900 er måden hvorpå man indsætter SIM-kortet.

I æsken med telefonen medfølger en lille ”nøgle”, der med en lang spids, stikkes ned i et lille hul i telefonens top. Herefter kan holderen til SIM-kortet tages ud.

Vores eksemplar er hvidt og farven minder lidt om lågerne på et hvidt højglans køkken. Fornemmelsen og det første indtryk er helt klart: WAUW ! ! Den har god stil og ligger godt i hånden.

Lumia 900 er i sin form udført i en helstøbt kasse, der også omkranser skærmen. Og her finder vi det første lille minus ved telefonen.

På Lumia 800 kan man lade fingeren glide fra kanten af telefonen, ind over den buede skærm, uden at mærke overgangen til skærmen. 
Dette er ikke tilfældet på Lumia 900. Her er hele displayet omkranset af en kant, der gør overgangene mellem skærm og ramme langt mindre glidende. En ”lækkerhedsfornemmelse” der ellers virker super godt på Lumia 800, er gået tabt på storebroderen.

På siden af telefonen findes knapper til volume/ringetone styrke, skærmlås og dedikeret kamera-knap. På fronten tre touch-knapper med funktionerne ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Søg”

Det hele virker meget robust, men samtidig flot og enkelt i sit udtryk.

Nokia Lumia 900 tilslutning
Nokia Lumia 900. (Foto: Mobilsiden.dk).

God stor skærm med mange farver

Skærmen er Clear Black AMOLED udført i Corning Gorilla Glass. Den er super flot og har en størrelse på 4,3 tommer, hvilket ved første øjekast virker meget stort.

Men efter lidt tid i lommen, finder man ud af, at den faktisk godt kan være der uden at virke generende.

Det er selvfølgelig en smagssag, men når man samtidig er blevet afhængig af den store skærm, er det måske nemmere at acceptere.

Skærmen er lidt større end i Lumia 800, men har samme opløsning på 800 x 480 pixels. Til gengæld kan Lumia 900 gengive langt flere farver, nemlig 16 millioner, mod Lumia 800’s 65.536 farver.

Om det er antallet af farver, der kan gengives eller størrelsen på skærmen, der er afgørende er svært at sige, men alt virker bare mere klart og imponerende på Lumia 900.

Billeder og videoklip står knivskarpt og med den større skærm er det faktisk muligt at få selv små detaljer med i billedet.

Skærmen er mulig at aflæse, selv i kraftigt sollys, hvor mange telefoner giver op på grund af reflektioner i skærmen.  Lumia 900 er god til automatiske op- og nedblænding af lysstyrken i forhold til det omgivne lys.

Softwaren spiller maksimalt

Når telefonen startes første gang, bliver man præsenteret for en start-guide, der foretager alle de basale konfigurationer af telefonen.

Herefter tilknyttes let en Windows Live-konto og en Google-konto med kontakter og wupti! Alle mine kontakter fra min anden telefon fandt selv vej til Lumia 900. Dejligt simpelt og enkelt.

Vores Lumia 900 kører Windows Phone 7.5 version 7.10.8773.98 og firmwareversion 2175.1601.8773.12141 –  kendt som Tango-versionen. Det har givet nogle nye ting i forhold til Lumia 800, der stadig mangler lidt for at kommer op på samme niveau.

En af de meget efterspurgte nye features er internetdeling, hvor mobilen bliver i stand til at dele sin internetforbindelse med andre enheder, f.eks. en bærbar computer eller en tablet. Dette gøres meget enkelt i indstillinger: 

Internetdeling sættes til ”ON” og herefter fremkommer en adgangskode, der indtastes på den enhed, der skal have internetadgang via telefonen.

Her er detaljerne om de nye Tango-update

Det overordnede indtryk af softwaren er rigtigt godt. Windows Phone fortsætter de positive linjer og har formået at skabe et seriøst alternativ til Android og iOS. 

Det hele kører bare glidende og ikke en eneste gang – ikke én eneste gang har telefonen/softwaren lagget eller ”hængt” – alt har kørt uden behov for genstart eller urimelig ventetid.

Brugergrænsefladen er bygget op som på de øvrige Windows Phones med en startskrærm med ikoner, kaldet ”Tiles”, der ved ét tryk kan åbne en applikation, bringe dig til dine kontakter eller vise de seneste billeder, der er taget med kameraet.

Fra startskærmen er der med et enkelt strøg over skærmen adgang til alle installerede applikationer.

Applikationerne installeres på den 16 GB store interne hukommelse, der er til rådighed. Det er ikke muligt at udvide hukommelsen med ekstra hukommelseskort. Det er dog muligt at tilknytte cloud-løsningen Skydrive fra Microsoft og få minimum 7 GB ekstra plads i skyen.

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Let at skrive – let at ramme

At skrive beskeder på Lumia 900 er nemt. Specielt når man har prøvet Lumia 800 og vænnet sig til tastaturet.

Der er tale om fuldt QWERTY-tastatur med både æ, ø og å. Antallet af fejltryk er for mit eget vedkommende blevet kraftigt reduceret i forhold til Lumia 800, da Lumia 900 har større skærm og dermed større tastatur.

Det er på nuværende tidpunkt ikke muligt at skifte til T9-tastatur, som flere brugere efterspørger. Det burde være simpelt at lave denne mulighed i en software-opdatering, men vi har p.t. ingen oplysninger om, at T9 skulle være på vej til Windows Phone fra Microsoft.

God kvalitet ved opkald – også videoopkald

Lyden i Lumia 900 er rigtig god under samtale, både hvad angår når man holder den op til øret, men også når højtaleren aktiveres. Meget af baggrundsstøjen filtreres fra, og selv i kraftig blæst og ud til en meget trafikeret vej, er det muligt for begge parter tydeligt at høre, hvad der bliver sagt.

Dog kan det blive lidt svært at høre den man taler med, hvis telefonen er monteret i en passiv holder i bilen og samtalen under kørsel foregår via den indbyggede højtaler. Her er et headset helt klar at foretrække.

Det medfølgende Nokia-headset gør hvad det skal. Der er tale om et klassisk in-ear sæt, som er forsynet med en mikrofon og en svarknap. Lyden til samtale er fin, men hvis du planlægger at benytte Lumia 900 til at høre musik på farten, vil jeg nok anbefale at købe et alternativt headset.

Det medfølgende headset mangler efter min smag mange nuancer i bas-området og er derfor ikke egnet til at lytte musik på, hvis du går meget op i lydkvalitet.

Senere vi vil anmelde Monster headset, der sælges som tilbehør til telefonen fra Nokia Her er der tale om et high definition on-ear sæt af høj kvalitet.

Med Lumia 900 er det også muligt at foretage video-opkald via det indbyggede front-kamera på 1 megapixel.

Kvaliteten på front-kameraet er overraskende god, også når modtageren ser opkaldet på f.eks. Skype og har billedet på fuld skærm.

Vi har testet video-opkald på både 3G og WiFi og det var helt klart, at billedkvaliteten var bedst når opkaldet blev foretaget via WiFi. På 3G-netværket havde billedet tendens til at pixelere.

En lille forbedring jeg har lagt mærke til under testen er Lumia 900’s vibrator, der virker kraftigere end på Lumia 800. En tiltrængt forbedring, da vibratoren i Lumia 800 ofte ikke bemærkes, hvis telefonen ligger dybt begravet i lommen.

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Kameraet er ikke godt på alle punkter

Vi har tidligere vist vores første billeder taget med Nokia Lumia 900. Telefonen overraskede på nogle punkter, men har også sine små svagheder.

Der er tale om et autofokus-kamera på 8 megapixel, 3264 x 2448 pixels med en maksimal blændeåbning på f/2.2 og 3 x digital zoom.

Kameraet er umiddelbart det samme som sidder i lillebroren Lumia 800, men vi har alligevel sat os for at teste om der skulle være forskel.

Kameraet er fremragende, når det bliver anvendt til at tage billeder af landskaber eller på lidt længere afstand, end ved normale portrætter.

Du kan her se et udvalg af de billeder der er taget med Lumia 900.

Kameratest Lumia 800
Billede taget med Nokia Lumia 800.


Ved sammenligningen af kameraet i Lumia 800 og Lumia 900 har vi optaget to identiske billeder med identiske indstillinger på begge telefoner.

Med de samme kameraer, skulle man tro at resultaterne blev identiske. Det var dog ikke helt tilfældet i vores test.

Det første billede der blev taget med begge telefoner, var nogle grønne blade på en baggrund af sort brædder. På billedet taget med  Lumia 800 er hvidbalancen nogenlunde i orden. Skarpheden er rigtig god og farverne er klare og sprøde.

Billede taget med Nokia Lumia 900.

På det samme billede taget med Lumia 900 ses en klar forskel. Hvidbalancen fejler og billedet får en klar blålig tone. Skarpheden er desuden ikke så god som på Lumia 800 og farverne er mere matte.

Vi prøvede naturligvis at tage det samme billede flere gange med Lumia 900, for at få bekræftet om der var tale om et enkeltstående tilfælde. Hver gang det samme resultat.

Det var dog muligt at få mere korrekt hvidbalance på Lumia 900, ved manuelt at vælge ”Skyet” under indstillinger.

Når det så er sagt, så viste kameraet i Lumia 900 sin styrke når lyset blev mere kraftigt.

I fuldt solskin er billedet af mælkebøtten taget med Scene og Fokusmetode sat til ”Makro” – Resultatet er tydeligt i Lumia 900’s favør.

Lumia 900’s evne til at fokusere på kort afstand under gode lysforhold er helt forrygende, mens det kniber lidt på kort afstand, når lyset bliver svagere.

Billeder taget med Nokia Lumia 900

Fremragende på nettet

Internetoplevelsen på Nokias nye flagskib hører helt klart til i toppen på markedet. Både når det anvendes på mobilt 3G-netværk og via WiFi.

Det er en fornøjelse at surfe rundt på internettet. Der kan navigeres rundet på siderne og zoomes ind og ud, mens en side er ved at blive indlæst. Det gør sig gældende for både mobile- og fulde hjemmesider.

Til forskel fra Lumia 800, der understøtter HSDPA Cat10 14,4 Mbps, kan den nye topmodel præstere hele 42 Mbps via HSPA+ Dual Carrier.

God batteritid

Lumia 900 er udstyret med et batteri på 1830 mAh, hvilket er større end Lumia 800 med 1450 mAh. Det giver naturligvis god mening, da en større skærm sluger mere strøm.

Alligevel har Nokia formået, at producere et batteri, der holder længere end batteriet i Lumia 800.

I test-perioden har jeg brugt telefonen voldsomt meget og i længere perioder ad gangen. Alligevel har jeg ikke oplevet, at telefonen løb tør for strøm sidst på dagen. Tværtimod – Lumia 900 har ofte haft lidt under 50 procent tilbage, når dagen var omme.

En klar forbedring fra Lumia 800, der inden en tiltrængt opdatering led af store batteriproblemer.

Fra Nokia er batteriet opgivet til 300 timers standby, 7 timers tale(3G) eller 8 timers konstant videoafspilning.

Web-TV: Første kig på Lumia 900

Konklusion: Lumia 900 holder

Overordnet kan man sige, at Lumia 900 er en fantastisk telefon, der overrasker særdeles positivt. Nokia og Windows Phone har tilsammen givet smartphone-markedet et friskt pust, og har klart potentiale til at blive en stor aktør på markedet.

Med Lumia 900 har Nokia et produkt, der kan blande sig helt i toppen og på de fleste områder spille op til f.eks. Apples iPhone.

Lumia 900 kommer dog nok lidt til kort, hvis vi sammenligner med Samsungs nye Galaxy S III, der med sine mange nye feature har et virkelig stærkt produkt på markedet.

Lumia 900 er Nokias første high-end model til Windows Phone og appellerer helt klart til alle der gerne vil have en gnidningsfri integration med f.eks. Microsoft Office, der er en integreret del af Lumia 900. Desuden er telefonen interessant for alle, der gerne vil finde et stærkt alternativ til iOS og Android.

Det store spørgsmål og gennemgående spørgsmål er så om det kan betale sig at vælge Lumia 900 frem for Lumia 800.

På mange punkter ligner de to telefoner hinanden og det kan derfor være svært at få øje på argumentet for at give flere penge for Lumia 900. 

Men hvis du gerne vil have et stor og flot skærm, som man hurtigt bliver afhængig af, så skal du uden at blinke vælge Lumia 900. Den store skærm er ikke kun en fordel, når der skal streames videoklip eller lign., men det gør også en stor forskel, når du skal skrive på tastaturet.

Har du ikke det store behov for stor skærm og kan du undvære muligheden for videoopkald, så vælg en Lumia 800, der stadig er en fantastisk telefon.

Nokia Lumia 900 kommer også med gratis GPS-navigation, som på de øvrige Lumia-produkter.

Jeg selv er dog ikke i tvivl. Hvis jeg kunne bytte min Lumia 800 med en Lumia 900 så gjorde jeg det med det samme. Hvis ikke man vil ofre helt så mange penge på en Windows Phone-smartphone, så er det værd at tage et kig på Lumia 710, som er lidt mindre, men også billigere.

Web-TV: Præsentationen af Lumia 900 i USA

Plus
– Stor skærm
– God batteritid
– Alt kører flydende

Minus
– Kamera har småfejl
– Designet mangler det sidste finish og lækkerhedsfornemmelse
– Mindre godt head-set inkluderet

Slutteligt vil jeg gerne understrege, at Lumia 900 er en fantastisk telefon, som får 5 ud af 6 stjerner.

Læs også:
10 ‘must have’ apps til Windows Phone
Kom i gang med Windows Phone – tre tips
Her er de hemmelige smileys i Windows Phone
Sådan sender du gruppe-SMS på Windows Phone

Emnet er ikke færdigdebatteret

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden kørte videre med bolden. 14/5/2012 fulgte redaktionen op med artiklen om Eksklusiv kamerafeature på HTC One serienKlik her og læs videre.. Læs også seneste nyt om emnet her..