Sony Xperia Z3 Tablet Compact: En vaks vandhund [TEST]

Anmeldelse: Let, vandtæt og vaks - Sonys Xperia Z3 Tablet Compact er en villig kompagnon til dig der ofte er på farten.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact: En vaks vandhund [TEST]

Sony har længe forsøgt sig på tablet markedet, men har hidtil haft svært ved at overbevise. Men der sker en udvikling og gradvist, men sikkert, overbyder Sony sig selv med features og egenskaber, der i stigende grad gør deres tablets unikke og tiltrækkende.

Forrige tablet-skud fra Sony, Xperia Z2 Tablet, kunne dengang prale af hele tre ting: den var verdens tyndeste tablet, den letteste 10-tommers tablet og så var den vandtæt.

Læs også: Sony Xperia Z2 Tablet – Verdens letteste og tyndeste 10’er [TEST]

Z3 tablet Compact er både lillebror og afløser til Z2 Tablet, og den er også en pralhals – men den har igen noget at have det i. Med en vægt på 270 gram, og en profil på 6,4mm er den både lettest og tyndest i 8-tommers vægtklassen. Den er samtidig vandtæt ned til mindst en meter, og nu er den såmænd også mere end støv-afvisende – den er støvtæt.

Alt sammen lokkende på papiret, men hovmod står som bekendt for fald.

Xperia Z3 Tablet Compact møder den oplagte rival: iPad mini 2

Specifikationer Xperia Z3 Tablet Compact

Mål: 213.4 x 123.6 x 6.4 mm, 270 gram
Ydelse: Snapdragon 801 quad-core 2.5, Adreno 330 Grafik, 3 GB RAM
Lager: 16 GB/32GB lager, op til yderlige 128 GB med Micro-SD kort.
Netværk: Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11ac, mulighed for 4G/LTE
Kamera: 8.1 MP, 3264 x 2448 pixels, Full HD video ved 30fps, frontkamera: 2.2 MP
Batteri: Li-Ion 4500 mAh batteri
Software: Android 4.4.2 KitKat
Øvrigt: NFC, IP68 vand- og støvtæt, fås i hvid eller sort

Familieligheden med Z2 Tablet er ikke til at tage fejl af. Sonys designsprog lever ufortrødent videre her, men ikke uden at få en række veltænkte opstramninger.

Læs også: Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST]

Hvor Z2’eren bød på krompynt rundt om siderne, er lillebrorens kromsider ikke kun til pynt, da de løber ind i metalhjørner, som agerer kofangere i tilfælde af tab. Derfor mestrer den at være let, uden at være sart.

Du risikerer dog sjældent at tabe denne tablet, for bagsidens finish er nøjagtig tilpas skridsikkert. Sammen med den lave vægt på 270 gram er den komfortabel til alt fra lange læseseancer i badekarret, eller spilsessioner i S-toget.

Sony xperia Z3 Tablet Compact

Men Z3 Tablet hedder også Compact til efternavn, for den er yderst let at have med sig overalt. Målene er på 213 x 124 mm, det betyder at, i modsætning til en iPad mini, kan den faktisk klemme sig ned i blazerens inderlomme. Ganske praktisk til flyturen.

Apropos flyture, så byder Z3 Tablet Compact på støjreduktion i headsettet, ligesom i Sonys seneste Z-mobiler, noget der igen gør Sony til en oplagt ledsager på ferier og forretningsrejser.

For at fuldende billedet er Z3 Tablet Compact IP68-godkendt og dermed velekviperet til livet som familie eller ferietablet. Det medfører dog, at knapper er lidt bløde og ubeslutsomme i deres klik og at micro-SD, nanoSIM-kort og micro-USB er gemt bag en vandtæt låge, der skal lirkes op ved hver opladning.

Lagerpladsen er begrænset til 16 GB eller 32GB, du kan derfor hurtigt får brug for at ty til micro-SD kort hvis du vil have plads til dine film, fotos og spil.

Flot billede, slem lyd

Skærmen på 8” tommer byder på 1920×1200 pixels, det giver en tæthed på 283 PPI, et godt match til denne skærmstørrelse. Samtidig er skærmen tilpas lysstærk til udendørs brug. Z3 bliver derfor en af de første tablets som ikke behøver at frygte strandkanten.

Denne skærm kunne dog forbedres visse steder, den stærke bagbelysning på displayet gør, at sort aldrig bliver helt sort og det går ud over kontrasten. Som i Sonys seneste Z3-mobiler er skærmen farverig, men med en uheldig tendens til at vige mod det blålige. Der kan rettes op på det under indstillingerne, men det bør jo ikke være nødvendigt.

Det positive indtryk af Z3 Tablet Compact bliver mere meleret når film og musik afspilles. På den ene side er de to højtalere perfekt placerede: de er gravet ned i en slidske på hver side af skærmen. Skruer du op for lyden, skratter de derimod hurtigt, og det lette kabinet dirrer i takt med mislyden. Til spil og notifikationer går det an, men til musik og film er et headset langt at foretrække.

Ridsen for neden gemmer på den ene stereohøjtaler. Den spiller højt, men lyden er mudret.

Rigeligt kraftoverskud

Sony Xperia Z3 Tablet Compact er udstyret med en Snapdragon 801 quad-core på 2,5 GHz. Platformen er den hurtigste siden den kom ud i foråret, men der begynder at pible lidt hurtigere alternativer fra Apple og Samsung.

Det betyder at den klarer alle opgaver uden at tøve. Med 3GB RAM og nyeste Android KitKat 4.4.4 følger Sonyen med toppen af Android.

Spil, film og surfen på nettet kører alt sammen uden kvaler, vi skal op i tunge 3D-spil for at opleve ventetider. Her er tabletten en anelse sløvere end en iPad mini 2, men det er sjældent noget der irriterer.

Læs også: Hele Sony Xperia Z-linjen får Lollipop

Testtabletten understøtter 4G og består mobilsiden.dks frygtede kældertest, hvor Z3 Tablet Compact formår at tilslutte sig de hurtige 4G-bølger, selv i kontorets kælder med marginal dækning. Meget flot.

Til at drive tabletten frem er et 4500 mAh stort batteri, et fornuftigt match til en tablet af denne kaliber. Tabletten rækker til en dags intensivt brug og selv når tunge 3D-spil fyres af kan den underholde i op til 5½ timer. Som med Sonys seneste Z3-telefoner, formår Sony igen at få det bedste ud af batteriet.

Telefon-software i stort format

Z3 tablet Compact arver præcis samme software og funktioner som i Sonys Z3-mobiler. Og det er både godt og skidt.

Læs også: Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST]

Positivt er det, for Sony læner sig tæt op af rendyrket Android, uden at ændre for meget på formlen. Ikon-designet er strammet op, mens menuer er klare og overskuelige. Tastaturet er fleksibelt og kan i høj grad tilpasses til dine præferencer, med eller uden talrække, smileys, symboler, swype-input og diverse temaer.

Sony krydrer desuden Android med fikse features som skærmoptagelse og ’små apps’, en genvej under multitasking-knappen der får ’små apps’ eller widgets til at svæve over den app man er inde i. Det gør det f.eks. nemt at konsultere kalenderen, mens mailen er åben og vice versa.

Hjemmeskærmen viser Sonys goder frem

På den anden side er applikationer som Lifelog mindre anvendelige. Selvom tabletten er kompakt, vil ingen drømme om kronisk at have den ved siden, til at monitorere dagens skridt- og kalorieforbrug – det virker derfor overflødigt. Garmins navigations-app er også mindre oplagt i en tablet, især når prøveperioden er begrænset til 30 dage.

Sony råder over et stort økosystem med alt fra spillekonsol over filmproduktion til mobiltelefoner. Det gør Sony i stand til at tilbyde en bred underholdningspakke med Z3 Tablet Compact. Med apps som Walkman og Film kan du streame musik og film, mod betaling, og parrer du den med PlayStation 4 kan du streame konsolspil til din tablet – så snart PS4 modtager den fornødne opdatering i november.

Stream fra din PlayStation 4 til din tablet.

Kameraet ser blåt

Tablet-kameraer er ofte hurtigt glemte, men Sonys er mere ambitiøs end de fleste, om ikke andet på papiret. Med 8 megapixel

Fokuseringen foregår i et rimeligt tempo, mens fokus rammes sikkert. Farver er lidt blålige i det, men billederne er ellers hæderlige for en tablet, dog med to forbehold: under svagt lys og ved HDR-optagelser moses alle detaljer ud til grød.

Frontkameraet byder på 2 megapixels og er tilstrækkeligt til basal video-chat, det har dog en kedelig tendens til at fokusere på detaljer i baggrunden fremfor det ansigt der står lige foran.

Video optages i fuld HD og leverer, som kameraet, hæderlige resultater, men Sonys forkærlighed for blålige nuancer stikker igen hovedet frem.

Vellykket, men ingen iPad-killer

Det er med sikker hånd at Sony har designet Xperia Z3 Tablet Compact. Sony formår at tage de gode takter fra Z2 Tablet og Z3-telefonerne og mikse dem sammen til let og fiks enhed.

Z3 tabletten synes oplagt til feriebrug, læsning og adspredelse på farten. For selv om den er let, virker den aldrig sart og den vandtætte konstruktion giver en klar fordel ved poolen eller badekarret.

Alligevel er jeg ikke helt forelsket i Sonys nye kreation – og det er Apples skyld.

Læs også: Apple iPad mini 3 er ikke prisen værd [KOMMENTAR]

Et hurtigt pristjek røber, at Z3 Tablet Compact starter omkring de 2800,- kroner. Ikke helt billigt for en lille tablet, hvor Apples oplagte konkurrent, iPad mini 2, nu kan erhverves fra 2300 kroner. Og her får du immervæk flere tablet-apps, større og skarpere skærm og lidt mere bundtræk til tunge applikationer og spil.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact får derfor 5 stjerner herfra. Dens unikke features skal nok tiltale mange, men Sonys prissætning trænger til at være skarpere.

Fordele:

  • Slank og fjerlet
  • Glimrende ydelse
  • Vandtæt
  • Godt batteri

Ulemper:

  • For dyr
  • Middelmådige højtalere
 
Til trods for mange kvaliteter, får Z3 Tablet Compact svært ved at detronere iPad mini som den bedste minitablet

Opdateringer i sagen

Her får du den kronologiske fortsættelse i historien og anvisning til absolut seneste nyt om temaet. mobilsiden gik videre med historien. 23/9/2014 fik historien nyt liv med sagen om Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST] – Den kan læses her. Seneste tidende om temaet kan du læse her..