Big Jambox – trådløst højtaler med dyr lyd (produkttest)

TEST: Den kompakte trådløse højtaler Big Jambox fra Jawbone lyder fremragende, men har prisen imod sig.

Big Jambox – trådløst højtaler med dyr lyd (produkttest)

Denne trådløse Bluetooth-højtaler ser ikke ud af meget. En firkantet kasse med en længde på 25,6 centimeter samt højde og bredde på 9,3 og 8 centimeter, udgør højtaleren, der i øvrigt kun vejer 1,2 kilo.

Inde i kassen findes udover batteri, et lufttæt kabinet med neodym-drivere og to modstående passive basenheder. På toppen af det hele er forskellige betjeningsknapper til lydstyrke, skift af sang, play/pause samt en besvar-knap.

Designet er stilrent, men topknapperne får desværre produktet til at falde ud af stilen, og ikke være så lækkert, som det kunne have været.

Tilslutning trådløst og med kabel

Enhver lydkilde med Bluetooth kan tilsluttes til Big Jambox, og enheden kan huske to parringer ad gangen. På den måde, kan f.eks. en smartphone og en tablet være sat op med højtaleren.

Så snart der kommer lyd fra en anden enhed end den aktuelt tilsluttede, pauses musikken og enhed to kommer igennem. Derudover er det værd at bemærke, at højtaleren husker op til otte enheder.

Hvis du i stedet har en gammeldags mp3-afspiller sættes denne til via et standard 3,5” Jack til Jack kabel, der medfølger i salgspakken.

Den trådløse tilslutning giver dog mulighed for at betjene musikafspilleren fra højtalerens knapper. Du kan således pause og skifte nummer, uden at tage mobilen i hånden, såvel som at justere lydstyrken.

Big Jambox, Jawbone, højtaler
Big Jambox fra Jawbone.

Foretag samtaler fra højtaleren

Udover musik kan Jambox’en også anvendes som speakerphone. Ringer telefonen mens musikken spiller, aktiveres automatisk pause, og efter opkaldet fortsætter musikken hvor den slap.

Lydkvaliteten under samtale er god, for den der står ved højtaleren. Modparten i samtalen kan fint høre hvad der siges fra den retningsuafhængige mikrofon, men lyden er her en smule metallisk.

Jawbone der har produceret produktet fortæller i materialet, at der er gjort en del ud af ekkoundertrykkelse, og fuld duplex, så begge parter i samtalen, kan tale på én gang.

Big Jambox, Jawbone, højtaler
Big Jambox fra Jawbone.

Fyldig og ren lyd

Lydmæssigt er Big Jambox, som så mange andre højtalere, et kompromis; lyden skal være bedre end mobilens højtaler, men enheden skal fylde så lidt som muligt.

I denne sammenhæng skal du ikke gå op i stereoperspektiver og den slags – men om lyden er god. Og dét er den. Faktisk er Jambox’ens største fordel, at den ikke lyder som om, at musikken er kunstigt forstærket med ekstra justeringer, således den er rimelig neutral. Så denne højtaler er altså ikke et bas-monster.

Der er dog digital behandling af lyden i højtaleren, hvilket har til formål, at det skal lyd godt både når der spilles højt og lavt – og i øvrigt passe til tale såvel som forskellige musiktyper.  Også dette punkt udfylder Jambox rigtigt godt.

I øvrigt kan Big Jambox spille temmelig højt. Jeg synes lyden er fyldig og ren, hvilket jeg personligt synes godt om.

Der er også en såkaldt ”Liveaudio”-teknologi indbygget, der heldigvis kan aktiveres efter behov eller smag. Her gives en 3D-agtig lydoplevelse, som jeg synes man skal holde sig fra. Det giver ingen gevinst for lyden, tværtimod.

Der findes en Android-applikation der kan annoncere kalender-begivenheder i højtaleren, deaktivere LiveAudio featuren, oplyse om batterilevel og ændre om topknappen til venstre, skal sige tiden og batteriniveau, eller kun en af delene.

Konklusion: Uha den er dyr!

Hvis du er til stålgitter på fronten, kompakt design med et batteri til op mod 15 timers afspilning og god lyd, så er Big Jambox noget for dig. Men hold godt fast, for den vejledende udsalgspris er 2.499 kroner. Hold op dét er mange penge!

I min test af Nokia Play 360 højtaleren, der ligeledes er trådløs, brokkede jeg mig også over prisen – men Big Jambox slår altså Nokia på dette punkt.

Dog er lyden bedre i Big Jambox.

Karakteren ender på det samme som Nokia Play 360. Godt nok er lyden bedre, men prisen er også højere. Meget højere.

Fem ud af seks stjerner til en lækker højtaler.

Opfølgning på sagen

Flere forhold har spillet ind siden vi bragte denne artikel. mobilsiden kunne ikke lade være. Allerede d. 10/8/2012 fulgte vi historien op med en artikel omkring Nokia Play 360 højtaler – lækker lyd til høj pris (produkttest) – Klik her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..