Apple Retina iPad mini anmeldelse: Kompakt muskelbundt og stilfuld oplevelse [PRODUKTTEST]

Den lækreste mini tablet har fået ny skærm, indmad og moderne software, og det er en vellykket cocktail.

Apple Retina iPad mini anmeldelse: Kompakt muskelbundt og stilfuld oplevelse [PRODUKTTEST]

Tabletten er ingen ny opfindelse, men det var først da Apple introducerede iPaden i 2010 at tabletten blev en decideret kommerciel succes, som de fleste konkurrenter blot kunne kigge misundeligt på. Som de fleste måske ved, kom iPhonen i 2007 og dermed før iPaden, men ifølge Steve Jobs startede Apple faktisk med at designe iPaden før iPhonen.

Ironisk nok, blev iPadens hurtige succes bygget på iPhonens mange apps og iOS, men iPaden støt stigende salgstal gør at Apple nok er meget tilfreds med iPadens udvikling. Dog kunne Apple allerede i 2010 se konkurrenter snuppe markedsandele med mindre tablets i 7 tommer størrelsen. Derfor lavede Apple i slutningen af 2012 den første iPad Mini. Den blev modtaget med positiv kritik og fik 5 ud af 6 stjerner her på siden.

Med det sagt, så lad os hoppe ud i anmeldelsen og se hvordan iPad Mini med Retina skærm anno 2013 klarer sig.

Retina iPad mini er i en klasse for sig når det kommer til byggekvalitet.

Kvalitetsindtryk i bedste klasse

Apple har siden den første iPad begejstret købere med samlekvalitet og materialer af høj klasse og iPad Mini ”2” er ingen undtagelse. Designet og formattet er uændret, men vægten er dog forøget med ca. 10% til 331 og 341 gram for henholdsvis Wi-Fi og 4G-udgaverne.

Apple er stadigt glade for at bruge aluminiums unibody, hvilket betyder at bagsiden af Mini er skåret ud i et stykke metal hvilket minimerer antallet af samlinger. Blandet med bløde former så er der ikke nogen generende kanter når du holder Mini. På vores model finder man en sort plastik kappe øverst for at give hul til 4G antennen. 4G forbindelse er noget der skal betales mere for, så den billigere wi-fi version er faktisk svøbt helt ind i letvægtsmetal.

Bagsidens aluminium er også koldt, og føles stålsat raffineret mens den oser af kvalitet. Noget som en del konkurrenter kunne lære lidt af, men kvaliteten kan også ses på prisskiltet – de to ting hænger oftest sammen.

Hvor den første iPad mini skærm kunne skuffe, er den nye skærm nu med helt i front.

Retina betyder væsentligt forbedret skærm

Vender vi tabletten om, ser vi skærmen som på den første iPad Mini havde en lav opløsning på 1024×768 hvilket i efteråret 2012 var i underkanten af hvad mange mente var passende – især for så dyr en tablet. iPad Mini Retina anno 2013 skuffer dog ikke med en klart forbedret opløsning på 2048×1536. Det giver en pixeltæthed på 326ppi – de enkelte pixels kan ikke længere øjnes og derfor indbyder skærmen til opgaver hvor detaljer er vigtige.

Opløsning og PPI er vigtige specifikationer, men hvad der næsten er endnu vigtigere er skærmens kvalitet. Apple har altid fået ros for deres skærme hvad enten vi snakker Macbooks, iPhones eller iPad og det skyldes det simple faktum at de bruger IPS skærme. IPS er en teknologi der giver god kontrast, korrekte farver og rigelig lysstyrke. iPad Mini Retina er ingen undtagelse og derfor er Mini behagelig at bruge og kigge på selv ved lang tids brug.

Der er dog en enkelt hage, for skærmen er meget blank og modtagelig overfor fedtede fingre, men heldigvis bemærker man det næsten ikke når skærmen er tændt på grund af den gode lysstyrke der brænder igennem de fedtede aftryk. Lider man af rengøringsvanvid og ønsker et stilrent Bo Bedre hjem, så skal du have en mikrofiberklud klar.

Selv når man kommer helt tæt på, er det svært at øjne pixels på den opgraderede skærm

iOS7 er en kærkommen ændring

iPad mini er altså lækker udvendig og med iOS7.1 er den nu også lækker indvendigt, men der er knas i maskineriet.

Jeg vil ikke gå for meget ned i detaljerne om iOS7 da vi allerede har lavet en anmeldelse af iOS7, men med iOS7 er softwaren nu blevet så lækker, som iPad Mini med Retina skærm er udvendig.

Læs også: iOS 7 – når en ny start lover godt

Dog er der nogle problemer med iOS7 og det er meget individuelt hvem der får hvilke fejl. Nogle er slet ikke ramt, mens andre næsten har en ubrugelig enhed der genstarter konstant. Mit test enhed var lidt ramt med underlige fejl såsom at Twitter lukker ned ved nogle funktioner, Standby skærmen flimrer og E-mail app mister internetforbindelse. Heldigvis er Apple i fuld gang med at rette de fleste fejl.

Ironisk nok er det dog også styresystemet der er Apples bedste våben i tabletkrigen, for hvor Mini er lækker udvendig, så er det på app-delen at fårene bliver skillet fra bukkene. Udviklerne laver generelt mange flere dedikerede tablet apps til iOS, hvor man i Android ofte blot får en opskaleret smartphone app.

iPad Mini er en hurtigløber

Mini med Retina skærm har fået forbedret skærm, men også hastighed og især arkitekturen på processor og grafikchip er væsentligt opdateret. Hvor 2012 minien baserede sig på 2011-platformen er iPad Mini 2013 udstyret med den nyeste, og hurtigeste 2013 platform. iPad mini er dermed også lige så hurtig som storebroren, iPad Air.

Læs også: iPad Air – den eneste tablet du behøver 

Det er dog kun ved store spil som Grand Theft Auto 3 at man bemærker lidt forskel. Hvor den første Mini kunne halte en smule, oplever man ingen forsinkelser med iPad Mini med Retina skærm, til trods for de væsentlige flere pixels der skal fodres.

Efter at have lavet en test med iPad 3 og Mini med Retina, kan jeg konstatere at apps åbner en smule hurtigere, men de skal ligge ved siden af hinanden før man rigtigt bemærker det.

iPad Mini underholder dig i lang tid

Et andet sted hvor der heller ikke er den store forskel mellem en ældre iPad og Mini med Retina skærm, er driftstiden. Standby-tiden er stadig fænomenal, og ved intensiv browsing holder Mini næsten hele 10 timer. Er du til en familiefest, og din 8 årige nevø keder sig, så er der Minecraft underholdning i en smule over 6 timers. Ganske imponerende!

Har du den første Mini vil du vide at du skal holde dig i nærheden af trådløse routere da Mini 1s antenne ikke just var noget at prale af. Apple har dog ændret dette og med Mini med Retina skærm kan du frit bevæge dig rundt i huset afkroge uden af miste Wi-Fi forbindelse. Køber du en Mini med 4G, vil den fungere rigtig godt som Wi-Fi hotspot da batteriet holder omkring 18 timer. Mini med 4G er karakteriseret ved at have en sort plastiktop.

Stereo højtallerne er placerede så tæt på hinanden, at de ikke kan gengive rigtig stereolyd.

Klar lyd uden bundtræk

Hvis vi går fra toppen til bunden af iPad Mini med Retina skærm ser vi højtalerne. Selvom det teknisk set er stereo højtalere, så ender man med monolyd når højre og venstre højtalere er placeret under 2 cm fra hinanden.

Lyden er veldefineret og lyder glimrende størrelsen taget i betragtning – men man savner et lidt højere volumen og dybere bas. Det er fint til madopskrifter fra YouTube eller tale-radio a la Radio 24/7 eller DR P1. Til Skype eller Facetime, er højtalerne og mikrofonen tilstrækkelig og rækker også til en YouTube video med Rick Astley i ny og næ.

Men Mini kan ikke anbefales som fast køkkenradio der giver baggrundsmusik mens du laver en 7 retters menu. Minis lave volumen og klejne basrespons fjerner al kærlighed fra den hjemmelavede bearnaise, uanset hvor meget smør du bruger.

Kameraet er et af de bedste der har fundet vej til en tablet

Bedste tabletkamera til dato

Skulle du finde dig selv tage billeder med Mini, så gør kameraet det udmærket – og generelt klasser foran hvad man finder i tabletverdenen. Teksturer står klart selv når man zoomer ind og farverne er acceptable. Det samlede kvalitetsindtryk svarer til en mellemklasse smartphone, så man kan godt bruge Mini i nødsituationer eller lignende.

Til Skype og Facetime fungerer frontkameraet også fint og køber du 4G versionen får du en hurtig 4G forbindelse uden lag i video eller lyd. Frontkameraet giver fin god detaljegrad, men til gengæld er mangler man muligheden for en bredere vinkel. Skyper du hvor det kun er dig selv som skal med på billedet, er der ingen problemer. Skal der to med, så ender du hurtigt med skulder og armtræning da Mini’en skal holdes i helt strakt arm. Med mindre Minien kan stå op af en væg eller i et cover, så er det umuligt at være mere end 2 personer på billedet.

Lille vs stor

I de sidste afsnit har Mini med Retina skærm fået lidt kritik med det ændrer dog ikke på at iPad Mini er en tablet som vil glæde langt de fleste, men inden du løber ned i butikken, så tænkt lidt over om du skal have en tablet i 8 eller 10 tommer.

En af de ting som man hurtigt værdsætte ved en lille tablet er, at Minien komfortabelt kan holdes med en hånd. Det er rigtig rart hvis du bare vil se YouTube videoer, men størrelsen gør også at du ikke komfortabelt kan skrive særlig lange e-mails på grund af et lille tastatur. Er produktiviteten i højsædet, så er iPad Air at foretrække.

iPad Mini med Retina skærm tilfredsstiller de fleste

iPad Mini med Retina har i denne anmeldelse fået lidt kritik, men det skal mere ses som overdrevent detaljerytteri, for dette er den bedste tablet i sin vægtklasse. Kritikpunkterne er skønhedsfejl og den billigeste iPad Mini med Retina skærm koster 2999kr fro 16GB, hvilket nemt kan retfærdiggøres i forhold til kvalitet og indhold.

Skal du have mere lagerplads begynder Apple at trække negative overskrifter. 64GB versionen koster hele 1400kr mere, hvilket er en grotesk prisforøgelse når et hurtigt microSD kort på 64GB i sig selv kun koster omtrent en tredjedel.

iPad Mini har i øvrigt intet SD-kort, men med det sagt lander vi stadig på topkarakter: 6 ud af 6 stjerner.

Find den bedste pris på retina iPad mini hos mobilpriser.dk.  

Fordele:
+ Mængden og kvaliteten af dedikerede tablet apps
+ Gennemgående høj kvalitetsfornemmelse
+ Ydelse i første klasse
+ Hurtigt og lækkert styresystem

Ulemper:
– Alt for dyr udvidelse af lagerplads og ingen micro-SD læser.
– en smule tungere end forgængeren