Sony Xperia Tablet Z – super lækker Android-tablet (produkttest)

TEST: Sony Xperia Tablet Z er en af de mest interessante Android-tablets på markedet.

Sony Xperia Tablet Z – super lækker Android-tablet (produkttest)

Så snart du har pakket Sony Xperia Tablet Z ud af æsken, står du med fornemmelsen af noget ganske særligt; følelsen af lækkerhed og kvalitet.

Hvor smartphonen Xperia Z, trods et godt design, opleves lidt stor og firkantet, er Tablet Z anderledes. Designlinjerne er de samme, men resultatet markant forskelligt, til den positive side.

Vægten på kun 495 gram og tykkelsen på blot 6,9 mm gør Sonys tablet til en behagelig oplevelse, også når den anvendes over længere tid, til f.eks. surf på nettet, spil eller en af de mange filmtjenester.

Det er Qualcomms quad-core Snapdragon S4 Pro processor på 1,5 GHz, der driver det hele. Der er 2 GB RAM, 16 GB intern hukommelse (fås også med 32 GB) samt understøttelse af microSD-kort på op til 64 GB.

En stilren oplevelse

Jeg er generelt ikke specielt begejstret for Android-tablets, da jeg synes ambitionsniveauet er for lavt, men måske begynder der endelig at ske noget på dette punkt. I hvert fald lader det til, at produkterne bliver bedre.

Tablet Z kommer med Android 4.1.2 tilføjet Sonys brugeroplevelse. Men selvom Sony har gjort hvad de kan, for at få deres tablet til at blive en Sony-tablet, er det ikke noget der ødelægger produktet.

Tværtimod har man ikke fornemmelse af, at der er lavet tilpasninger, selvom der naturligvis er det. Og det synes jeg er et kæmpe plus.

At Sony så har holdt layoutet i mørke farver, hvor ikonerne er de grafiske lyspunkter, gør bestemt heller ikke noget.

Sony Xperia Tablet Z
Sony Xperia Tablet Z. (Foto: John G. Pedersen).

Mangler smørelse

Sammen med Android 4.1 Jelly Bean indførte Google ”project butter” der kort fortalt, skulle gøre Android-systemet mere flydende at anvende.

Desværre må vi sige, at Sony Xperia Tablet Z mangler lidt af denne smørelse, særligt på internettet, hvor der ikke opnås en smøragtig oplevelse. Det samme gælder også i Google Play Store.

I brugerinterfacet er lags ikke nær så udtalte, og det er bestemt ikke noget, der ødelægger ens oplevelse af produktet, og heller ikke noget der skal afholde en fra at købe det.

Alt det en tablet skal kunne

Når du tænder Tablet Z på den store blanke powerknap på venstre side, åbnes der for adgang til en stor verden af muligheder i Android-systemet.

Selvom der ikke bydes på det antal tablet-tilpassede applikationer, som der findes på en iPad, er der alligevel adgang til de fleste ting. De applikationer du kender fra Android-telefonen kan sagtens køre på Tablet Z, de bliver blot strukket ud til at fylde hele den 10,1” store HD skærm.

Mails, fra Gmail såvel som Exchange, kan styres fra Sonys tablet, ligesom kontakter og kalender også synkroniseres, præcis som på alle andre tablets.

Sony Xperia Tablet Z
Sony Xperia Tablet Z. (Foto: John G. Pedersen).

Fed skærm og god lyd

Jeg skylder lige en bemærkning om skærmen på 1920 x 1200 pixels, såkaldt Reality Display med Mobile Bravia Engine; Uha, hvor er det bare flot. Så HBO Nordic og Netflix, er en fed oplevelse med denne tablet. Teknikken Reality Display stammer i øvrigt fra Sonys meget roste TV. Idéen er at forbedret styring af kontraster og farver, gør billedet skarpere og bedre.

Oplevelsen af lyden fra de indbyggede højtalere er god, men ikke det bedste vi har hørt. Til gengæld lyder musik og lyd i headsets virkelig godt, men du skal være opmærksom på, at der ikke er et headset med i salgspakken.

Hvis du ikke anvender streaming-musik, så kan du glæde dig over Sonys Walkman-musikafspiller, hvor Sony altid høster mange point. Brugeren kan selv justere lyden til eget ønske og hele interfacet fremstår super lækkert.

Nørdpower – benchmark

Den rå power i produktet vil kunne interessere teknikfolket. I Antutu Benchmark ender Xperia Tablet Z på 20.468 point. Fordelingen er 8.559 på CPU og 7.526 på GPU.  RAM ligger på 3.476 og IO på 907.

Til sammenligning scorer Samsung Galaxy S4 samlet omkring 24.000 point med samme testprogram.

Uanset hvad så dækker benchmark-tests ikke brugeroplevelsen, med kun hardwarens power, hvilken må siges at være godkendt på denne tablet.

Ualmindelig holdbar

Sony Xperia Tablet Z ligger som nævnt virkelig godt i hånden, men skulle den glide ud af den, er det ikke det store problem, da produktet er ualmindeligt holdbart.

Den er støv- og vandafvisende (IP55 og IP57 certificeret), og holder således til at ligge på 1 meter vand i 30 minutter. I forbindelse med test af smartphonen Xperia Z, der er konstrueret efter tilsvarende normer, havde vi produktet med i svømmehal og gjorde andre ”dumme ting” ved det, uden den mindste skade til følge.

Sony har tidligere demonstreret tablettens holdbarhed over for os, hvilket kan ses i nedenstående videoklip.

Jeg er vild med idéen om, at produkter bliver konstrueret, så de kan holde til det, som de kan risikere at blive udsat for. Men i Sonys tilfælde betyder det så også, at der ingen adgang er til batteri og den slags.

Konklusion: Overdreven lækker Android-tablet

Tablet Z kan vækkes ved at tappe to gange på skærmen, og der er rigeligt med forskellige andre gode features i den. F.eks. Stamina tilstand, der kan forlænge batteritiden, ved at blokere udvalgte applikationers adgang til internettet, når skærmen er slukket.

Tastaturet er desuden en fornøjelse. Det samme er opstarts- og opsætningsdelen, der bestemt også performer maksimalt.

Prisen for 16 GB WiFi-model ligger omkring 4.000 kroner, hvilket svarer til prisen på en tilsvarende iPad med Retina Skærm. Prisen er lige i overkanten, da jeg stadig mener der ud fra det samlede billede i markedet, er større gevinst for slutbrugerne i iPads kæmpe applikationsudvalg. Men vil man ikke have en iPad er Tablet Z et glimrende alternativ.

Sony Xperia Tablet Z er en overdreven lækker Android-tablet til 5 ud af 6 stjerner

Sony Xperia Tablet Z
Sony Xperia Tablet Z. (Foto: John G. Pedersen).

PLUS

– Mægtig flot skærm
– Lækkert design, vand og støvtæt
– God brugeroplevelse

MINUS

– Ikke flydende nok alle steder
– Lidt for høj pris
– Tager vildt meget imod fedtfingre

Historien efterfølgende

Siden redaktionen publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 6/6/2013 rettede vi nyt fokus på sagen med sagen; Apple på vej med iRadio og nyt om iOS 7 – Nyheden kan læses her. Se også seneste nyt om temaet her.