Nexus 7 – 2013-udgaven er ret cool (produkttest)

TEST: Nexus 7 er hurtig, lækker og føles godt i hånden. Du får også lækker HD-skærm. Nexus-tablets kan klart anbefales.

Nexus 7 – 2013-udgaven er ret cool (produkttest)

Google er dygtige til at udvikle softwareløsninger, og styresystemet Android er efterhånden så småt blevet en moden platform. I de fleste tilfælde viser det sig dog ofte, at enhederne kører bedst når ingen andre end Google, har fået lov at pille i motoren på systemet.

Dette er særligt fremtrædende på tablets, hvor hovedparten af produkterne i markedet, ikke er værd at investere penge i. Dem der står ”Nexus” på, er dog en undtagelse. Man kan sige, at ”Nexus” er et kvalitetsstempel.

Google dikterer i Nexus-modellerne, hvordan hardwaren skal se ud og fungere. Dertil lægges en Android-version på, som kun Googles eget udviklingshold, har haft lov til at arbejde med. Resultatet er en yderst velfungerende tablet.

I 2012 kom Nexus 7, en 7-tommer tablet, skabt sammen med Asus. Efterfølgeren Nexus 7 (2013-udgave) er også blevet til i samarbejde med Asus, der generelt har vist sig, at være en yderst habil producent af fornuftige tabletløsninger, på egen hånd.

Ligger godt i hånden

Nexus 7 ligger godt i hånden, størrelsen på 200 x 114 x 8,65 mm og 7” skærm, giver et yderst kompakt greb, der passer godt i hånden.

Fra den yderst kant af skærmen kan fingeren følge en blød kurve om mod bagsiden, der er plastik med en gummiagtig belægning, som gør, at man hele tiden føler sig sikker på, at Nexus 7 bliver liggende i hånden, hvor den skal. Så endnu engang har Google og Asus ramt fuldkommen rigtigt, på det umiddelbare design.

Sammenholdt med forgængeren, er den nye en lille smule længere, men til gengæld smallere og tyndere – et mere stilrent produkt.

Det er lykkedes at skabe en tablet, hvor skærmstørrelsen er den samme, men hvor den fysiske formfaktor er blevet mindre.

Nexus 7

Hardware med quad-core

Der er tale om en af de kraftigste 7-tommer tablets på markedet. Under det pæne design finder vi Qualcomm Snapdragon S4 Pro processor med 1,5 GHz quad-core og Adreno 320 400 MHz GPU.

Skærmen (IPS) er i 16:10-format med Full HD opløsning på 1920 x 1200 pixels og 323 PPI. Dertil kommer Asus TruVivid teknologi, samt 30 procents bedre spændvidde på farver, og ridsebestandig overflade med glas for Corning.

Skærm-kvaliteten kan ikke diskuteres. Når den automatiske lysføler slås fra, er det lige før, at man skal have solbriller på, og den generelle oplevelse er utrolig fin. Google fortæller også gladeligt, at Nexus 7 er den tablet, der i forhold til størrelsen, har den bedste skærmopløsning.

Betragtningsvinklen er på 178 grader, og det overholdes, men der er dog en lille tendens til farveændring, når billedet ses meget skarpt fra siden.

Der er 16 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides med microSD-kort, og 2 GB RAM. Nexus 7 findes dog også i en version med 32 GB hukommelse.

Du får også trådløs opladning (QI-standard). Vi har testet det med Nokias opladningsprodukter, og konstateret, at det fungerer uden problemer.

Udgaven vi har testet er den rene Wi-Fi version (802.11 a/b/g/n dual band 2.4/5GHz). Den har desuden både Bluetooth 4.0, Miracast (720p) og NFC.

Selvom hardwaren må betegnes som meget fornuftig, kommer Antutu Benchmark kun ud med en score på 15.102 point.

Ren brugerflade

Jeg elsker den rene Android-brugerflade, uden en masse specielle tilpasninger, der i bund og grund, stort set aldrig er nødvendige. Det giver en mere tjekket enhed, der i virkeligheden er meget mere enkel at anvende, end de mange velmenende tilføjelser, at andre producenter sender på gaden.

Android 4.3 Jelly Bean har som på Android 4.2, også mulighed for at anvende flere forskellige brugerprofiler på samme enhed, men i version 4.3 sker selve brugerskiftet hurtigere, og mere smidigt.

Brugersystemet giver også mulighed for, at lave et login som har begrænset adgang til applikationer – det er administratoren af enheden, der angive hvilke apps, at denne bruger kan se og benytte.

Jeg undres dog over, at generelle system indstillinger ikke låses til den enkelte bruger. Hvis fx administratorbrugeren har aktiveret Bluetooth, kan denne slås fra, af de andre brugerprofiler, uden at den bliver genaktiveret, når admin logger ind igen.

Som på alle andre Android tablets- og smartphones, kan forsideskærmene sættes op efter eget ønske – både hvad angår baggrunde, genveje og widgets. Disse opsætninger er individuelle fra bruger til bruger.

Topgardinet på Nexus 7 er to-delt. Træk ned i toppens venstre side for at se de seneste notifikationer, og ned til højre, for at åbne indstillinger.

Nexus 7

Hurtig på internettet

Nexus 7 kommer med Google Chrome som internet-browser, og ud over at være rigtig hurtig til at indlæse selv store websites, har den også den fordel, at kommunikere sammen med Android-smartphone og Chome på computeren.

De websites du har åbnet i faner på computeren, kan også åbnes direkte på tabletten, hvilket giver et herligt trådløst samspil.

Desværre har man nogle gange fornemmelsen af, at man sidder og browser gennem et vindue, hvor rammerne fylder rigtigt meget af de synlige område. Bundlinjen med onscreen betjeningsknapper samt toplinjen, fylder ganske meget af det synlige arbejdsområde.

Inden du jubler for meget om internettet, så skal du vide, at enheden ikke understøtter Java og Flash. Så ingen Flash-baserede hjemmesider eller login med NemID i browseren.

Lyden er mellemvare

Højtaleren er placeret i den nederste del af bagsiden, men tildels på rundingen, hvilket betyder, at ikke alt lyden sendes ned i sofaen, bordet, eller hvor man måtte placere den. Derimod er lydk.valteten ikke ret god, ingen fylde og mest af alt en masse mellemtone.

Headset-stikket sidder i toppens højre side, og forstærkerchippen gør et rimeligt mellemvare-arbejde. Lyden er gennemsnitlig, uden hverken at overraske eller det modsatte – og alt efter hvilken impedans headsettet du anvender har, bliver musikken ikke særlig høj. Jeg kunne i hvert fald godt bruge et ekstra boost.

Når der spilles musik der ligger lokalt på Nexus 7, kan man selv justere lyden i en fem bånds equalizer, og tilføre et ekstra bas-boost, men de såkaldte Cingo Virtual Surround skal man holde sig fra. Det lyder mere mystisk, end det lyder godt.

Der medfølger ikke et headset sammen med denne tablet.

Kamera til hurtige fotos

Nexus 7 har et kamera på fem megapixels som hovedkamera bagpå, mens der på fronten sidder 1,2 megapixels til skønne billeder af dig selv, eller blot til videosamtaler.

Der er ikke tale om et fotografiapparat, det er fortsat en tablet. Kameraet mener jeg er tænkt til, at man i en hurtig vending kan tage et billede, f.eks. ved et møde eller en forelæsning, hvor Powerpoint-sliden skal huskes til senere.

Jeg mener, at dem der tager billeder med en tablet, totalt har misforstået et eller andet. Måske netop derfor, er der heller ikke fotolys i tablets – ganske simpelt fordi, det ikke er tiltænkt til, at være nødvendigt.

Nexus 7

Tablet eller telefon?

Med Nexus 7 i hånden bliver man glad inden i. Den fungerer godt, men spørgsmålet er, hvor den passer ind i husstanden. Syv tommer er sådan en slags mellemstørrelse, hvor man egentlig ikke får så meget ekstra ud af, at bruge tabletten frem for smartphonen.

Bruger du Netflix eller læser e-bøger giver naturligvis god mening, da en 10-tommer tablet, ikke er synderlig god og balancere med, når det kommer til specielt læsning af bøger.

Android-systemet har fortsat den ulempe, at de gængse populære applikationer, desværre kun er tilgængelige i smartphone-udgaver. Så Facebook er blot forstørret, uden at tilbyde nogen ekstra funktionalitet, og sådan er det generelt med Android-apps.

Så i kampen om iPad Mini og Nexus 7 vinder iPad, hvis det handler om, at have et stort udvalg af programmer – trods alt er det apps, der skaber den store værdi, ved at have en tablet eller smartphone. 

Hvis du derimod er ligeglad med tablet-applikationer, kan du roligt investere i Nexus 7.

Konklusion: Overvej behovet

Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at Nexus 7 er den bedste Android-baserede 7-tommer tablet, der aktuelt kan opdrives. Det er en alletiders enhed, og med en flot skærm.

Inden du køber, skal du dog overveje om, der er et reelt behov for præcis denne størrelse, eller om du i virkeligheden alligevel ender med at klare det meste på smartphonen. Det kan sagtens være, at 10 tommer i virkeligheden er den bedste løsning.

Når jeg læser e-bøger er syv tommer perfekt, men ud over det, er den for lille.

Jeg er stadig bekymret for tablet-applikationsudvalget, der ender med at betyde, at du ikke får nær så stor værdi ud af købet, end ved at købe en tilsvarende iPad, hvor der tilbydes mere end 225.000 specielle apps, der udnytter den større skærmplads.

Batteritiden afhænger meget af brugen, men min oplevelse er, at Nexus 7, også klarer sig godt på dette punkt.

Ifølge Mobilpriser.dk koster en 16 GB iPad Mini ned til 2.400 kroner, mens Nexus 7 med 16 GB ligger til omkring 2.040 kroner.

Nexus 7 får 5 ud af 6 stjerner.

Se også:
Web-TV: Se testen af Nexus 7

Plus / minus

Plus

+ God byggekvalitet, ligger godt i hånden
+ Flot lysstærk skærm med god betragtningsvinkel
+ Ren og overskuelig brugerflade

 
Minus

– Ikke mange tablet-apps
– Ikke optimalt lyd i højtaler og headset
– Ingen hukommelsesudvidelse eller mulighed for at tage batteri ud

Sidste tilføjelse til historien

Meget er sket siden redaktionen skrev artiklen. mobilsiden har bragt sagen videre. 24/9/2013 havde redaktionen fokus på artiklen om Sådan er de nye iOS 7 appsKlik her for artiklen.. De seneste nyheder om emnet kan du læse her.